Kolačići su i dalje problem

Kolačići su i dalje problem

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Nakon što je HAKOM donio odluku o kažnjavanju zbog kršenja odredbi oko kolačića upitali smo u domaćem telekomunikacijskom regulatoru koji nadzire i taj dio internetskog tržišta što se krije iza odluke i kako stvoriti internetsko okruženje gdje se poštuju pravila.

Iz HAKOM-a poručuju da je ključan problem što određeni vlasnici internetskih stranica prilikom pristupanja njihovoj internetskoj stranici ne daju jasne informacije koje kolačiće prikupljaju i u koju svrhu, odnosno ukoliko i daju tu informaciju daju ju na način da je unaprijed zabilježeno da se korisnik slaže, a što nije u skladu s e-Privacy Direktivom (Direktiva 2002/58/EZ o obradi osobnih podataka i zaštiti privatnosti u području elektroničkih komunikacija, koja je izmijenjena Direktivom 2009/136/EZ)

Nadalje, vlasnici internetskih stranica moraju postaviti na svoje stranice obavijest o tome koji se kolačići prikupljaju i pohranjuju, na koje vrijeme i u koju svrhu. Dodatno, kolačići se mogu pohranjivati temeljem aktivne privole korisnika koja je dana jasnom potvrdnom radnjom, ne ostavljajući samo mogućnost korisniku da odbije, odnosno da otkloni unaprijed označenu privolu.

Vlasnici internetskih stranica trebaju se uskladiti s važećom regulativom, a kao temelj i smjernica kako se uskladiti može poslužiti rješenje inspektora HAKOM-a, kao i postojeća praksa Suda EU.

Pritom iz HAKOm, na upit ICTbusiness.info, napominju kako GDPR kao „noviji“ propis regulira zaštitu osobnih podataka pojedinaca, dok tzv. e-Privacy Direktiva kao posebni propis regulira pitanje zaštite privatnosti u elektroničkim komunikacijama. Međutim, ovi propisi su u dijelu cookija djelomično povezani.

„E-Privacy Direktiva koja je prenesena u naš Zakon o elektroničkim komunikacijama regulira, između ostalog, i pitanje pohrane podataka u terminalnoj opremi korisnika (tzv. kolačića), neovisno o tome predstavljaju li oni istodobno i osobne podatke, ali pod uvjetom pribavljanja privole i davanja jasnih obavijesti u skladu s propisima o zaštiti osobnih podataka. U tom smislu se valjanost privole za pohranu kolačića prosuđuje prema GDPR-u i mora zadovoljavati tamo postavljene uvjete za privolu“, zaključuju u HAKOM-u.

Još iz kategorije

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

19.01.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u ožujku prošle godine obvezao se omogućiti šifriranje s kraja na kraj. Ili, na engleskom, end-to-end enkripciju. Ipak, s razlogom nije naveo kad će ta mogućnost stići jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo svjedočiti takvoj situaciji narednih nekoliko godina.

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

16.01.2020. komentiraj

Europska komisija pokrenula je dva projekta za izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost i jačanje suradnje u vezi s  cyber prijetnjama i incidentima u EU-u. Riječ je o javnoj nabavi, u okviru programa za cyber sigurnost Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koji je dodijeljen nakon otvorenih poziva na podnošenje ponuda. Suradnja među europskim timovima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (CSIRT) postala je ključna u strategijama za cyber sigurnost u Europi.