44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

Foto: Fotolia

Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i otkrio da 44 milijuna njih jest u sigurnosnim problemima. Naime, za prijavu koriste podatke koji su “procurili” na drugim online uslugama.

Riječ je o korisničkim imenima i lozinkama koje su probijene, što znači da tih 44 milijuna korisnika ili koristi tuđe podatke ili nesvjesno proboja koristi svoje te si na taj način čini potencijalnu štetu. Pritom se radi o regularnim Microsoft Services Accounts i Azure AD računima, koji spadaju u ozbiljnije razine.

"Za sve te korisničke račune zahtijevali smo promjenu lozinki. To je sve što korisnik mora učiniti", naveo je Microsoft u prioćenju.

Dakle, bez toga se računi više neće moći koristiti jer je promjena lozinke za tih 44 milijuna računa obavezna. Što se pak tiče poslovnog dijela korisnika, o problemu su obaviješteni i administratori, kako bi se provjerilo je li možda došlo do neovlaštenog korištenja podataka nekog s pristupnim podacima.

Nanovo, zbog svega Microsoft potiče korištenje njihovih MFA (multi-factor authentication) rješenja, koja navodno blokiraju 99,99 posto svih napada. Možda nakon ovoga večina od tih 44 milijuna korisnika uistinu krene u smjeru bolje sigurnosti, a možda nastavi ignorirati sve savjete sve dok ne osjeti značajniju štetu.

Sve ove provjere traju posljednjih nekoliko godina, a počele su osjetnije još 2016., kad je Microsoft odlučio reći ne svim onim lozinkama koje su slabe ili jednostavno - glupe. Bolje razumijevanje takvih lozinki čini se kroz prikupljanje podataka napadnutih korisničkih računa, a potom se popis ažurira i analizira.

Ukratko, na kraju je uvijek problem u ljudima. Koliko god se trudili objasniti da treba malo razmišljati prilikom odabira lozinki, opet se dogodi da je najlakše napisati "1234". Stoga, sav trud i upozorenja padaju u vodu. Ali, s vremenom se možda stvari promjene na bolje. Vidjet ćemo!

Još iz kategorije

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

19.01.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u ožujku prošle godine obvezao se omogućiti šifriranje s kraja na kraj. Ili, na engleskom, end-to-end enkripciju. Ipak, s razlogom nije naveo kad će ta mogućnost stići jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo svjedočiti takvoj situaciji narednih nekoliko godina.

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

16.01.2020. komentiraj

Europska komisija pokrenula je dva projekta za izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost i jačanje suradnje u vezi s  cyber prijetnjama i incidentima u EU-u. Riječ je o javnoj nabavi, u okviru programa za cyber sigurnost Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koji je dodijeljen nakon otvorenih poziva na podnošenje ponuda. Suradnja među europskim timovima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (CSIRT) postala je ključna u strategijama za cyber sigurnost u Europi.