Cyber napadi su u porastu, a tek slijedi katastrofa sa hakiranjem preko kvantnih računala

Cyber napadi su u porastu, a tek slijedi katastrofa sa hakiranjem preko kvantnih računala

Foto: DepositPhotos

Kibernetički napadi nešto su s čime se kompanije i organizacije općenito sve teže nose, ali stiglo je vrijeme da krenu pripreme za evoluciju - napade izvedene s kvantnih računala.

Iako je tehnologija još daleko od realizacije, tih desetak godina, koliko je otprilike preostalo, vrijeme su kroz koje se odgovorni za sigurnost u većim sustavima moraju pripremiti na njih pa da imaju prednost u trenutku kad zaživi.

Konkretnije, kompanije kao Google, Microsoft i IBM navode da će kvantno računalstvo postati realnost u sljedećem desetljeću. I to bi moglo biti pogubno za veće sustave, ukoliko se ne obavi adekvatna priprema.

Upozorava se na to iz britanske kompanije Arqit, u kojoj tvrde da će s kvantnim računalstvom nastati jedno potpuno novo "područje borbe".

"Kvantna računala moći će obavljati procese nekoliko milijuna puta brže nego današnja najbrža računala i to znači da će jako brzo moći probiti kritpirane podatke. Naime, tehnologija koja se danas koristi za kriptiranje (PKI, op.a.) nastala je sedamdesetih godina prošlog stoljeća i nije bila dizajnirana za ništa više od komunikacije dva uređaja. Trenutno, međusobno komunicira milijarde njih", objasnio je suosnivač i predsjednik Arwita, David Williams.

Već po tome jasno je što se u teoriji može dogoditi kad u jednadžbu uključimo jednu tako naprednu tehnologiju kao onu koja će se nalaziti iza kvantnog računalstva. Ali, kao što je navedeno, tih desetak godina uistinu je dovoljno vremena za pripremiti se. Posebno jer postoje kompanije kao Arqit, koje već sad rade na toj pripremi...

Dokaz je to i da se "mentalni sklop" u svijetu tehnologije pripremio pa se stvari rade unaprijed i razmišlja se o praktički svakom detalju, što donedavno nije bio slučaj i mogli smo se u to uvjeriti s dolaskom Interneta stvari (IoT) te sigurnosnih problema koji nisu u startu bili adekvatno riješeni. Niti su još uvijek u potpunosti.

Još iz kategorije

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

26.09.2021.

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

25.09.2021.

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

24.09.2021.

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.