Pazite kada radite video intervjue za posao, prevaranti koriste deepfake za krađu podataka

Pazite kada radite video intervjue za posao, prevaranti koriste deepfake za krađu podataka

Foto: DepositPhotos

Deepfake tehnologija oslanja se na umjetnu inteligenciju i omogućava kreiranje videosadržaja na kojem određena osoba nešto govori, a da zapravo to nikad nije rekla. Ukratko, moguće je kreirati video takve vrste i nekoga prevariti, što se sve češće i događa.

O tome je temeljem brojnih prijava i pritužbi obavijestio FBI te pozvao na oprez. Jer, najčešće prevare odvijaju se prilikom lažnih intervjua za posao, gdje posloprimci misle da razgovaraju s pravom osobom, ali zapravo je riječ o prevari, AI generiranom razgovoru.

Pritom posloprimci mogu ostaviti razne podatke lažnom potencijalnom zaposleniku, ne samo nakon što ga "zaposle" nego već pri samom intervjuu, i tad prevara postiže svoj cilj. Stoga, treba jako dobro obratiti pozornost na osobu s kojom se razgovara. Jer, iako je deepfake dogurao daleko, još uvijek nije savršen.

Primjerice, usta često nisu sinkronizirana sa zvukom pa ako se to događa, prevaranti će inzistirati da im je internetska veza loša. Tad im treba kazati da se jave s mjesta gdje je veza bolja, kako se ne bi događali nikakvi problemi. Nažalost, takve mjere opreza postale su nužnost jer kako napreduje tehnologija, tako napreduju i taktike kojima se hakeri služe da bi došli do cilja.

Najpogođenije pozicije u ovom smislu na području Sjedinjenih Američkih Država su, navodi FBI, ona vezana uz programske jezike, baze podataka, softverski segment. Jer, pri prijavama na njih moguće je dobiti pristup podacima o korisnicima, korporativnim financijskim podacima, IT bazama podataka ili podacima o vlasničkoj strukturi korporacije. I sve to na crnom tržištu može imati iznimnu cijenu.

Kibernetičkim kriminalcima nije problem ni gubiti vrijeme jer prijavit će se na desetke ili stotine oglasa te im je dovoljno da samo svega nekoliko uspije. Zapravo, ponekad je dovoljno da samo jedan urodi plodom...

Još iz kategorije

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

28.11.2022.

Kibernetički kriminalci u sve  se većoj mjeri okreću prema hibridnim metodama phishing napada koji kombiniraju e-mail i glasovne forme poznate kao 'vishing' ili 'voice/glasovni phishing'. Na taj način uspijevaju se probiti u korporativne mreže kako bi postavili temelje za ransomware ili neke druge hakerske napade vezane uz krađu podataka.

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

26.11.2022.

Kibernetički napadi su sve brojniji i intenzivniji, dnevno se bilježi čak do sedam milijuna kibernetičkih napada. Motivi ovih napada su razni – od financijskih iznuda, krađa podataka pa sve do kontrole vitalnih resursa. Vrijeme u kojem živimo i ratovi kojima, nažalost, svjedočimo više ne uključuju samo konvencionalno oružje, već i puno sofisticiranije, kibernetičko.

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

25.11.2022.

Hrvatska delegacija predvođena ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenica boravila je na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama posvećenom borbi protiv kibernetičkog kriminala.