KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA

KOMENTAR:  Sasvim solidni rezultati HT-a u prvih šest mjeseci 2023. godine

KOMENTAR:  Sasvim solidni rezultati HT-a u prvih šest mjeseci 2023. godine

Domaće telekomunikacijske tržište i dalje pod pritiskom cijena energenata, rasta cijena robe koje je malo zbog poremećaja na tržištu, ali i radi inflacije stoga nakon objave rezultata najjačeg domaćeg telekoma i već viđenih rezultata A1 Hrvatska jasno se može reći kako je riječ o vrlo stabilnom tržištu koje nastavlja rast. Iako Telemach Hrvatska ne objavljuje rezultate, a kako znamo da nastavljaju s ulaganjima jer do kraja godine završavaju investicijski ciklus od 500 milijuna eura i prema viđenom u 2022. godini o čemu je ICTbusiness.info već objavio detaljnu analizu poslovanja imaju stabilan rast poslovanja jasno je da je cijelo tržište usprkos svemu iznimno stabilno i žilavo. To pokazuje i poslovanje HT-a.

Poslovni prihodi HT-a u Hrvatskoj jednako su povećani na polugodišnjoj razini kao i oni na razini grupe i to 6,2 posto na 452 milijuna eura, dok je u drugom kvartalu zabilježen rast od 6,3 posto na 230 milijuna eura. U tih 452 milijuna eura zbrojeni su prihodi Iskona i Combisa. Pritom treba istaknuti kako je odlukom skupštine dioničara s početkom sljedeće godine Iskon će biti „progutan“ odnosno spojen u HT. Mnogi se na telekom tržištu pitaju kako se to već prije nije dogodilo.

U prvoj polovici ove godine prihodi od mobilnih usluga porasli su 5 posto na 158 milijuna eura, dok su prihodi od fiksnih usluga tek neznatno porasli za 0,8 posto na 147 milijuna eura. Zanimljivo je da HT bilježi rast ostalih mobilnih prihoda 19 posto na 76 milijuna eura. Prihodi od sistemskih rješenja ostali su stabilni na 34 milijuna eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (BITDA) AL za HT u Hrvatskoj dosegla je 163 milijuna eura uz rast od 1,5 posto, marža EBITDA AL pala je 1,7 postotnih poena na 36,1 posto, dok je dobit prije kamata i poreza povećana 16,3 posto na 63 milijuna eura dok je marža EBIT pala 1,2 postotnih poena na 13,9 posto. Neto dobit u Hrvatskoj za HT povećana je 25,6 posto uz rast marže neto dobiti za 1,8 postotnih poena na 11,6 posto.

Kada se pogledaju rezultati HT grupe što uključuje i Crnogorski Telekom najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom ostvario je solidne poslovne rezultate u prvom polugodištu ove godine uz rast konsolidiranih prihoda od 6,2 posto na 492 milijuna eura. Dobiti prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije od 1,8 posto i tako dosegla 178 milijuna eura.

Neto dobit HT-a dosegla je u prvih šest mjeseci 53,3 milijuna eura uz rast od visokih 33,3 posto i rast marže od 2,2 postotnih poena na 10,9 posto.  

Pritom su ukupne investicije, što uključuje i ulaganje u frekvencijski spektar, povećali 126,4 posto na 233,1 milijuna eura.

Marža prilagođene EBITDA AL pala je 1,6 postotnih poena na 36,1 posto. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) povećana je 18,6 posto na 67 milijuna eura uz rast marže od 1,4 postotnih poena na 13,6 posto.

Što se tiče investicija nakon najma one su manje 9,2 posto na 93 milijuna eura i ne uključuju u ulaganje u frekvencijski spektar, pa je tako i omjer investicija nakon najma u odnosu na prihode manji 3,2 postotnih poena na 19 posto.

HT je na hrvatskom tržištu ostvario rast broja mobilnih korisnika 0,2 posto na 2,32 milijuna od čega je prepaid korisnika manje 5,1 posto na 899 tisuća, dok je korisnika s ugovorom više 3,8 posto na 1,42 milijuna.

Prosječna mjesečna potrošnja po korisniku (ARPU) povećana je 3,9 posto na nešto više od 10 eura dok je u prepaidu smanjen 0,2 posto, a u postpaidu povećan 2,9 posto na 14 eura.

U fiksnoj telefoniji HT bilježi pad broja korisnika 2 posto na 708 tisuća maloprodajnih telefonskih linija. ARPU za fiksni segment je ostao na 8 eura po korisniku.

U segmentu širokopojasnog pristupa internetu broj linija je povećan 1,8 posto na 654 tisuće pri čemu je prosječna mjesečna potrošnja ostala stabilna na 14 eura po korisniku.

