5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

Foto: Fotolia

Nedostatak koncentracije na poslu česta je pojava i pojavljuje se iz vrlo jednostavnih razloga, koji se mogu riješiti bez previše stresa te na taj način zapravo poboljšati produktivnost. Stoga, nastavku ovog teksta donijet ćemo pet najčešćih razloga za dekoncentraciju i kako ih se riješiti.

1. Ustajali zrak koji udišete

U većim poslovnim prostorima ovo je česta pojava. No, nije tako rijetka ni u manjima, posebno zimi. Svi prozori su zatvoreni, mnogo je ljudi, mnogo je kretanja i zrak postane nepodnošljiv bez da ste toga često svjesni jer ste dio prostorije. Počne vam se spavati, samim time oslabi vam koncentracije i općenito kognitivne sposobnosti. Dakle, sve što treba učiniti je otvoriti prozor ili vrata, omogućiti protok svježeg zraka i vrlo brzo osjetit ćete porast energije u vama.

2. Nedostantna svjetlost

Još jedan problem koji se pojavljuje u radnom prostoru, posebno ako rasvjeta nije dobro postavljena, jednostavno ne radi ili se ne koristi iz nekog razloga. Polumrak će utjecati na vaše oči, naprezat će se i samim time dolazit će do umaranja. Omogućavanje protoka svjetla prema vašem radnom mjestu preporodit će vas.

3. Kolege s kojima sjedite

S kim si takav si... U ovom slučaju to itekako vrijedi jer ako je kolega nepristojan i nekulturan, naći ćete se u situaciji da ste i vi takvi. Ako je šutljiv, šutjet ćete i vi, ako ne može prestati pričati, pričat ćete i vi. Zato, a ovo se odnosi prvenstveno na lidere, zaposlenike treba rasporediti ciljano. Pratite rad zaposlenika i postavite ih tako da budu unutar radijusa od sedam metara od osobe koja najbolje radi. Prema istraživanjima koje je proveo Harvard na 2000 zaposlenika prije tri godine, to poboljšava produktivnost svih zaposlenih za oko 15 posto.

4. Temperatura prostorije

Nekima je hladno, nekima prevruće... Ovo je najčešći predmet rasprave u organizacijama i najteža je stavka na ovom popisu za riješiti jer iako preporuka stručnjaka jest održavati temperaturu na 20 do 25 stupnjeva, što se smatra idealnim, teško da će se svi složiti i s time. A ako se ne slože, nastat će prigovaranje, koje narušava atmosferu.

5. Biljke

Vrlo jednostavno, biljke ponažu koncentrirati se i poželjno je imati ih na radnom stolu ili u blizini. Djeluju smirujuće, opuštaju oči, ali i cijelo tijelo i podižu raspoloženje osobama koje su im u blizini. Samim time, podiže im se i produktivnost.

Još iz kategorije

3 vještine vrhunskih lidera

3 vještine vrhunskih lidera

04.06.2020. komentiraj

Istinski i najsposobniji lideri prilagodili su se „novom normalnom“ tijekom pandemije koronavirusa tako što su vjerovali u svoju emocionalnu inteligenciju, ali i onu „običnu“ inteligenciju. Samim time, uspjeli su doprijeti do ljudi, bez obzira što su im fizički bili daleko.

Tko su agilni lideri?

Tko su agilni lideri?

28.05.2020. komentiraj

Pojam “agilni lider” sve je češći u današnje vrijeme kad su poduzetnici sve mlađi u prosjeku i kad se tržište ubrzano mijenja pa su kao nikad potrebne i fizičke te mentalne sposobnosti lidera da bi opstajali i nosili se sa svim izazovima koje donosi moderno i nikad povezanije doba.

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

24.05.2020. komentiraj

Komunikacija brenda mora imati strategiju i smjer, ona oblikuje brend i kreira njegovu reputaciju. Zato će Louise Tingström, savjetnica za strateške i financijske komunikacije na najvišim razinama te glasnogovornica CEO-a UniCredit Grupe, biti gošća novog izdanja DK Talksa u srijedu, 27. svibnja u 15 sati na Facebook stranici Dana komunikacija.