Vaš osobni digitalni doušnik

Vaš osobni digitalni doušnik

Nakon brojnih negativnih priča o tome kako nove generacije računalnih virusa, crva i ostalih digitalnih nametnika znaju koristiti ugrađene web kamere (koje sve češće čine nezaobilazan dio prijenosnih i tablet računala) za prisluškivanje i uhođenje vlasnika, konačno možemo prenijeti i jednu pozitivnu!

Naime, ukoliko se brinete da vaše osobno računalo u kući ili radno računalo na poslu u vašoj odsutnosti i bez vašeg znanja koristi još netko, to sada možete jednostavno provjeriti – bez ikakve instalacije kompleksnih „špijunskih programa“ (a koje možda niti ne bi smjeli samostalno postaviti na radno računalo).

Sve što vam treba jest pristup Internetu, internetski preglednik, Google korisnički račun te mogućnost koju pruža besplatni internetski servis pod nazivom Mouse Lock (www.mouselock.co). Riječ je o mrežnoj aplikaciji koja nakon pokretanja prati da li dolazi do pomicanja računalnog miša te, ukoliko se to dogodi, korištenjem web kamere priključene na računalo fotografira osobu koja sjedi za računalom.

Korištenje je vrlo jednostavno i intuitivno – nakon prijave na aplikaciju uz pomoć Google korisničkog računa birate tajni PIN broj kojim se gasi opcija fotografiranja te pokrećete praćenje pritiskom na strelicu. U tom trenutku možete mirno napustiti svoje računalo, budući da će sljedeći put kada netko pomakne računalni miš Mouse Lock prikazati prozor s poljem za unos PIN-a i početi odbrojavati vrijeme do fotografiranja.

Ukoliko se do isteka vremena ne unese PIN (ili se unese nevaljana kombinacija) aplikacija će korištenjem priključene web kamere na računalo napraviti fotografiju osobe koja se nalazi pred računalom i ju e-poštom na e-mail Google korisničkog računa koji se koristio za prijavu u prvom koraku.

Valja napomenuti da aplikacija ne služi za zaštitu i zaključavanje računala te (barem trenutačno) ne nudi brojne mogućnosti poput specijaliziranih rješenja. No, s druge je strane vrlo jednostavna za korištenje i ne zahtjeva nikakvu posebnu pripremu za postavljanje na računalo.

Ukoliko samo želite vidjeti da li vam npr. prilikom odlaska po kavu ili na WC netko u tvrtki „slučajno“ baca pogled na privatnu korespondenciju ili traži inspiracije i ideje u vašem radu (a ustručava vas se pitati osobno), Mouse Lock može biti korisno rješenje.

Mala napomena – servis je unazad nekoliko sati povremeno nedostupan zbog velikog interesa te u slučaju problema (neučitavanja stranice) valja biti uporan dok autor ne osigura kapacitniju infrastrukturu.

Još iz kategorije

Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

22.07.2019. komentiraj

Proteklih mjeseci cijene radne memorije i SSD diskova bile su poprilično niske u odnosu kako znaju biti, ali to vrijeme blagostanja polako završava pa svi kojim treba prostora za pohranu ili više memorije na računalima, trebali bi požuriti s kupovinom pa da izbjegnu neminovan rast cijena.

Novi veliki memorijski čipovi za pametne telefone iz Samsunga

Novi veliki memorijski čipovi za pametne telefone iz Samsunga

22.07.2019. komentiraj

Korejski Samsung objavio je kako je krenula serijska proizvodnja 12GB LPDDR5 mobilnog DRAM-a. Osim što je prilagođeno 5G značajkama i umjetnoj inteligenciji u izradi budućih pametnih telefona, novo rješenje ubrzat će rast segmenta memorije. Samsung krajem mjeseca planira započeti i masovnu proizvodnju paketa te memorije pri čemu će svaki modul sadržavati osam 12GB čipova.

Sony predstavio nove bežične slušalice s potiskivanjem buke

Sony predstavio nove bežične slušalice s potiskivanjem buke

21.07.2019. komentiraj

Kompanija Sony proširila je seriju 1000X dodatkom nove generacije bežičnih slušalica. Model WF-1000XM3 odlikuje tehnologija potiskivanja buke koja je poboljšana novim HD procesorom QN1 i Dual Noise Sensor tehnologijom.