5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

Foto: Fotolia

Nedostatak koncentracije na poslu česta je pojava i pojavljuje se iz vrlo jednostavnih razloga, koji se mogu riješiti bez previše stresa te na taj način zapravo poboljšati produktivnost. Stoga, nastavku ovog teksta donijet ćemo pet najčešćih razloga za dekoncentraciju i kako ih se riješiti.

1. Ustajali zrak koji udišete

U većim poslovnim prostorima ovo je česta pojava. No, nije tako rijetka ni u manjima, posebno zimi. Svi prozori su zatvoreni, mnogo je ljudi, mnogo je kretanja i zrak postane nepodnošljiv bez da ste toga često svjesni jer ste dio prostorije. Počne vam se spavati, samim time oslabi vam koncentracije i općenito kognitivne sposobnosti. Dakle, sve što treba učiniti je otvoriti prozor ili vrata, omogućiti protok svježeg zraka i vrlo brzo osjetit ćete porast energije u vama.

2. Nedostantna svjetlost

Još jedan problem koji se pojavljuje u radnom prostoru, posebno ako rasvjeta nije dobro postavljena, jednostavno ne radi ili se ne koristi iz nekog razloga. Polumrak će utjecati na vaše oči, naprezat će se i samim time dolazit će do umaranja. Omogućavanje protoka svjetla prema vašem radnom mjestu preporodit će vas.

3. Kolege s kojima sjedite

S kim si takav si... U ovom slučaju to itekako vrijedi jer ako je kolega nepristojan i nekulturan, naći ćete se u situaciji da ste i vi takvi. Ako je šutljiv, šutjet ćete i vi, ako ne može prestati pričati, pričat ćete i vi. Zato, a ovo se odnosi prvenstveno na lidere, zaposlenike treba rasporediti ciljano. Pratite rad zaposlenika i postavite ih tako da budu unutar radijusa od sedam metara od osobe koja najbolje radi. Prema istraživanjima koje je proveo Harvard na 2000 zaposlenika prije tri godine, to poboljšava produktivnost svih zaposlenih za oko 15 posto.

4. Temperatura prostorije

Nekima je hladno, nekima prevruće... Ovo je najčešći predmet rasprave u organizacijama i najteža je stavka na ovom popisu za riješiti jer iako preporuka stručnjaka jest održavati temperaturu na 20 do 25 stupnjeva, što se smatra idealnim, teško da će se svi složiti i s time. A ako se ne slože, nastat će prigovaranje, koje narušava atmosferu.

5. Biljke

Vrlo jednostavno, biljke ponažu koncentrirati se i poželjno je imati ih na radnom stolu ili u blizini. Djeluju smirujuće, opuštaju oči, ali i cijelo tijelo i podižu raspoloženje osobama koje su im u blizini. Samim time, podiže im se i produktivnost.

Još iz kategorije

Otvoren laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici

Otvoren laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici

16.10.2019. komentiraj

Na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ) svečano je otvoren novi zajednički Laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici kojim Ericsson Nikola Tesla i FPZ nastavljaju uspješnu dugogodišnju znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju. Događanju na fakultetu koji ove godine slavi 35. godišnjicu postojanja, uz podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, prisustvovao je i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te tim vodećih stučnjaka za ovo područje iz Ericssona Nikole Tesle.

Bill Gates: Jedna jednostavna navika razdvaja uspješne lidere od svih ostalih

Bill Gates: Jedna jednostavna navika razdvaja uspješne lidere od svih ostalih

15.10.2019. komentiraj

Najuspješniji lideri potpuna su suprotnost onome za što ih većina smatra kad razmišlja o njima. Jer, nisu to iznimno karizmatične persone u skupim odijelima, sposobni donositi prave poslovne odluke u svakom trenutku. Ne, upravo suprotno.

Poduzetnici koji spavaju više su bolji u primjećivanju dobrih ideja

Poduzetnici koji spavaju više su bolji u primjećivanju dobrih ideja

11.10.2019. komentiraj

Vrijeme je ono što u jednakoj mjeri imaju Bill Gates i svaka osoba koja ovo čita. Jer, dan nam svima im 24 sata, što znači da će neki žrtvovati pokoji sat sna da bi ispunili što ih zanima. Samo, to nije dobro jer se odražava na naše psihofizičko stanje.