CCleaner prisilno prikuplja podatke s korisničkih računala

CCleaner prisilno prikuplja podatke s korisničkih računala

Foto: Antonio Jularić

Problemi vezani uz CCleaner nastavili su se do te mjere da su nezadovoljni korisnici masovno pozvali na bojkot tog alata za „čišćenje“ računala ukoliko ne promijeni praksu prikupljanja podataka korisnika, koji su rezultat konstantnog nadgledanja onoga što oni rade. Srećom, nezadovoljstvo je donijelo promjene.

Pa tako CCleaner - kojeg je u srpnju prošle godine preuzeo Avast u paketu s njenom matičnom kompanijom Piriform - obećava uvođenje promjena za besplatnu i premium verziju svog softvera, kojima će se prekinuti praksa nadgledanja svega što se događa na uređaju gdje se nalazi postavljen CCleaner. Te promjene odnose se na sve platforme, od mobilnih do onih s Mac i Windows operativnim sustavima.

"Razumijemo nezadovoljstvo korisnika, ali podaci koje smo prikupljali služili su samo i isključivo kako bismo poboljšali svoju uslugu. Ujedno, nismo prikupljali osobne informacije korisnika, kako se tvrdi, već samo one koje se tiču našeg softvera. Ipak, nakon što smo poslušali korisnike, omogućit ćemo im jednostavniji način onemogućenja anonimnog praćenja aktivnosti", izjavili su iz CCleanera.

Teško je vjerovati u sve te riječi jer bilo je iznimno komplicirano isključiti se iz praćenja koje je obavljao CCleanerov Active Monitoring, a i kad bi se to učinilo, pri novom pokretanju alata ponovno bi se pokrenulo i sporno praćenje korisnika. Srećom, to više neće biti moguće, ali svejedno ostaje gorak okus u ustima jer nedavno se  CClenaer našao u također negativnom centru pažnje.

Naime, Ciscov Talos Intelligence otkrio je da se u CCleaneru nalazi malware i 130 milijuna korisnika moglo ga se riješiti samo ručno iz razloga što CCleaner nema automatske nadopune sustava. Također, bilo je nejasno i kako se malware uopće uspio "ubaciti" u CCleaner, koji prolazi rigorozne provjere prije odlaska na tržište.

Još iz kategorije

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

19.10.2018. komentiraj

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili su da će onemogućiti podršku za Transparent Layer Security (TLS) 1.0 i 1.1 u svojim internetskim preglednicima u prvoj polovici 2020. godine.

Oko 62 posto web stranica za 10 tjedana će raditi na nepodržanoj verziji PHP-a

Oko 62 posto web stranica za 10 tjedana će raditi na nepodržanoj verziji PHP-a

19.10.2018. komentiraj

Podaci kojima raspolaže W3Techs pokazuju da oko 78,9 posto svih web stranica koriste PHP za rad, što znači da bi za samo deset tjedana 62 posto istih tih web stranica moglo ostati bez PHP podrške. Jer, 31. prosinca ove godine sigurnosna podrška za PHP 5.6.x će službeno biti prekinuta, što znači da će uslijediti kraj podrške za bilo koju od PHP 5.x verzija.

Na Totalni JoomBoos dolazi 50 poznatih youtubera

Na Totalni JoomBoos dolazi 50 poznatih youtubera

18.10.2018. komentiraj

U povodu trećeg rođendana platforme JoomBoos, predstojećeg će se vikenda u zagrebačkoj Areni održati najveći YouTube događaj u regiji. Zagreb će tako 21. listopada postati središte europske YouTube scene, a očekuje se dolazak više od deset tisuća posjetitelja.