MWC 2024 - TV EMISIJA

ICTbusiness TV: Monetizacija, monetizacija i samo monetizacija

ICTbusiness TV:  Monetizacija, monetizacija i samo monetizacija

Telekomi se na svjetskom tržištu susreću s velikim problemima, menadžeri će reći izazovima, no to su ipak problemi koje treba riješiti jer monetizacija 5G mreža najvažniji je put uspjeha za telekom u današnje vrijeme. Monetizacija nije samo povrat investicije, nego prije svega pronalaženje pravih uporaba 5G mreža koje se još uvijek nisu dogodile. Kako se očekuje da će 6G biti standardiziran do 2023. godine telekomi imaju 6 godina za monetizaciju. Ne treba pritom zaboraviti da se već govori o 5.5G, stoga je pred telekomima vrlo zanimljivo razdoblje.

Na početku druge po redu ekskluzivne ICTbusiness TV emisije iz Barcelone razgovaramo s Dejanom Ljuštinom iz Vision Patnersa o tome u kojem smjeru ide telekom industrija, na koji način se ta monetizacija 5G mreže može dogoditi.

O ulaganjima u mobilne i fiskne mreže razgovarali smo s Vladimirom Skenderom iz A1 Hrvatska koji ističe kako je u prošloj godini investirano više od 200 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. To se prvenstveno odrazilo na ubrzanu izgradnju fiksnih gigabitnih priključaka te modernizaciju mobilne mreže čime se korisničko iskustvo podiglo na još višu razinu.

U drugom dijelu emisije razgovarali smo se Stefanom Stereitom glavni direktorom za marketing TCL-a (CMO) koji govori o novitetima, fokusu na cjenovno dostupnom, a visokokvalitetne uređaje.

Tu je razgovor s članicom uprave i glavnom direktoricom za tehniku Telemach Hrvatska Danijelom Bistrički Morović koja govori o promjenama na telekom tržištu, očekivanjima i ulaganjima trećeg po veličini domaćeg telekoma.

Za kraj tu je razgovor s Norom Wahby, čelnicom Ericssonove jedinice za kupce u sjevernoj i srednjoj Europi koja govori o 5G mrežama, autromatizaciji upravljanja mrežom ali i načinima njihova korištenja.