Phishing je najvjerojatniji način na koji će vaš korisnički račun biti ukraden

Phishing je najvjerojatniji način na koji će vaš korisnički račun biti ukraden

Foto: Shutterstock

Google mnogo vremena i novca ulaže u sigurnost na internetu, a posebno je značajno to što se trudi educirati korisnike kako se ponašati da ne bi završili u problemima koji podrazumijevaju i krađu korisničkog računa. No, prvo je Google morao sam shvatiti kakvim metodama se hakeri najuspješnije služe da bi uspjeli napraviti sve što žele.

Stoga je napravljeno istraživanje 'crnog tržišta' u trajanju od ožujka 2016. do ožujka 2017. i zaključeno je da "phishing" još uvijek među hakerima jest najuspješnija metoda za napade na korisnike. Ali, vrlo su uspješne i metode kao "keylogging" ili "treća strana" koja od korisnika zahtijeva instalaciju neprovjerenih programa, aplikacija, softvera svih vrsta... pa na taj način hakeri dolaze do cilja.

Konkretno, 788 tisuća povjerljivih podataka hakeri su uspjeli pridobiti služeći se "keylogger" metodom, 12 milijuna računa ukradeno je zahvaljujući phishingu, a 3,3 milijardi korisničkih računa zabilježilo je pokušaje napada kroz "treću stranu". Ukupno, 12 posto od te brojke koristilo je Gmail kao korisničko ime, a njih sedam posto koristilo je identičnu lozinku te se na taj način ponudilo hakerima da uzmu sve što žele vrlo jednostavno.

Srećom, Google ima zaštitu pri pokušaju prvog spajanja na korisnički račun s uređaja koji je dotad nezabilježen da su korisnici na vrijeme znali kad bi se događalo nešto sumnjivo. Također, Google je otkrio da phishing alati uspješno prikupljaju i IP adrese svoji žrtava u 82 posto slučajeva, a keyloggeri u 74 posto slučajeva. Uz to, alati kojima se koriste mogu prikupiti brojeve mobilnih uređaja, njihove serijske brojeve i model. Potom se na taj način može potvrditi račun u koji žele provaliti.

Iako Google nudi kvalitetnu zaštitu, svejedno upozorava korisnike da mijenjaju lozinke češće, da ne koriste identične na više mjesta i da imaju dvostruku provjeru pri spajanju na korisnički račun. Kad jedna od najvećih kompanija da takve savjete, onda je jasno koliko opasno može biti ponašati se nonšalantno i ne misliti dovoljno na zaštitu.

Još iz kategorije

Facebook testira AR oglase u News Feedu

Facebook testira AR oglase u News Feedu

18.07.2018. komentiraj

Facebook konstantno nalazi načine kako pružiti oglašivačima dodatni prostor za približavanje potencijalnim korisnicima, a posljednji novitet jest korištenje proširene stvarnosti (AR) i sasvim sigurno bit će to hit. Samim time i dodatni prihodi za najveću društvenu mrežu na svijetu i istoimenu kompaniju koja se nalazi u društvu najvećih.

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

17.07.2018. komentiraj

Internetski preglednik Opera u svojoj verziji namijenjenoj Android operativnom sustavu uskoro će imati mogućnost pohrane kriptovaluta. Odnosno, sadržavat će „wallet“ (hrv. novčanik) pod nazivom Crypto Wallet i sigurno samim time biti zanimljiva određenom broju korisnika koji barataju famoznim digitalnim „novčićima“.

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).