44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

Foto: Fotolia

Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i otkrio da 44 milijuna njih jest u sigurnosnim problemima. Naime, za prijavu koriste podatke koji su “procurili” na drugim online uslugama.

Riječ je o korisničkim imenima i lozinkama koje su probijene, što znači da tih 44 milijuna korisnika ili koristi tuđe podatke ili nesvjesno proboja koristi svoje te si na taj način čini potencijalnu štetu. Pritom se radi o regularnim Microsoft Services Accounts i Azure AD računima, koji spadaju u ozbiljnije razine.

"Za sve te korisničke račune zahtijevali smo promjenu lozinki. To je sve što korisnik mora učiniti", naveo je Microsoft u prioćenju.

Dakle, bez toga se računi više neće moći koristiti jer je promjena lozinke za tih 44 milijuna računa obavezna. Što se pak tiče poslovnog dijela korisnika, o problemu su obaviješteni i administratori, kako bi se provjerilo je li možda došlo do neovlaštenog korištenja podataka nekog s pristupnim podacima.

Nanovo, zbog svega Microsoft potiče korištenje njihovih MFA (multi-factor authentication) rješenja, koja navodno blokiraju 99,99 posto svih napada. Možda nakon ovoga večina od tih 44 milijuna korisnika uistinu krene u smjeru bolje sigurnosti, a možda nastavi ignorirati sve savjete sve dok ne osjeti značajniju štetu.

Sve ove provjere traju posljednjih nekoliko godina, a počele su osjetnije još 2016., kad je Microsoft odlučio reći ne svim onim lozinkama koje su slabe ili jednostavno - glupe. Bolje razumijevanje takvih lozinki čini se kroz prikupljanje podataka napadnutih korisničkih računa, a potom se popis ažurira i analizira.

Ukratko, na kraju je uvijek problem u ljudima. Koliko god se trudili objasniti da treba malo razmišljati prilikom odabira lozinki, opet se dogodi da je najlakše napisati "1234". Stoga, sav trud i upozorenja padaju u vodu. Ali, s vremenom se možda stvari promjene na bolje. Vidjet ćemo!

Još iz kategorije

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

03.08.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je Uber korisnicima u Splitu i Zagrebu predstavio uslugu dostave paketa, pozitivne reakcije korisnika i velika potražnja za dostavom kompaniju su motivirale da uslugu proširi na tri nova grada na obali. Uber Connect tako je od danas dostupan u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki težine do 20 kg isti dan, a koju je moguće naručiti izravno kroz Uber aplikaciju. Kroz Uber Connect mogu se slati paketi koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila, do vrijednosti 750 kuna.

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

03.08.2020. komentiraj

Posljednjih mjeseci zbog koronavirusa zabilježen je pad prodaje parkirališnih karata, ali povratkom u novo normalno te zahvaljujući dolasku stranih turista, u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj je zabilježen znatan oporavka ovog sektora. Točnije, trenutno najpopularnija hrvatska aplikacija za parkiranje PayDo obara rekorde te u se u ovom trenutku približava brojci od 200.000 korisnika, aktivna je u 77 hrvatskih gradova, u potpunosti besplatna te s nacionalnom pokrivenosti jamči dostupnost usluge na gotovo svakom koraku.

Koliko su sigurni internet preglednici?

Koliko su sigurni internet preglednici?

29.07.2020. komentiraj

Internetski preglednici često se na tržištu pokušavaju izdvojiti po brzini, utrošku energije i dodacima koje nude korisnicima, ali iznimno bitna stavka svakako je i sigurnost. Kako bi imali bolji uvid u to koliko su browseri sigurni, pobrinuo se kroz istraživanje NSS Labs.