VRIJEME PROMJENA

Sve više Amerikanaca okreće se TikToku za vijesti

Sve više Amerikanaca okreće se TikToku za vijesti
Depositphotos

Zastupnički dom Kongresa usvojio je u srijedu zakon koji bi mogao dovesti do zabrane društvene mreže TikTok u Sjedinjenim Državama, osim ako njezin kineski vlasnik Byte Dance ne proda svoj udio u tvrtki u roku od 165 dana.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost oko pitanja podataka i rizika za nacionalnu sigurnost aplikacije, strahujući od potencijalne povezanosti s kineskom vladom. TikTok, čije je sjedište izvan Kine, kaže da ga kineska vlada nikada nije tražila da im dostavi podatke iz SAD-a i da se aktivno pokušava distancirati od Pekinga.

Video aplikaciju kratke forme posebno vole tinejdžeri i mladi ljudi diljem svijeta. Sada, gotovo jedna od tri (32 posto) mlade odrasle osobe u dobi od 18 do 29 čak kaže da se redovito obraća TikToku radi vijesti. To je porast u odnosu na samo devet posto koji su to rekli 2020.

Iako je još uvijek nizak, ukupni udio odraslih u Sjedinjenim Državama koji kažu da redovito dobivaju vijesti na TikToku se više nego učetverostručio između 2020. i 2024. Prema istraživanju Pew Research Centera na više od 8800 odraslih, gdje je samo 3 posto reklo da redovito dobili njihove vijesti s platforme društvenih medija prije četiri godine, to se popelo na 14 posto između 25. rujna i 1. listopada 2023., kada je anketa zadnji put provedena.

Kako bi zakon stupio na snagu, prvo mora proći kroz zakonodavni proces, a zatim bi trebao proći Senat.