DOBAR POČETAK GODINE

Tržište pametnih telefona poraslo je 7,8 posto u prvom tromjesečju 2024.

Tržište pametnih telefona poraslo je 7,8 posto u prvom tromjesečju 2024.
Depositphotos

Prema preliminarnim podacima IDC-a, globalna isporuka pametnih telefona porasla je 7,8 posto u odnosu na prošlu godinu na 289,4 milijuna jedinica u prvom kvartalu 2024. Iako industrija nije potpuno nestala, budući da na mnogim tržištima ostaju makroekonomski izazovi, ovo je treći uzastopno tromjesečje rasta isporuka, snažan pokazatelj da je oporavak uvelike u tijeku.

Samsung je zabilježio pad od 0,7 posto na godišnjoj razini, ali se vratio na vrh sa 60,1 milijuna isporuka. Apple je pao za 9,6 posto na 50,1 milijun isporučenih uređaja. Xiaomi je značajno porastao, 33,8 posto, s 40,8 milijuna isporuka i ostao treći. Transsion je nastavio rasti s rastom od 84,9 posto na godišnjoj razini na 28,5 milijuna uređaja. OPPO je pao na peto mjesto s padom od 8,5 posto na 25,2 milijuna isporuka.

"Kao što se i očekivalo, oporavak pametnih telefona nastavlja napredovati s tržišnim optimizmom koji polako raste među vrhunskim robnim markama", rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC-a za svjetsku mobilnost i praćenje potrošačkih uređaja. "Dok je Apple uspio zauzeti prvo mjesto krajem 2023., Samsung se uspješno ponovno nametnuo kao vodeći dobavljač pametnih telefona u prvom tromjesečju. Dok IDC očekuje da će ove dvije tvrtke zadržati svoju poziciju na vrhunskom tržištu, ponovno oživljavanje Huawei u Kini, kao i značajni dobici od Xiaomija, Transsiona, OPPO/OnePlusa i vivo vjerojatno će natjerati oba OEM-a da traže područja za širenje i diverzifikaciju, vjerojatno ćemo vidjeti da vodeće tvrtke dobivaju udjele manje marke bore se za pozicioniranje."

"Tržište pametnih telefona izranja iz turbulencija u posljednje dvije godine i snažnije i promijenjeno", rekla je Nabila Popal, direktorica istraživanja IDC-ovog Worldwide Tracker tima. "Prvo, i dalje bilježimo rast vrijednosti i prosječnih prodajnih cijena (ASP) jer se potrošači odlučuju za skuplje uređaje znajući da će svoje uređaje duže zadržati. Drugo, postoji promjena u moći među 5 najvećih tvrtki, što će vjerojatno nastavljaju dok tržišni igrači prilagođavaju svoje strategije u svijetu nakon oporavka. Xiaomi se snažno vraća nakon velikih padova doživljenih u posljednje dvije godine, a Transsion postaje stabilan među prvih 5 s agresivnim rastom na međunarodnim tržištima. dok su oba prva 2 igrača zabilježila negativan rast u prvom tromjesečju, čini se da je Samsung sveukupno u jačoj poziciji nego što je bio u posljednjim kvartalima."