CCleaner prisilno prikuplja podatke s korisničkih računala

CCleaner prisilno prikuplja podatke s korisničkih računala

Foto: Antonio Jularić

Problemi vezani uz CCleaner nastavili su se do te mjere da su nezadovoljni korisnici masovno pozvali na bojkot tog alata za „čišćenje“ računala ukoliko ne promijeni praksu prikupljanja podataka korisnika, koji su rezultat konstantnog nadgledanja onoga što oni rade. Srećom, nezadovoljstvo je donijelo promjene.

Pa tako CCleaner - kojeg je u srpnju prošle godine preuzeo Avast u paketu s njenom matičnom kompanijom Piriform - obećava uvođenje promjena za besplatnu i premium verziju svog softvera, kojima će se prekinuti praksa nadgledanja svega što se događa na uređaju gdje se nalazi postavljen CCleaner. Te promjene odnose se na sve platforme, od mobilnih do onih s Mac i Windows operativnim sustavima.

"Razumijemo nezadovoljstvo korisnika, ali podaci koje smo prikupljali služili su samo i isključivo kako bismo poboljšali svoju uslugu. Ujedno, nismo prikupljali osobne informacije korisnika, kako se tvrdi, već samo one koje se tiču našeg softvera. Ipak, nakon što smo poslušali korisnike, omogućit ćemo im jednostavniji način onemogućenja anonimnog praćenja aktivnosti", izjavili su iz CCleanera.

Teško je vjerovati u sve te riječi jer bilo je iznimno komplicirano isključiti se iz praćenja koje je obavljao CCleanerov Active Monitoring, a i kad bi se to učinilo, pri novom pokretanju alata ponovno bi se pokrenulo i sporno praćenje korisnika. Srećom, to više neće biti moguće, ali svejedno ostaje gorak okus u ustima jer nedavno se  CClenaer našao u također negativnom centru pažnje.

Naime, Ciscov Talos Intelligence otkrio je da se u CCleaneru nalazi malware i 130 milijuna korisnika moglo ga se riješiti samo ručno iz razloga što CCleaner nema automatske nadopune sustava. Također, bilo je nejasno i kako se malware uopće uspio "ubaciti" u CCleaner, koji prolazi rigorozne provjere prije odlaska na tržište.

Još iz kategorije

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

18.02.2019. komentiraj

Google News trn je u očima izdavača dugi niz godina, ali oni europski uskoro bi mogli slaviti pobjedu jer mogli bi ga se riješiti zahvaljujući Direktivi o autorskim pravima u Europskoj uniji, koja će se uskoro finalizirati. S njom bi stigao i tzv. “porez na linkove”, a tako nešto ponajveća kompanija na svijetu ne bi mogla ni željela podnijet i jednostavno bi se povukla s tržišta vezanog za izdavaštvo i medije općenito.

Instagram poruke stižu na desktope i u internet preglednike

Instagram poruke stižu na desktope i u internet preglednike

18.02.2019. komentiraj

Nije prošlo ni tjedan dana otkako je Facebook najavio integraciju direktnih poruka s Instagrama na Pages Manageru, a sad je korisnike obradovao vijesti o tome da će one napokon biti vidljive kroz aplikacije na stolnim računalima i kroz web internetske preglednike. Tako nešto dugo se zagovaralo.

Nova EU regulativa o autorskim pravima

Nova EU regulativa o autorskim pravima

18.02.2019. komentiraj

Prije nekoliko dana Europski parlament, Vijeće EU-a i Europska komisija usuglasili su nova pravila o autorskim pravima za koja tvrde da će biti u skladu s trendovima digitalnog društva i digitalne ekonomije. Iako će neki smatrati 13. veljače kao poraz drugi će sigurno biti zadovoljni i to se prije svega odnosi na one koji proizvode sadržaj.