Intel mijenja način nastupa na tržištu

Intel mijenja način nastupa na tržištu

Foto: Fotolia

Intel, vodeći svjetski proizvođač računalnih procesora, prema nekim bi informacijama proizvođačima računala uskoro trebao početi nuditi uslugu proizvodnje čipova sa specifikacijama po narudžbi, kao što to danas rade npr. TSMC ili GlobalFoundries.

To bi bio prilično veliki iskorak za Intel, budući da je procesorski div do sada isključivo proizvodio svoje linije procesora s vlastitim specifikacijama, a koje zatim proizvođači računala kupuju i ugrađuju u svoje proizvode.

Stručnjaci pretpostavljaju kako su ova razmišljanja potaknuta sve većim uspjehom i penetracijom mobilnih uređaja (pametni telefoni, tablet računala), a koji ne koriste procesore namijenjene klasičnim osobnim računalima kakve u najvećoj mjeri proizvodi Intel.

Ponudom vlastitih procesora koji su namijenjeni tržištu takvih uređaja (npr. Intelov Atom) te izradom čipova prema dizajnu trećih strana Intel bi mogao učinkovito odgovoriti na izazove koje im predstavlja sve brža tehnološka promjena prema mobilnom računalstvu.

U informacijama se, među ostalim, navodi i zanimljiv podatak da su Apple i Intel prošle godine već razgovarali o mogućnosti da Intel preuzme proizvodnju Appleovih procesora. Time bi Apple u velikoj mjeri smanjio ovisnost o konkurentskom Samsungu koji trenutačno proizvodi najveći udio A6 procesora koji se koriste u novoj generaciji iPhone i iPad uređaja.

 

Još iz kategorije

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.