Istina ili mit: sat vremena spavanja manje - sat vremena produktivnosti više?

Istina ili mit: sat vremena spavanja manje - sat vremena produktivnosti više?

U svakodnevnom životu često se susrećemo s ovom izjavom. Spavanje je jedna od prvih stvari koje smo spremni žrtvovati kada ne stignemo odraditi sve zadatke koje smo sebi tijekom dana zadali.

Koliko nam je sna potrebno je vrlo individualno pitanje. Potreba za snom varira od osobe do osobe i mijenja se tijekom života . Uobičajena preporuka je spavati osam sati dnevno. Ako nismo pospani i ako se osjećamo odmorno tijekom dana, onda vjerojatno dovoljno spavamo.

No, stručnjaci upozoravaju da manjak sna utječe na naše kognitivne sposobnosti, raspoloženje i naše zdravlje. U slučaju nedovoljno sna, tijekom dana osjećamo pospanost, smanjena nam je sposobnost razmišljanja, dekoncentrirani smo i  informacije teže obrađujemo.

Postoji niz simptoma koji se mogu povezati sa nedostatkom spavanja. Jedan od simptoma tog stanja su ljutnja i razdražljivost koji uzrokuju probleme u međuljudskim odnosima. Dugotrajna neispavanost čak može odvesti i u depresiju.

Umor kao posljedica neispavanosti može dovesti do povećanja rizika od prometnih nezgoda. Ljudi kojima nedostaje sna su podložniji srčanim bolestima, pretilosti i stresu.

Uz dovoljno sna, osjećat ćete se bolje, biti ćete fokusiraniji i lakše obavljati svoje dnevne zadatke. Neodlazak na vrijeme u krevet  je tek lažan osjećaj da nešto dobivate, a u stvarnosti daleko više gubite.

Još iz kategorije

Tko je turist budućnosti i kako ga privući na odmor baš u Hrvatsku?

Tko je turist budućnosti i kako ga privući na odmor baš u Hrvatsku?

25.05.2022.

Godišnji odmor u Svemiru danas još uvijek zvuči kao znanstvena fantastika za sve one koji nisu super bogati. No, velika je vjerojatnost da će takva putovanja postati sve učestalija i uobičajenija. Tko su turisti budućnosti, kako će birati lokacije za odmor i što možemo već danas učiniti kako bismo postali poželjna destinacija u budućnosti?

LeverUP Consulting: Dva dana tjedno u uredu, ostalo od kuće

LeverUP Consulting: Dva dana tjedno u uredu, ostalo od kuće

24.05.2022.

Od samih početaka poslovanja u tvrtki LeverUP Consulting prakticiramo hibridni model rada. Organizacija radnog vremena ostaje u rukama samih zaposlenika.

Fokus na iskustvo zaposlenika rezultira većim prihodima

Fokus na iskustvo zaposlenika rezultira većim prihodima

23.05.2022.

Istraživanja su pokazala poveznicu između iskustva zaposlenika (EX) i korisnika (CX), kao i njihov utjecaj na ubrzani rast. Ali, može li se brojkama iskazati koliki točno utjecaj na rast ima povećani fokus na iskustvo zaposlenih?