ICTbusiness TV: Računalne igre, sigurnost, telekomi i edukacija

ICTbusiness TV: Računalne igre, sigurnost, telekomi i edukacija

Tržište računalnih odnosno video igara procijenjeno je na 198,40 milijardi dolara 2021., a očekuje se da će dosegnuti vrijednost od 339,95 milijardi dolara do 2027., uz prosječni godišnji rast od 8,94 posto. Upravo stoga, nakon najveće domaće akvizicije odnosno kupovine Nanobita razgovarali smo s Alenom Suminom što je to za njih značilo i kako  vidi razvoj cijelog sektora.

O Spanovom centru kibernetičke sigurnosti razgovarali smo s predsjednikom Uprave Spana Nikolom Dujmovićem koji ističe Span centar kibernetičke sigurnosti dovodi u Hrvatsku najmodernije svjetske prakse i iskustvo te je namijenjen prijenosu znanja i osnaživanju poslovne zajednice da što efikasnije odgovori na sve prisutnije i sve sofisticiranije cyber prijetnje koje predstavljaju jedan od najvećih rizika za poslovanje. Danas Span u ovom segmentu kibernetičke sigurnosti ima više od 100 zaposlenika.

O integraciji Optima Telekoma nakon preuzimanja od strane Temelach Hrvatska razgovarali smo s predsjednikom Uprave Adrianom Ježinom koji govori i o planovima kompanije u budućnosti. Optima Telekom integrirana je u poslovanje Telemacha Hrvatska pod čijim krovnim brendom nastavlja daljnje poslovanje. Ekonomski učinci pripajanja očekuju nakon 1. studenim 2022. Zahvaljujući komplementarnom nadopunjavanju portfelja postojećih usluga, Telemach će ubuduće biti u poziciji snažnije konkurirati postojećim operatorima jednostavnijom i tehnološki naprednijom ponudom kao nacionalni operator koji nudi fiksne i mobilne usluge, čime će jačati i njegova tržišna pozicija.

I za kraj emisije donosimo priču o edukacijskom projektu u kojem je gotovo trideset studenata s preddiplomskih i diplomskih studija fakulteta diljem Hrvatske sudjelovalo u globalnom edukacijskom programu “Seeds for the Future“ koji Huawei već četvrtu godinu provodi u Hrvatskoj.