Uštede na e-plaćanju komunalnih računa

Uštede na e-plaćanju komunalnih računa

Foto: Fotolia (ilustracija)

Godišnji troškovi klasičnog izdavanja komunalnih računa u Hrvatskoj iznose oko pola milijarde kuna, a elektroničkim bi plaćanjem javni sektor i tvrtke uštedjele 250 milijuna kuna, čulo se na okruglom stolu magazina Banka.

Potpuna primjena elektroničkog računa u plaćanju komunalnih usluga između tvrtki i krajnjih korisnika mogla bi u javnom sektoru i B2C segmentu u Hrvatskoj donijeti oko 250 milijuna kuna uštede godišnje. Nove generacije korisnika traže modernije načine plaćanja čije su prednosti vrlo velike i za izdavatelje računa i za platitelje, pa svi profitiraju.

Aleksandra Babić, direktorica marketinga za centralno-istočnu Europu MasterCarda, predstavila je istraživanje navika korisnika prilikom plaćanja komunalnih računa koje su proveli MasterCard Europe i GfK Hrvatska na reprezentativnom uzorku od 1000 građana.

Korisnici najčešće plaćaju račune u pošti (njih 32,5 posto), zatim u poslovnicama Fine (24,6 posto) te internetskim bankarstvom (20,4 posto). No u budućnosti Hrvatska pošta i Fina imaju rizik gubitka udjela s obzirom na dostupnost drugih kanala i povoljnijih opcija plaćanja internetskim bankarstvom, a vidljiva je i promjena navika plaćanja prema poslovnicama Konzum/Tisak, naglasila je Babić, dodavši da je plaćanje računa karticama rijetko korištena opcija osim u poslovnicama banaka. Debitne kartice percipirane su kao relativno povoljna opcija, dok su kreditne nešto skuplje, zaključila je Aleksandra Babić.

Hrvatska pošta želi u budućnosti biti glavni informacijski posrednik u Hrvatskoj jer ima najrašireniju mrežu korisnika i to je naša najveća prednost u odnosu na ostale, rekao je  Branko Ferek-Jambrek iz Hrvatske pošte, naglasivši da se u budućnosti četvrtina svih prihoda pošte planira ostvarivati od novih usluga, poput e-distribucije komunalnih računa.

Marijana Gašpert, direktorica Sektora usluga za financijsku industriju i korporativne klijente Fine, predstavila je e-usluge platnog prometa Fine, naglasivši da su one usklađene sa zakonima o elektroničkom potpisu, elektroničkoj trgovini, elektroničkoj ispravi, zakonom o zaštiti osobnih podataka te svjetskim i europskim poslovnim praksama. Bez napredne elektroničke zaštite i platforme povjerenja elektroničko poslovanje je, uz sve prednosti koje donosi korisnicima, također i izvor brojnih novih rizika. Fina omogućuje da se ti rizici na jednostavan način umanje kako bi korisnici mogli uživati u prednostima e-poslovanja te uspješno i sigurno poslovati, rekla je Gašpert.

Slavenka Došen iz Zagrebačke banke navela je glavne prednosti e-razmjene računa za izdavatelja, poput manjih troškova i automatizacije, ali i podsjetila na pravnu nesigurnost koja još uvijek postoji s obzirom na nejasnoće koje treba razjasniti Porezna uprava. Naime, donošenjem Pravilnika o PDV-u u kolovozu 2011. razjašnjenje su pravne okolnosti vezane uz valjanost e-računa, pa nam se broj korisnika usluge e-Račun povećao desetak puta, no provedba je manjkava, rekla je Došen.

Što se tiče razumijevanja i prihvaćanja e-računa kod izdavatelja, Došen je naglasila da problem nastaje stoga što se, kao u uvijek kad je riječ o novoj financijskoj usluzi, poslovni proces koji je godinama funkcionirao mora postaviti iz početka i zato je važno razumjeti odvijanje poslovnih procesa u svim njegovim fazama.

Potrebna je suradnja svih sudionika na tržištu

HT se javlja i kao izdavatelj i kao informacijski posrednik, rekao je Marko Korbar, voditelj projekta u Sektoru za ICT poslovna rješenja Hrvatskog telekoma, te naglasio potrebu interkonekcije i suradnje među informatičkim posrednicima na hrvatskom tržištu. Ne zna se tko će biti predvodnik promjena na tržištu elektroničkih komunalnih računa u Hrvatskoj:  banke (kao u svijetu),  pošta (kao u Njemačkoj) ili država odnosno javni sektor (kao u Finskoj).

Daniel Šimić, konzultant IBM-a Hrvatska, rekao je da će se interes građana i tvrtki vjerojatno povećati nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naime, jedan od ciljeva Europske komisije jest da do 2020. plaćanje putem e-računa postane dominantan oblik plaćanja u EU. Na pitanje mogu li se domaće tvrtke do toga roka prilagoditi novom načinu plaćanja, Šimić je istaknuo posebnost svih sudionika u lancu i isplativost za izdavatelja, no naglašava da je uloga države u elektroničkom platnom prometu ključna i da trenutno postoji preklapanje nadležnosti u državnoj upravi.

Još iz kategorije

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

15.02.2019. komentiraj

Uslugu m-novčanik, koja omogućava jednostavna plaćanja pametnim telefonom, odsad mogu koristiti korisnici svih Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke. Zaba je uvela novu dodatnu uslugu unutar m-zabe te tako omogućila potpunu digitalizaciju kartica i plaćanje mobitelom za korisnike Android uređaja. Sada se u restoran, kupnju ili u večernji izlazak možete uputiti bez novčanika, samo s mobitelom u kojem imate aplikaciju m-zaba.

Nativni (prirodni) oglasi donose najbolju zaradu od weba

Nativni (prirodni) oglasi donose najbolju zaradu od weba

15.02.2019. komentiraj

Digitalni svijet pruža brojne mogućnosti za online zaradu. Lepo je raditi od kuće u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Najbolje je kada imate web sajt preko kojeg dobijate prihode. Ako se dosta trudite oko njegovog izgleda i sadržaja, šteta bi bila da ne zaradite. Posao oko sajta je često zahtevan, zaslužujete zbog toga nagradu. Možete već od sutra dobro zarađivati od klikova na reklame.

Otkriven sigurnosni propust u popularnom pluginu za WordPress kojeg koristi 40 tisuća stranica

Otkriven sigurnosni propust u popularnom pluginu za WordPress kojeg koristi 40 tisuća stranica

14.02.2019. komentiraj

Vlasnici WordPress stranica koji koriste Simple Social Buttons plugin za podršku dijeljenja sadržaja putem društvenih mreža trebali bi preuzeti najnoviju nadopunu kako bi anulirali mogući sigurnosni propust. Ukoliko to ne naprave, u opasnosti su da im netko neželjen upravlja stranicama, a tko zna i čime sve još...