Kolačići su i dalje problem

Kolačići su i dalje problem

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Nakon što je HAKOM donio odluku o kažnjavanju zbog kršenja odredbi oko kolačića upitali smo u domaćem telekomunikacijskom regulatoru koji nadzire i taj dio internetskog tržišta što se krije iza odluke i kako stvoriti internetsko okruženje gdje se poštuju pravila.

Iz HAKOM-a poručuju da je ključan problem što određeni vlasnici internetskih stranica prilikom pristupanja njihovoj internetskoj stranici ne daju jasne informacije koje kolačiće prikupljaju i u koju svrhu, odnosno ukoliko i daju tu informaciju daju ju na način da je unaprijed zabilježeno da se korisnik slaže, a što nije u skladu s e-Privacy Direktivom (Direktiva 2002/58/EZ o obradi osobnih podataka i zaštiti privatnosti u području elektroničkih komunikacija, koja je izmijenjena Direktivom 2009/136/EZ)

Nadalje, vlasnici internetskih stranica moraju postaviti na svoje stranice obavijest o tome koji se kolačići prikupljaju i pohranjuju, na koje vrijeme i u koju svrhu. Dodatno, kolačići se mogu pohranjivati temeljem aktivne privole korisnika koja je dana jasnom potvrdnom radnjom, ne ostavljajući samo mogućnost korisniku da odbije, odnosno da otkloni unaprijed označenu privolu.

Vlasnici internetskih stranica trebaju se uskladiti s važećom regulativom, a kao temelj i smjernica kako se uskladiti može poslužiti rješenje inspektora HAKOM-a, kao i postojeća praksa Suda EU.

Pritom iz HAKOm, na upit ICTbusiness.info, napominju kako GDPR kao „noviji“ propis regulira zaštitu osobnih podataka pojedinaca, dok tzv. e-Privacy Direktiva kao posebni propis regulira pitanje zaštite privatnosti u elektroničkim komunikacijama. Međutim, ovi propisi su u dijelu cookija djelomično povezani.

„E-Privacy Direktiva koja je prenesena u naš Zakon o elektroničkim komunikacijama regulira, između ostalog, i pitanje pohrane podataka u terminalnoj opremi korisnika (tzv. kolačića), neovisno o tome predstavljaju li oni istodobno i osobne podatke, ali pod uvjetom pribavljanja privole i davanja jasnih obavijesti u skladu s propisima o zaštiti osobnih podataka. U tom smislu se valjanost privole za pohranu kolačića prosuđuje prema GDPR-u i mora zadovoljavati tamo postavljene uvjete za privolu“, zaključuju u HAKOM-u.

Još iz kategorije

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

09.08.2020. komentiraj

Britanska (CISA) i američka sigurnosna agencija (NSA) zajednički su objavile upozorenje o vrsti malwarea pod nazivom QSnatch, koji ima mogućnost zaraziti NAS (network-attached storage) uređaje tajvanskog proizvođača QNAP-a.

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

09.08.2020. komentiraj

Internetska tražilica Ecosia nije samo alternativa za Google, već je i alat koji nudi privatnost, što je za velikog joj konkurenta nepoznanica. I ne samo to, za svaki klik, Ecosia je obećala za klikove saditi stabla - njih 100 milijuna u 25 zemalja svijeta. Ali, plan polako pada u vodu...

Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud

Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud

08.08.2020. komentiraj

Microsoft će službeno predstaviti game streaming uslugu Project xCloud u rujnu ove godine, što znači da kompanija ide još snažnije prema cloud gamingu.