Pojavio se novi malware koji je sposoban zaobići gotovo sva antivirusna rješenja

Pojavio se novi malware koji je sposoban zaobići gotovo sva antivirusna rješenja

Foto: DepositPhotos

Pojavio se novi JavaScript „downloader“, koji ne samo da distribuira osam različitih Remote Acces Trojans (RATs), „keyloggera“ i kradljivaca informacija, već ima mogućnost i zaibiči detekciju većine sigurnosnih alata.

Već sami uvod ovog tipa zvuči zastrašujuće, no nije prvi put da se pojavilo nešto na što oni koji brinu o sigurnosti nisu bili spremni. Bitno je da vrlo brzo pronađu načine kako se othrvati ovako ozbiljnoj prijetnji.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u HP Wolf Security nazvali su ovaj malware RATDispenser i naglasili da iako je uobičajeno da JavaScrip "downloaderi" nisu lako uočljivi, ovaj konkretni je opasniji jer koristi više tehnika za izbjegavanje detekcije.

"Brine što ga uspijeva detektirati tek 11 posto postojećih antivirusnih sustava, što znači da je stopa njegova uspjeha u smislu zaraze meta iznimno visoka", naglasili su u HP Wolf Securityju.

Način na koji se širi jest slanjem e-mail poruke sa zaraženim JavaScript, koji pri pokretanju "piše" VBScript datoteku, koja prije nego što se izbriše preuzima "malware payload". Na taj način postojeća zaštita sustava ne uspijeva detektirati problem, a kad se dozna da nešto nije u redu, već je prekasno za reakcije.

Kroz daljnja se istraživanja stiglo do saznanja da postoje najmanje tri različite RATDispenser varijante unazad tri mjeseca, kao i 155 poznatih uzoraka. A još jedan problem je što se ovi "downloaderi" mogu kupiti na dark webu, što znači da i laici u rukama mogu imati jedan iznimno moćan alat za napade na razne sustave...

Sreća pa postoje oni koji detektiraju ovakve prijetnje na vrijeme i potom traže načine kako se boriti s njima. I ubrzo kad ih pronađu, implementiraju se rješenja unutar antivirusnih alata pa su korisnici, kao i organizacije u cijelosti, zaštićene. Samo, uvijek je pitanje koliko sustava je zaraženo prije pronalaska rješenja...

Još iz kategorije

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

18.01.2022.

Mobilno tržište raste iz godine u godinu pa tako i svaki njegov dio, posebno onaj koji se odnosi na aplikacije koje su kroz ovu godinu generirale 133 milijarde američkih dolara. To je rast od 19,7 posto u odnosu na 2020. I sve to bez da se uopće kroz brojke SensorTowera uključuje kinesko tržište.

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

18.01.2022.

Firefox Monitor, Mozillina usluga provjere procurenih lozinki, uskoro bi se mogla koristiti za uklanjanje osobnih podataka s interneta. Zainteresirani korisnici mogu se na jednostavan način pridružiti listi čekanja kako bi se počeli služiti tom uslugom.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

17.01.2022.

Kibernetički kriminal u Sjedinjenim Američkim Državama čini rekordne štete, kakve nikad u povijesti nisu zabilježene. Podatke o toj pošasti donosi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama kojima barata američka Savezna trgovinska komiisija (FTC).