Kako postati brand čiji proizvod želim kupiti i čiji zaposlenik želim biti?

Kako postati brand čiji proizvod želim kupiti i čiji zaposlenik želim biti?

Posljednjih je nekoliko godina intenziviralo izazove s kojima se susreću poslodavci. Privući i zadržati adekvatnu radnu snagu postao je iznimno izazovan zadatak. Brojni mladi obrazovani ljudi imaju percepciju kako Hrvatska nije plodno tlo za razvoj karijere i da se poslodavac koji će cijeniti njihov trud, rad i zalaganje ne može pronaći. Ako ste vlasnik tvrtke, posebice u IT sektoru, sigurno ste i više nego upoznati s činjenicom da iz hrvatske Silicijske doline mladi više odlaze nego dolaze, a pandemija koronavirusa  i opće upoznavanje s pojmom remote rada dodatno je potaknulo mlade da zaposlenje traže bilo gdje u svijetu.

IT industrija je najbrže rastuća i najpropulzivnija industrija koja svakodnevno nadmašuje svoj potencijal. Iskoristi li se potencijal IT industrije na pametan način, ona može postati jednim od najboljih izvoznih proizvoda i generatorom hrvatskog gospodarstva ulijevajući resurse iz cijelog svijeta. Upravo je zato danas komuniciranje potrebe sektora i pronalazak kvalitetnog kadra još zahtjevniji izazov.

Iz perspektive drugih sektora, u IT industriji komunikacijske se aktivnosti najčešće vežu uz pojam prodaje usluga. U takvim slučajevima ne iznenađuje što se nameće pitanje - zašto bi određenim, poprilično uspješnim tvrtkama u industriji, poput Applea ili Microsofta, uopće bila potrebna promocija ako je potražnja za njihovim proizvodima toliko visoka da se ponekad niti ne stiže producirati? Odgovor na takvo pitanje ne leži u povećanju prodaje, već izgradnji branda i etabliranju pozitivnog imidža o tvrtki.

Osim prodaje, među komunikacijske aktivnosti ubraja se i employer branding. Ovaj je alat s razlogom sve popularniji jer je vrlo efikasan zbog činjenice da su zaposlenici ti koji pričaju priču tvrtke i predstavljaju je kroz svoje (pozitivno) iskustvo. Iako na prvu djeluje kao da je za employer branding potrebno izdvojiti samo malo vremena, priča je puno dublja i često je pogrešno reći kako je to aktivnost - prije je riječ o setu aktivnosti koje tvrtka provodi u poslovanju i u koje treba ulagati konstantno. Riječ je o koracima koje tvrtka poduzima kako bi, osim kao pouzdanog proizvođača, stvorila i gradila brand poželjnog poslodavca.

Baš kao što će djelovati da neke tvrtke nemaju potrebe za promotivnim aktivnostima jer bilježe visoku potražnju za svojim proizvodima, za neke će tvrtke također naizgled djelovati kako nemaju problema pri zapošljavanju, a tako ni potrebu za komunikacijskim aktivnostima kojima će se predstaviti kao (poželjni) poslodavci. No, čak i ako ste tvrtka koja kontinuirano zapošljava veliki broj ljudi, to ne mora nužno značiti da ste izgradili svoj brand i razvili odnos s ciljanim skupinama i javnosti.

Employer branding i komunikacija prema javnosti kreće iznutra - iz načina na koji vaša tvrtka posluje i iz odnosa koji njegujete sa svojim zaposlenicima. Temelj i polazišna točka uvijek mora biti interna komunikacija i mogućnost da se iskustvo i mišljenje zaposlenika čuju. Važno je biti poslodavac koji će razviti odnos sa zaposlenicima, koji će nastojati stvoriti mjesto u kojem će oni željeti raditi te koji će, ne samo osigurati benefite, već i njegovati vrijednosti koje će zaposlenici željeti dijeliti i koje će brandu dati dodanu vrijednost.

Ove se karakteristike trebaju kontinuirano predstavljati javnostima kroz medijske istupe i sadržaj na društvenim mrežama koji će biti u skladu s vrijednostima i praksama kompanije. Stvaranje branda neće biti autentično ne bude li ležalo na stvarnim postavkama i u poslovanju - kvalitetnom odnosu sa zaposlenicima, mogućnostima za napredovanje i prilikama za osobni razvoj. Harvard Business Review istaknuo je zanimljivu informaciju kako će gotovo 70% potencijalnih zaposlenika odbiti ponudu za posao od poslodavca koji nema dobru reputaciju, čak i pod cijenu da ostanu nezaposleni.

Želite li izgraditi svoju tvrtku kao brand, potrebno je gledati na nju kao proizvod - omiljeni brand tenisica, satova ili high tech opreme. Prepoznate li kako taj brand njeguje vrijednosti koje su u skladu s vašima, veća je vjerojatnost da ćete mu vjerovati i birati proizvode tog branda prije nekih dugih ili ponekad i bez pretjeranog informiranja. Employer branding vodi se istim načelom - povjerenjem. Važno je zapitati se: koje su vrijednosti koje želite predstaviti i koje vrijednosti želite da i zaposlenici dijele s vama? Želite li se pozicionirati kao ozbiljna kompanija, na taj ćete način prilagoditi svoju komunikaciju i predstavljanje ključnih vrijednosti, a izravna i iskrena komunikacija stvorit će odnos povjerenja s ciljanim javnostima.

Employer brandig, stvaranje branda i dobre reputacije aktivnosti su koje će vas učiniti poslodavcem kojeg će željeni i kvalitetan kadar prepoznavati  kao poželjnog. Učinite li komunikacijske aktivnosti dijelom dugoročne poslovne strategije, vaša svaka sljedeća potraga za potencijalnim zaposlenicima mogla bi biti sve produktivnija i jednostavnija. Ponosite li se svojim vrijednostima, radom i zaposlenicima, ne zaboravite to komunicirati i onima koji bi mogli tek postati dijelom vašeg tima.