8 osnovnih kvaliteta koje definiraju dobro vodstvo

8 osnovnih kvaliteta koje definiraju dobro vodstvo

Foto: DepositPhotos

Istraživanja pokazuju da se lideri kompanija diljem svijeta nalaze u krizi jer čak trećina zaposlenih ne vjeruje u njihovo rukovodstvo, a to je situacija koja se mora promijeniti ukoliko postoji želja za ostvarenjem zacrtanih ciljeva pri poslovanju. Naravno, rješenja postoje.

Loopring Foundation nudi osam koraka kako se to može postići poprilično lako te garantira pozitivne rezultate vrlo brzo. Kako god, ne škodi isprobati njihove prijedloge

1. Iskreni entuzijazam

Kad su lideri kompanije, ali i raznih timova u kompaniji, entuzijastični to se osjeti. Ne može se glumiti i to zaposleni cijene. Tako nešto ih vodi prema naprijed. Primjerice, zaposleni u SpaceX Elona Muska u više su navrata navodili da je istinski pokretač napretka to što je on kao lider iznimno entuzijastičan i predan cilju, što je svima bio motiv "gurati" naprijed.

2. Integritet

Bilo da kao lider dajete komplimente zaposlenima, vrednujete njihov rad, dajete pozitivnu kritiku, hvalite dobro obavljen posao... na pravom ste tragu imati ispod sebe ljude koji su zadovoljni, ali i doživljavaju vas kao autoritet, istinskog lidera! Ako pak samo kritizirate, ne dajete priznanja za dobar posao i svojim primjerom činite suprotno od onoga što tražite, gubite integritet, a time i padate u očima zaposlenima.

3. Sjajne komunikacijske vještine

Ovaj dio mora imati svaki lider, možda je i najbitniji detalj pa ukoliko niste najvještiji, morate vježbati. Uz pravi govor podiže se motivacija, jasno daju do znanja ciljevi i održava prisnost sa zaposlenima.

4. Odanost

Svaki prati lider zna da je odanost ključ svega. Ukoliko je zaposlenik odan, ostat će uz vas i kad stigne bolja ponuda, zažmirit će na jedno oko ukoliko nastanu neki problemi i uvijek će pružiti maksimum kad je najpotrebnije. Da biste imali takvu situaciju uvijek morate biti na raspolaganju svojim ljudima.

5. Odlučnost

Potezi koje vuku lideri tiču se kompanije i ako se osjeti neka neodlučnost, gubi se povjerenje. Čak ako lider i pogriješi, mora priznati grešku i odlučno ponuditi nova rješenja. Naravno, sve u dogovoru s ljudima ispod sebe, čije se mišljenje vrednuje i na temelju kojeg odluke donose.

6. Sposobnost upravljanja

Prečesto se griješi na način da upravljanje nekim timom, odjelom pa i kompanijom pripada ljudima koji su dobri u svom poslu. To ne mora biti ključna prednost, jer svakako je bitnija ona vezana uz samu sposobnost upravljanja. Steve Jobs nije znao mnogo o programiranju i raznim tehničkim detaljima, ali znao je upravljati ljudima i voditi ih prema cilju. Svakako ne bi jednak efekt imao tehničkim znanjem potkovaniji Steve Wozniak.

7. Osposobljavanje

Dobar lider ima povjerenja u vlastite sposobnosti osposobljavanja ljudi, što je iznimno bitno jer kako se ljude nauči, takvi će biti. Također, učenjem ljudi novim stvarima u radu kompanije daje im se do znanja da postoji vjera u njihove sposobnosti.

8. Karizma

Ona se ne može naučiti, ali istinski lideri je imaju. Osjeti se i u toj situaciji povlači za sobom mnoge stvari, od povjerenja, odanosti, motivaciji... Zato i jest posljednji korak, jer s njim se ipak treba roditi.

Još iz kategorije

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

25.05.2019. komentiraj

Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s procijenjenim ukupnim bogatstvom od jednog bilijuna američkih dolara, što nitko prije njega u povijesti čovječanstva nije uspio zabilježiti. Naravno, osnivač Amazona i Blue Origina te vlasnik Washington Posta nije mogao dogurati do takve situacije bez određenih vještina koje su ga izdvajale od drugih, brojnih konkurenata.

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

21.05.2019. komentiraj

Nakon prošlogodišnjeg, iznimno uspješnog natjecanja menadžera u organizaciji Algebrinog MBA programa, Visoko učilište Algebra najavljuje ovogodišnje izdanje u sklopu kojeg sadašnji i budući lideri imaju priliku dokazati svoje potencijale poslovnog upravljanja. Prijave su besplatne dok je vrijednost nagradnog fonda viša od 200.000 kuna, što će finalisti moći iskoristiti za e-Leadership MBA studij, Mini MBA program ili specijalizirane poslovne module koje provode Algebra i Kelley School of Business Sveučilišta u Indiani, SAD. Zainteresirane ekipe trebaju požuriti s prijavom za Leadership Talent Tournament jer je ova prilika otvorena samo do 1. lipnja.

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

20.05.2019. komentiraj

Obogatiti se nije lako, a jako teško može biti i ostati bogat jer samo jedan krivi potez i ostali ste bez svega. Ali, naravno da postoje savjeti i za to kako održati bogatstvo, nisu oni koji imaju novca škrtarili na njima pa vam ovdje donosimo njih deset koji su njima omogućili da ne izgube novac, odnosno, da ga ili održavaju ili povećavaju.