CCleaner prisilno prikuplja podatke s korisničkih računala

CCleaner prisilno prikuplja podatke s korisničkih računala

Foto: Antonio Jularić

Problemi vezani uz CCleaner nastavili su se do te mjere da su nezadovoljni korisnici masovno pozvali na bojkot tog alata za „čišćenje“ računala ukoliko ne promijeni praksu prikupljanja podataka korisnika, koji su rezultat konstantnog nadgledanja onoga što oni rade. Srećom, nezadovoljstvo je donijelo promjene.

Pa tako CCleaner - kojeg je u srpnju prošle godine preuzeo Avast u paketu s njenom matičnom kompanijom Piriform - obećava uvođenje promjena za besplatnu i premium verziju svog softvera, kojima će se prekinuti praksa nadgledanja svega što se događa na uređaju gdje se nalazi postavljen CCleaner. Te promjene odnose se na sve platforme, od mobilnih do onih s Mac i Windows operativnim sustavima.

"Razumijemo nezadovoljstvo korisnika, ali podaci koje smo prikupljali služili su samo i isključivo kako bismo poboljšali svoju uslugu. Ujedno, nismo prikupljali osobne informacije korisnika, kako se tvrdi, već samo one koje se tiču našeg softvera. Ipak, nakon što smo poslušali korisnike, omogućit ćemo im jednostavniji način onemogućenja anonimnog praćenja aktivnosti", izjavili su iz CCleanera.

Teško je vjerovati u sve te riječi jer bilo je iznimno komplicirano isključiti se iz praćenja koje je obavljao CCleanerov Active Monitoring, a i kad bi se to učinilo, pri novom pokretanju alata ponovno bi se pokrenulo i sporno praćenje korisnika. Srećom, to više neće biti moguće, ali svejedno ostaje gorak okus u ustima jer nedavno se  CClenaer našao u također negativnom centru pažnje.

Naime, Ciscov Talos Intelligence otkrio je da se u CCleaneru nalazi malware i 130 milijuna korisnika moglo ga se riješiti samo ručno iz razloga što CCleaner nema automatske nadopune sustava. Također, bilo je nejasno i kako se malware uopće uspio "ubaciti" u CCleaner, koji prolazi rigorozne provjere prije odlaska na tržište.

Još iz kategorije

Google Chrome uveo podršku za Windows 10 notifikacije

Google Chrome uveo podršku za Windows 10 notifikacije

21.08.2018. komentiraj

Alphabet i Microsoft nemaju baš najbolji odnos, što se može zaključiti po tome da nećete u Windows Store naći Googleove usluge ili alate. Ali, bez obzira na to, Chrome 68 je dobio novitet koji se tiče Windows 10 i zasad u njemu može uživati oko 50 posto Chrome korisnika diljem svijeta.

Još loših vijesti za kriptovalute, otrkivena velika manipulacija tržištem

Još loših vijesti za kriptovalute, otrkivena velika manipulacija tržištem

14.08.2018. komentiraj

Svijet kriptovaluta svako malo potrese neka loša vijest i to je teret koji ih sprečava da postanu popularne u širem smislu, ali i da ih se počne češće koristiti kao sredstvo plaćanja u trgovinama svih tipova. Posljednja takva loša vijest je ona o grupaciji koja je manipulirala tržištem te ostvarila zaradu od 825 milijuna američkih dolara u samo prvih šest mjeseci ove godine.

Novi Wi-Fi napad razbija WPA2 lozinke bez puno muke

Novi Wi-Fi napad razbija WPA2 lozinke bez puno muke

13.08.2018. komentiraj

Stručnjak Jesn „Atom“ Steube, koji radi na novom Wi-Fi standardu WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3), slučajno je otkrio sigurnosne propuste u standardima WPA i WPA2, zbog kojih bi mnogi korisnici mogli imati probleme. Odnosno, sad više neće jer nadležni su odmah počeli raditi na tome da ih „zakrpaju“ pa da se potencijalna opasnost ukloni.