SNAGA BRANDA

Barbie jako važna za Mattel

Barbie jako važna za Mattel

Od prve iteracije igračke lutke 1959., Barbie je postala univerzalni nacrt za popularnu i dobro plasiranu igračku koja je ostavila neizbrisiv trag u popularnoj kulturi tijekom proteklih desetljeća. Osim što je utjecao na druge medije, njegov proizvođač Mattel stvorio je i ogromnu multimedijsku franšizu koja obuhvaća knjige, stripove, video igre, TV emisije i filmove.

Godine 2023. kultna je lutka dobila svoju prvu adaptaciju uživo koju je vodila redateljica Greta Gerwig, s Ryanom Goslingom u ulozi Barbienog partnera Kena i Margot Robbie kao glavnom junakinjom. Iako je "utjecaj [Mattelovog] izravnog sudjelovanja u filmovima, prodaje igračaka i potrošačkih proizvoda povezanih s filmovima" doprinio povećanju prihoda od 150 milijuna dolara, prema Mattelovom posljednjem zapisu o zaradi, tvrtka se još uvijek morala boriti sa stagnacijom ukupne prodaje u 2023. .

Kao što pokazuje naš grafikon, bruto obujam prodaje proizvođača igračaka naglo je pao od 2013. nadalje, pavši sa svjetskih ukupnih 7,1 milijarde dolara na 5,1 milijardu dolara u 2019. Iako su godine pandemije pomogle tvrtki da se oporavi, još uvijek je daleko od svoje bivše dani slave. S druge strane, brend Barbie uspio se kretati oko brojke od jedne milijarde sve do 2018. godine kada je prodaja ponovno počela rasti. 2021. obilježila je najveću bruto vrijednost prodaje od 2013., s bruto prodajom marke Barbie dosegnuvši 1,7 milijardi dolara diljem svijeta.

Prema našim Statista Market Insights, lutke i plišane igračke generirale su procijenjenih 55,7 milijardi dolara diljem svijeta u 2023. Najveća tržišta za ovaj segment bila su Kina, Indija i Sjedinjene Države s prihodima od 12,4 milijarde dolara, 7,9 milijardi dolara odnosno 6 milijardi dolara.