Vaš osobni digitalni doušnik

Vaš osobni digitalni doušnik

Nakon brojnih negativnih priča o tome kako nove generacije računalnih virusa, crva i ostalih digitalnih nametnika znaju koristiti ugrađene web kamere (koje sve češće čine nezaobilazan dio prijenosnih i tablet računala) za prisluškivanje i uhođenje vlasnika, konačno možemo prenijeti i jednu pozitivnu!

Naime, ukoliko se brinete da vaše osobno računalo u kući ili radno računalo na poslu u vašoj odsutnosti i bez vašeg znanja koristi još netko, to sada možete jednostavno provjeriti – bez ikakve instalacije kompleksnih „špijunskih programa“ (a koje možda niti ne bi smjeli samostalno postaviti na radno računalo).

Sve što vam treba jest pristup Internetu, internetski preglednik, Google korisnički račun te mogućnost koju pruža besplatni internetski servis pod nazivom Mouse Lock (www.mouselock.co). Riječ je o mrežnoj aplikaciji koja nakon pokretanja prati da li dolazi do pomicanja računalnog miša te, ukoliko se to dogodi, korištenjem web kamere priključene na računalo fotografira osobu koja sjedi za računalom.

Korištenje je vrlo jednostavno i intuitivno – nakon prijave na aplikaciju uz pomoć Google korisničkog računa birate tajni PIN broj kojim se gasi opcija fotografiranja te pokrećete praćenje pritiskom na strelicu. U tom trenutku možete mirno napustiti svoje računalo, budući da će sljedeći put kada netko pomakne računalni miš Mouse Lock prikazati prozor s poljem za unos PIN-a i početi odbrojavati vrijeme do fotografiranja.

Ukoliko se do isteka vremena ne unese PIN (ili se unese nevaljana kombinacija) aplikacija će korištenjem priključene web kamere na računalo napraviti fotografiju osobe koja se nalazi pred računalom i ju e-poštom na e-mail Google korisničkog računa koji se koristio za prijavu u prvom koraku.

Valja napomenuti da aplikacija ne služi za zaštitu i zaključavanje računala te (barem trenutačno) ne nudi brojne mogućnosti poput specijaliziranih rješenja. No, s druge je strane vrlo jednostavna za korištenje i ne zahtjeva nikakvu posebnu pripremu za postavljanje na računalo.

Ukoliko samo želite vidjeti da li vam npr. prilikom odlaska po kavu ili na WC netko u tvrtki „slučajno“ baca pogled na privatnu korespondenciju ili traži inspiracije i ideje u vašem radu (a ustručava vas se pitati osobno), Mouse Lock može biti korisno rješenje.

Mala napomena – servis je unazad nekoliko sati povremeno nedostupan zbog velikog interesa te u slučaju problema (neučitavanja stranice) valja biti uporan dok autor ne osigura kapacitniju infrastrukturu.

Još iz kategorije

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

18.04.2019. komentiraj

Kineski Huawei u Hrvatskom je domu likovnih umjetnika u Zagrebu predstavio svoju P30 seriju pametnih telefona. Nove mobilne perjanice predstavljene su 26. ožujka na ekskluzivnom događaju u Parizu, a ovom ih je prigodom pobliže mogla upoznati šira javnost u Hrvatskoj.

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

17.04.2019. komentiraj

Panasonic je na sajmu Salone del Mobile, najvećoj i najprestižnijoj svjetskoj izložbi namještaja i lifestyle proizvoda, predstavio konceptni prozirni OLED zaslon. Taj je koncept predstavljen u sklopu instalacije švicarske marke namještaja Vitra.

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

16.04.2019. komentiraj

Početkom travnja, otvoren je prvi NOA “brand shop” u Irskoj u jednom od najvećih shopping centara u Sjevernom Dublinu, Swords Pavilions. Ovo prva otvorena trgovina od ukupno 100 planiranih u EU, te prva od 15 planiranih u Irskoj, ističu u Hangar18 koji stoji iza branda Noa. Njihov brand pametnih telefona i televizora Noa je postala prepoznat brand u Europi, a i šire te će nastaviti s izvozom i otvaranjem novih tržišta u narednom razdoblju.