SVE VEĆI PROBLEM

Kibernetički kriminal još uvijek glavna prijetnja za kompanije diljem svijeta

Kibernetički kriminal još uvijek glavna prijetnja za kompanije diljem svijeta

Kibernetički kriminal posljednjih nekoliko godina predstavlja ponajveći rizik za poduzeća jer kompromitira osjetljive podatke i uzrokuje poveće financijske gubitke. Riječ je o globalnom problemu i bez obzira na silnu borbu protiv njega, situacija se samo dodatno pogoršava.

Naime, prema podacima kojima barata Trading Platforms, 34 posto lidera raznih kompanija navodi da im je najveći rizik u poslovanju kibernetički kriminal. Iza su problemi s proizvodnim lancem, zastoji u proizvodnji, makroekonomska situacija i inflacija.

Slično je bilo i prošle godine jer se također na prvom mjestu našao kibernetički kriminal, s tim da ga je tad 44 posto ispitanih navelo kao uvjerljivo najveću prijetnju. Iako to smanjenje postotka djeluje kao pozitivna vijest, nije. Samo su neki drugi rizici u proteklih godinu dana stigli u centar pažnje. Primjerice, rat u Ukrajini, novi lockdown u Kini tijekom prve polovice 2022. i druge turbulencije na globalnoj razini.

Zato je mnogo realniji pokazatelj onoga što se događa procijenjeni trošak za kompanije koje su bile žrtvama kibernetičkog kriminala. Još tijekom 2019. iznosio je 1,16 bilijuna američkih dolara, što se u tim trenucma činilo nevjerojatno mnogo. No, to je bila posljednja godina prije pandemije koronvirusa. Poslije ništa nije bilo isto...

Već u 2020. svjedočili smo 2,95 bilijuna dolara, potom 2021. čak 5,99 bilijuna dolara, da bi u prošloj godini kibernetički kriminal načinio štetu procijenjenu na 8,44 bilijuna dolara. Prognoza je da će u ovoj dosegnuti 11,5 bilijuna dolara, a nastavit će rasti iduće godine (14,57 bilijuna) i 2025. (17,65 bilijuna).

Proces ubrzane tranzicije prema digitalizaciji i povećani obujam rada na daljinu svakako pomaže kibernetičkom kriminalu, no ujedno je putokaz organizacijama na što se koncentrirati u pokušajima prevencije. Ušteda na tom segmentu zapravo je najrazorniji mogući potez...