Gotovo polovica svog mobilnog malwarea su skrivene aplikacije

Gotovo polovica svog mobilnog malwarea su skrivene aplikacije

Foto: DepositPhotos

Kibernetički kriminal napreduje zajedno s tehnologijom i uvijek je korak ispred sustava ili alata za zaštitu, što zapravo potvrđuje McAfee u svom novom izvještaju. Ono se tiče malicioznog malwarea na mobilnim uređajima i u odnosu na 2018., u porastu je za vrtoglavih 30 posto.

Takav rast može se ponajprije zahvaliti novoj "obitelji malwarea" pod nazivom LeifAccess ili Shopper, koje iskorištavaju prednosti ponuđene u Androidovim značajkama pristupa. Primjerice, to znači da kreiraju korisničke račune, preuzimaju aplikacije i čak pišu recenzije aplikacija.

Skraćeno, ovaj novi malware spada pod skrivene aplikacije i zato ga se teško detektira. Na alternativne načine pokušava stići do uređaja i nakon toga kreće ono najgore po korisnika. Jer, LeifAccess ne kreira shortcut, ne postoji njegova ikona, pa samim time teško netko u startu može prepoznati da ima nešto nepoznato na uređaju.

Posebno opasno jest to što ovaj malware šalje lažne obavijesti kako bi dobio pristup svim dijelovima sustava. Primjerice, poziva korisnika da preuzme novu nadopunu za video dekoder, ili navodi da određena aplikacije smanjuje performanse uređaja pa je treba posebno provjeriti. Ili, na kraju, šalje obavijesti o malicioznim napadima te nudi mogućnosti provjere tih napada.

Kad korisnik nasjedne na obavijesti i omogući pristup skrivenoj aplikaciji, tad je cijeli sustav zapravo na udaru i u opasnosti.

Zanimljivo, prvi put je zamijećen u svibnju prošle godine, a proširio se diljem svijeta, iako najveću prisutnost bilježi u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Zaštita je jednostavna. Potrebno je koristiti legitimne aplikacije, koje se nalaze na Google Play Storeu. Jer, šanse da se tamo probije jedan ovakav malware su mizerne, ako uopće postoje. Ako je pak preuzeta aplikacija, onda je potrebno uređaj skenirati legitimnim i provjerenim antivirusnim ili antimalware aplikacijama.

Još iz kategorije

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

01.06.2020. komentiraj

Sabrent se priprema predstaviti masivni SSD M.2 disk od 8TB i on bi narednih nekoliko godina trebao biti rješenje gamerima za pohranu igara koje imaju, što znači da ne bi morali uklanjati ijednu od njih sa svojih računala.

Novi Panasonicov objektiv L-Mount za digitalne fotoaparate punog kadra

Novi Panasonicov objektiv L-Mount za digitalne fotoaparate punog kadra

01.06.2020. komentiraj

Panasonic predstavlja novi zamjenjivi standardni objektiv sa zumom LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 (S-R2060) utemeljen na sustavu L-Mount za digitalne fotoaparate punog kadra bez zrcala s jednim objektivom iz serije LUMIX S. Fokusirajući se posebno na profesionalnu upotrebu, serija LUMIX S svojim fotoaparatima i objektivima visoke kvalitete nudi beskompromisnu fotografsku izražajnost.

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

29.05.2020. komentiraj

ADATA Technology predstavlja vanjsku bateriju T5000C, kapaciteta 5000 mAh. Donoseći jedinstveni dizajnerski pristup vanjskim memorijama, kompaktni T5000C opremljen je prekrasno ugraviranim cvjetnim uzorkom osvježavajućeg, proljećem inspiriranog izgleda i ugodnog osjećaja na dodir. Baterija dolazi u dvije zračne, pastelne boje koje savršeno pristaju uz cvjetni uzorak. Osim sjajnog izgleda, T5000C donosi i sjajne karakteristike, uključujući USB tip A i tip C priključke koji podržavaju dvosmjerno punjenje.