Intel mijenja način nastupa na tržištu

Intel mijenja način nastupa na tržištu

Foto: Fotolia

Intel, vodeći svjetski proizvođač računalnih procesora, prema nekim bi informacijama proizvođačima računala uskoro trebao početi nuditi uslugu proizvodnje čipova sa specifikacijama po narudžbi, kao što to danas rade npr. TSMC ili GlobalFoundries.

To bi bio prilično veliki iskorak za Intel, budući da je procesorski div do sada isključivo proizvodio svoje linije procesora s vlastitim specifikacijama, a koje zatim proizvođači računala kupuju i ugrađuju u svoje proizvode.

Stručnjaci pretpostavljaju kako su ova razmišljanja potaknuta sve većim uspjehom i penetracijom mobilnih uređaja (pametni telefoni, tablet računala), a koji ne koriste procesore namijenjene klasičnim osobnim računalima kakve u najvećoj mjeri proizvodi Intel.

Ponudom vlastitih procesora koji su namijenjeni tržištu takvih uređaja (npr. Intelov Atom) te izradom čipova prema dizajnu trećih strana Intel bi mogao učinkovito odgovoriti na izazove koje im predstavlja sve brža tehnološka promjena prema mobilnom računalstvu.

U informacijama se, među ostalim, navodi i zanimljiv podatak da su Apple i Intel prošle godine već razgovarali o mogućnosti da Intel preuzme proizvodnju Appleovih procesora. Time bi Apple u velikoj mjeri smanjio ovisnost o konkurentskom Samsungu koji trenutačno proizvodi najveći udio A6 procesora koji se koriste u novoj generaciji iPhone i iPad uređaja.

 

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.