Gotovo polovica svog mobilnog malwarea su skrivene aplikacije

Gotovo polovica svog mobilnog malwarea su skrivene aplikacije

Foto: DepositPhotos

Kibernetički kriminal napreduje zajedno s tehnologijom i uvijek je korak ispred sustava ili alata za zaštitu, što zapravo potvrđuje McAfee u svom novom izvještaju. Ono se tiče malicioznog malwarea na mobilnim uređajima i u odnosu na 2018., u porastu je za vrtoglavih 30 posto.

Takav rast može se ponajprije zahvaliti novoj "obitelji malwarea" pod nazivom LeifAccess ili Shopper, koje iskorištavaju prednosti ponuđene u Androidovim značajkama pristupa. Primjerice, to znači da kreiraju korisničke račune, preuzimaju aplikacije i čak pišu recenzije aplikacija.

Skraćeno, ovaj novi malware spada pod skrivene aplikacije i zato ga se teško detektira. Na alternativne načine pokušava stići do uređaja i nakon toga kreće ono najgore po korisnika. Jer, LeifAccess ne kreira shortcut, ne postoji njegova ikona, pa samim time teško netko u startu može prepoznati da ima nešto nepoznato na uređaju.

Posebno opasno jest to što ovaj malware šalje lažne obavijesti kako bi dobio pristup svim dijelovima sustava. Primjerice, poziva korisnika da preuzme novu nadopunu za video dekoder, ili navodi da određena aplikacije smanjuje performanse uređaja pa je treba posebno provjeriti. Ili, na kraju, šalje obavijesti o malicioznim napadima te nudi mogućnosti provjere tih napada.

Kad korisnik nasjedne na obavijesti i omogući pristup skrivenoj aplikaciji, tad je cijeli sustav zapravo na udaru i u opasnosti.

Zanimljivo, prvi put je zamijećen u svibnju prošle godine, a proširio se diljem svijeta, iako najveću prisutnost bilježi u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Zaštita je jednostavna. Potrebno je koristiti legitimne aplikacije, koje se nalaze na Google Play Storeu. Jer, šanse da se tamo probije jedan ovakav malware su mizerne, ako uopće postoje. Ako je pak preuzeta aplikacija, onda je potrebno uređaj skenirati legitimnim i provjerenim antivirusnim ili antimalware aplikacijama.

Još iz kategorije

Stiže Samsung Galaxy S20 FE

Stiže Samsung Galaxy S20 FE

23.09.2020. komentiraj

Samsung Electronics predstavila je Galaxy S20 Fan Edition (FE), najnovijeg člana Galaxy S20 serije. Galaxy S20 FE je premium pametni telefon koji sadrži sve omiljene značajke zaljubljenika u pametne telefone iz Galaxy serije. Samsung je tako u novi S20 FE uključio značajke Galaxy S20 serije, poput super glatkog zaslona za scrollanje, kamere s ugrađenom umjetnom inteligencijom, naprednog čipseta, hiperbrze povezivosti, baterije koja traje cijeli dan , proširenog prostora za pohranu , a sve uz moderan premium dizajn. Novi Galaxy S20 FE u Hrvatskoj će biti dostupan od 2. listopada 2020. po cijeni od 5 tisuća kuna na više ovisno o modelu i opcijama.

Novi Samsungovi gaming monitori dolaze na tržište u studenom

Novi Samsungovi gaming monitori dolaze na tržište u studenom

23.09.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics, globalni lider na tržištu gejming monitora, povodom predstavljanja svojih nove serije Odyssey monitora organizira PUBG Esports turnir za sve ljubitelje pravog gejmerskog adrenalina. Svi igrači i obožavatelji tehnologije visokih performansi, za koje su Odyssey monitori sinonim, mogu sudjelovati u natjecanju i dokazati svoje vještine osvajanjem nagrada u vrijednosti čak 25 000 eura u kompetitivnoj PUBG Odyssey europskoj ligi.

XPG predstavlja PCIe Gen4 M.2 2280 SSD GAMMIX S50

XPG predstavlja PCIe Gen4 M.2 2280 SSD GAMMIX S50

23.09.2020. komentiraj

XPG predstavlja PCIe Gen 4x4 M.2 2280 SSD XPG GAMMIX S50 Lite. Dolaskom 5G mreža i sve većom količinom podataka koji se obrađuju, sučelje PCIe Gen4 postaje ključna nadogradnja kojom se uređaji za pohranu podižu na višu razinu. S50 Lite proširenje je serije GAMMIX S50 i predstavlja novu ponudu za širok raspon korisnika koji žele iskoristiti prednosti sučelja PCIe 4.0.