Broj TV korisnika smanjen je 0,7 posto na 534 tisuće što uključuje i MAX TV i EVO TV. Pritom je TV ARPU povećan za 3,6 posto na 12 eura mjesečno.

Troškovi redovnog poslovanja narasli su u prvom polugodištu 2023. za 18,5 milijuna eura ili 6,7 posto na godišnjoj razini, što je rezultat HT Grupe u Hrvatskoj (17,4 milijuna eura ili 6,8 posto) i CTa (1,1 milijuna eura ili 4,8 posto). Povećanje je najvećim dijelom rezultat većih materijalnih troškova (16,6 milijuna eura ili 12,2 posto), troškova zaposlenika (4,6 milijuna eura ili 6,3 posto) i vrijednosnim usklađenjem imovine (2,2 milijuna eura ili 60,3 posto), dijelom ublaženo manjim ostalim troškovima (4,2 milijuna eura ili 6,4 posto) i većim prihodima na temelju upotrebe vlastitih proizvoda, robe i usluga (0,7 milijuna eura ili 19,8 posto). Dvoznamenkasti inflacijski pritisak na troškove donekle je bio ublažen kontinuiranom transformacijom operativnog modela i inicijativama za povećanje troškovne efikasnosti.

Kapitalna ulaganja nakon najmova isključujući Spektar u prvom polugodištu 2023. niža su za 9,4 milijuna eura (9,2 posto) na godišnjoj razini, sa smanjenjem u HT Grupi u Hrvatskoj (14,0 milijuna eura ili 14,3 posto) i povećanjem u CT-u (4,6 milijuna eura ili 91,9 posto). Smanjenje HT Grupe u Hrvatskoj dolazi zbog različite sezonalnosti projekata, dok povećanje u CT-u proizlazi iz dinamike kapitalizacije TV sadržaja, kao i povećanih operativnih ulaganja.

Podsjetimo, HT u veljače ove godine na aukciji osigurao daleko najveći udio spektra što je jedan od temelja daljnjeg razvoja već sada vodeće i najbrže mobilne mreže. Nakon provedenog postupka javne dražbe i investicije od 135,3 milijuna eura za radiofrekvencijski spektar, Hrvatskom Telekomu je na nacionalnoj razini dodijeljeno 2x10 MHz u frekvencijskom pojasu 800 MHz, 2x15 MHz u frekvencijskom pojasu 900 MHz, 2x30 MHz u frekvencijskom pojasu 1800 MHz, 2x25 MHz u frekvencijskom pojasu 2100 MHz te 2x25MHz u frekvencijskom pojasu 2600 MHz.

Slijedom toga, od ukupno ponuđenih 2x270 MHz radiofrekvencijskog spektra Hrvatskom Telekomu je dodijeljeno 2x105 MHz čime je Hrvatski Telekom zadržao vodeću poziciju prema udjelima u spektru za mobilne mreže.

Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra se dodjeljuju na razdoblje od 15 godina, s početkom važenja od 19. listopada 2024. godine. Do početka važenja novih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra Hrvatski Telekom nastavlja koristiti prethodno dodijeljenih 2x95 MHz u navedenim frekvencijskim pojasevima.

Uz to, HT je odlučio preuzeti nazad tehnološku jedinicu za izgradnju i održavanje HT mreže od Ericsson Nikola Tesla Servisi (ENTS) koja je od rujna 2014. godine bila izdvojena u navedenu kompaniju te je obavljala poslove za Hrvatski Telekom u domeni pružanja usluga izgradnje i održavanja elektroničke komunikacijske infrastrukture.

„HT će time imati sve strateške poslovne segmente unutar kompanije. Ova promjena prati industrijske trendove i dodatno će ubrzati transformaciju operativnog modela HT-a, poboljšati poslovnu fleksibilnost i stvoriti preduvjete za daljnji razvoj fiksne i mobilne mreže, istodobno pružajući još bolju i bržu uslugu korisnicima“, tvrde u najjačem domaćem telekomu.

Za ovu godinu iz HT-a očekuju ostvarenje cilja u 2023. i to nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, uz srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu kad se izuzmu ulaganja u spektar. Izgledi za regionalno širenje ostaju nepromijenjeni dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja, tvrde u HT-u.

Nakon što smo sagledali sve rezultate domaćeg telekom tržište i pojedinih operatora Hrvatskog Telkekoma, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, ali i skupne cijelog tržišta vidljivo je kako je konačno tržište konsolidirano, očekuje se spajanje Iskona u HT početkom sljedeće godine, Telemach je preuzeo Optimu Telekom, a sad se čeka odluka domaćeg telekomunikacijskog regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) koja bi trebala pokazati smjer razvoja širokopojasnog pristupa internetu u narednom razdoblju.