Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Google je razveselio korisnike pametnih telefona besplatnim sigurnosnim kopiranjem podataka (eng. back up) na svojoj platformi Google One. Time se podosta olakšava svakodnevica korisnicima jer sad se ujedinjuju Drive, Gmail i Photos. Sve besplatno, jednostavno i lako dostupno.

Zanimljivost je da se sve ovo ne nudi samo Android korisnicima, već i onima na iOS operativnom sustavu pa na taj način Google podosta širi svoj utjecaj. Ujedno, to je pokušaj Googlea da uvjeri korisnike koliko mnogo dobivaju ukoliko postanu pretplatnici Google One usluga.

Oni postojeći, a plaćaju dva američka dolara mjesečno za 100GB prostora, sad mogu sigurnosno kopiranje obaviti iz Android Messages aplikacije. Ujedno, besplatni korisnici dobivaju istu tu mogućnost. Stvar u cijeloj priči jest to što sigurnosno kopiranje ne zauzima mnogo prostora. Riječ je o stotinama kilobajta i tiču se postavki uređaja, povijesti poziva, SMS i MMS poruka, kao i listi aplikacija na uređaju.

Na taj način se lako može prebaciti s uređaja na uređaj, a Google navodi da bi se u prosjeku sigurnosno kopiranje podataka trebalo provoditi barem jednom u 57 dana. Dakle, ništa strašno ili komplicirano, a posebno ne u smislu vremena trošak.

Što se tehničkih stvari tiče, upravitelju pohrane pristupa se preko adrese one.google.com, a posebno je korisno što se pohranjeni podaci spremaju u unaprijed određene kategorije, pa im se može pristupiti bez većih problema.

Kad već pretplatnika nedostaje, Google se na ovaj način odlučio prikupiti još ponešto podataka svojih korisnika, kojima može baratati pa da u konačnici usluga ipak ne bude potpuno besplatna. A i možda oni koji se naviknu na uslugu te se nalaze blizu besplatnog limita za pohranu odluče postati pretplatnici...

Još iz kategorije

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

18.09.2020. komentiraj

Stariji zaposlenici imaju jednu poveću prednost pred mlađim generacijama, a ona je da se ne osjećaju toliko samopouzdano kad se radi o mogućnosti “phishing” vrste napada. Svjesni su da im se može dogoditi pa više paze, dok se mladi “zaletavaju” i onda zapravo češće završavaju kao žrtve pa time ulaze češće u statistiku.

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

17.09.2020. komentiraj

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na linku (g.co/travelcroatia) na hrvatskom i engleskom jeziku. U projektu sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture.