Intel mijenja način nastupa na tržištu

Intel mijenja način nastupa na tržištu

Foto: Fotolia

Intel, vodeći svjetski proizvođač računalnih procesora, prema nekim bi informacijama proizvođačima računala uskoro trebao početi nuditi uslugu proizvodnje čipova sa specifikacijama po narudžbi, kao što to danas rade npr. TSMC ili GlobalFoundries.

To bi bio prilično veliki iskorak za Intel, budući da je procesorski div do sada isključivo proizvodio svoje linije procesora s vlastitim specifikacijama, a koje zatim proizvođači računala kupuju i ugrađuju u svoje proizvode.

Stručnjaci pretpostavljaju kako su ova razmišljanja potaknuta sve većim uspjehom i penetracijom mobilnih uređaja (pametni telefoni, tablet računala), a koji ne koriste procesore namijenjene klasičnim osobnim računalima kakve u najvećoj mjeri proizvodi Intel.

Ponudom vlastitih procesora koji su namijenjeni tržištu takvih uređaja (npr. Intelov Atom) te izradom čipova prema dizajnu trećih strana Intel bi mogao učinkovito odgovoriti na izazove koje im predstavlja sve brža tehnološka promjena prema mobilnom računalstvu.

U informacijama se, među ostalim, navodi i zanimljiv podatak da su Apple i Intel prošle godine već razgovarali o mogućnosti da Intel preuzme proizvodnju Appleovih procesora. Time bi Apple u velikoj mjeri smanjio ovisnost o konkurentskom Samsungu koji trenutačno proizvodi najveći udio A6 procesora koji se koriste u novoj generaciji iPhone i iPad uređaja.

 

Još iz kategorije

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

23.02.2019. komentiraj

Panasonic je sredinom veljače najavio veći broj uređaja iz audio video segmenta koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Riječ je o televizorima, slušalicama, kućnim audio sustavima te Blu-ray playerima.

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

23.02.2019. komentiraj

NOA već treću godinu sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija, Mobile World Congress koji se održava u Barceloni. Uz već najavljenu novu F seriju pametnih uređaja temeljenu na AI te ostale pametne telefone, predstavit će i NOA Vision televizore, NOA tablete, dodatnu opremu NOAline te nove modele iz RUGGED serije.

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.