Vaš osobni digitalni doušnik

Vaš osobni digitalni doušnik

Nakon brojnih negativnih priča o tome kako nove generacije računalnih virusa, crva i ostalih digitalnih nametnika znaju koristiti ugrađene web kamere (koje sve češće čine nezaobilazan dio prijenosnih i tablet računala) za prisluškivanje i uhođenje vlasnika, konačno možemo prenijeti i jednu pozitivnu!

Naime, ukoliko se brinete da vaše osobno računalo u kući ili radno računalo na poslu u vašoj odsutnosti i bez vašeg znanja koristi još netko, to sada možete jednostavno provjeriti – bez ikakve instalacije kompleksnih „špijunskih programa“ (a koje možda niti ne bi smjeli samostalno postaviti na radno računalo).

Sve što vam treba jest pristup Internetu, internetski preglednik, Google korisnički račun te mogućnost koju pruža besplatni internetski servis pod nazivom Mouse Lock (www.mouselock.co). Riječ je o mrežnoj aplikaciji koja nakon pokretanja prati da li dolazi do pomicanja računalnog miša te, ukoliko se to dogodi, korištenjem web kamere priključene na računalo fotografira osobu koja sjedi za računalom.

Korištenje je vrlo jednostavno i intuitivno – nakon prijave na aplikaciju uz pomoć Google korisničkog računa birate tajni PIN broj kojim se gasi opcija fotografiranja te pokrećete praćenje pritiskom na strelicu. U tom trenutku možete mirno napustiti svoje računalo, budući da će sljedeći put kada netko pomakne računalni miš Mouse Lock prikazati prozor s poljem za unos PIN-a i početi odbrojavati vrijeme do fotografiranja.

Ukoliko se do isteka vremena ne unese PIN (ili se unese nevaljana kombinacija) aplikacija će korištenjem priključene web kamere na računalo napraviti fotografiju osobe koja se nalazi pred računalom i ju e-poštom na e-mail Google korisničkog računa koji se koristio za prijavu u prvom koraku.

Valja napomenuti da aplikacija ne služi za zaštitu i zaključavanje računala te (barem trenutačno) ne nudi brojne mogućnosti poput specijaliziranih rješenja. No, s druge je strane vrlo jednostavna za korištenje i ne zahtjeva nikakvu posebnu pripremu za postavljanje na računalo.

Ukoliko samo želite vidjeti da li vam npr. prilikom odlaska po kavu ili na WC netko u tvrtki „slučajno“ baca pogled na privatnu korespondenciju ili traži inspiracije i ideje u vašem radu (a ustručava vas se pitati osobno), Mouse Lock može biti korisno rješenje.

Mala napomena – servis je unazad nekoliko sati povremeno nedostupan zbog velikog interesa te u slučaju problema (neučitavanja stranice) valja biti uporan dok autor ne osigura kapacitniju infrastrukturu.

Još iz kategorije

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

23.02.2019. komentiraj

Panasonic je sredinom veljače najavio veći broj uređaja iz audio video segmenta koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Riječ je o televizorima, slušalicama, kućnim audio sustavima te Blu-ray playerima.

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

23.02.2019. komentiraj

NOA već treću godinu sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija, Mobile World Congress koji se održava u Barceloni. Uz već najavljenu novu F seriju pametnih uređaja temeljenu na AI te ostale pametne telefone, predstavit će i NOA Vision televizore, NOA tablete, dodatnu opremu NOAline te nove modele iz RUGGED serije.

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.