CCleaner prisilno prikuplja podatke s korisničkih računala

CCleaner prisilno prikuplja podatke s korisničkih računala

Foto: Antonio Jularić

Problemi vezani uz CCleaner nastavili su se do te mjere da su nezadovoljni korisnici masovno pozvali na bojkot tog alata za „čišćenje“ računala ukoliko ne promijeni praksu prikupljanja podataka korisnika, koji su rezultat konstantnog nadgledanja onoga što oni rade. Srećom, nezadovoljstvo je donijelo promjene.

Pa tako CCleaner - kojeg je u srpnju prošle godine preuzeo Avast u paketu s njenom matičnom kompanijom Piriform - obećava uvođenje promjena za besplatnu i premium verziju svog softvera, kojima će se prekinuti praksa nadgledanja svega što se događa na uređaju gdje se nalazi postavljen CCleaner. Te promjene odnose se na sve platforme, od mobilnih do onih s Mac i Windows operativnim sustavima.

"Razumijemo nezadovoljstvo korisnika, ali podaci koje smo prikupljali služili su samo i isključivo kako bismo poboljšali svoju uslugu. Ujedno, nismo prikupljali osobne informacije korisnika, kako se tvrdi, već samo one koje se tiču našeg softvera. Ipak, nakon što smo poslušali korisnike, omogućit ćemo im jednostavniji način onemogućenja anonimnog praćenja aktivnosti", izjavili su iz CCleanera.

Teško je vjerovati u sve te riječi jer bilo je iznimno komplicirano isključiti se iz praćenja koje je obavljao CCleanerov Active Monitoring, a i kad bi se to učinilo, pri novom pokretanju alata ponovno bi se pokrenulo i sporno praćenje korisnika. Srećom, to više neće biti moguće, ali svejedno ostaje gorak okus u ustima jer nedavno se  CClenaer našao u također negativnom centru pažnje.

Naime, Ciscov Talos Intelligence otkrio je da se u CCleaneru nalazi malware i 130 milijuna korisnika moglo ga se riješiti samo ručno iz razloga što CCleaner nema automatske nadopune sustava. Također, bilo je nejasno i kako se malware uopće uspio "ubaciti" u CCleaner, koji prolazi rigorozne provjere prije odlaska na tržište.

Još iz kategorije

Microsoft odustaje od Edge-a

Microsoft odustaje od Edge-a

11.12.2018. komentiraj

Microsoft bi uskoro mogao odustati od svog internetskog preglednika Edge i okrenuti se Chromiumu na Windows 10 operativnom sustavu. Takav potez rezultat je nemogućnost da Edge postane popularniji kod korisnika, a kao takav stvara isključivo troškove i ne pridonosi kompaniji u financijskom smislu.

Google najavio gašenje aplikacije Allo

Google najavio gašenje aplikacije Allo

11.12.2018. komentiraj

Nije prošlo tako dugo otkako je Google ugasio Google+ za sve osim poslovnim korisnika, a stigla je vijest da se ukida i Allo. To je službeno potvrđeno, što znači da su navodi o gašenju Hangoutsa još uvijek samo glasine, ali s obzirom na brojne izvore iz same kompanije, doći će uskoro i do toga.

U Kubernetesu otkrivena vrlo opasna ranjivost

U Kubernetesu otkrivena vrlo opasna ranjivost

11.12.2018. komentiraj

Kubernetesov open source container softver našao se u problemima jer je ranjivost CVE-2018-1002105 pronađena u njemu ipak daleko opasnija nego se možda isprva mislilo. S obzirom da je Kubernetes dio većine današnje cloud infrastrukture, situacija je još kritičnija. A kad se zna da ranjivost omogućava napadaču pristup sustavu za krađu podataka ili rušenje aplikacija, onda je i još kritičnija.