Apple ponovno razotkrio najveći problem Androida

Apple ponovno razotkrio najveći problem Androida

Foto: Antonio Jularić

Apple i Google su predstavili posljednje verzije svojih mobilnih operativnih sustava - iOS 13 i Android 10. Pritom je samo još jednom potvrđen najveći problem koji Google ima protiv ljutiog rivala, a to je sporost prilagodbe prvenstveno proizvođača te potom i korisnika na nova softverska rješenja.

Primjerice, iOS 13 zaključno s 15. listopadom na svojim uređajima imalo je već 55 posto korisnika, njih 38 posto ostalo je na iOS 12 i sedam posto na ranijim iOS verzijama. Istovremeno, Google nije upoće nadopunjavao svoje brojke udjela Androida na tržištu od svibnja ove godine. Dakle, nemamo pojma kakva je situacija za oko 2,5 milijarde korisnika tog mobilnog operativnog sustava.

Naravno, da je situacija idilična, Google bi se već pohvalio, ali ovako je samo dodatno jasno u kolikom je zaostatku Android u odnosu na iOS. Bar kad se radi o prilagodbi. Jer, ona je kod Applea jednostavna pa korisnici vrlo lako preuzimaju novi iOS i još ga jednostavnije postavljaju na uređaj. Kod Androida mnogo toga ovisi o proizvođaču, zatim operateru i podosta o geografskom položaju korisnika. Previše prepreka.

Zato brojke iz svibnja i jesu takve kakve jesu. Primjerice, prošlogodišnji Pie 9.0 je na 10,4 posto korisnika. Više ima Oreo 8.0/8.1 iz 2017. sa svojih ukupno 28,3 posto. Više ima i tri godine stari Nougat 7.0/7.1 sa svojih 19,2 posto. Bolna je činjenica da 16,9 posto udjela ima Marshmallow 6.0, kao što Lollipop 5.0/5.1 ima 14,5 posto.

U konačnici, Pie ima bolji rezultat tek od KitKat 4.4 iz 2013., što nije nimalo pohvalno, posebno jer ta verzija Androida još uvijek drži 6,9 posto tržišta.

I, čini se, do nikakvih bitnijih promjena u ovom odmjeravanju snaga između Applea i Google neće doći. Android će imati problema s fragmentacijom, a iOS će nastaviti u svom jednostavnom i dostupnom smjeru, koji korisnicima itekako odgovara...

Još iz kategorije

Stižu novi LG pametni telefoni

Stižu novi LG pametni telefoni

22.02.2020. komentiraj

LG Electronics (LG) najavljuje liniju pametnih telefona iz serije K za 2020. godinu - K61, K51S i K41S – svi su dizajnirani da pruže prvoklasno iskustvo korisnicima te nude poboljšane kamere, multimedijske funkcije i performanse uz povoljnu cijenu. „Novi pametni telefoni naslijedili su napredne značajke koje su prvi put predstavljene kod LG-evih premium pametnih telefona, a ova tri modela predstavljaju odličan izbor čak i na današnjem jako kompetitivnom tržištu“, ističu iz LG-a.

Nokia telefoni osvojili šest priznanja na dodjeli iF DESIGN nagrada 2020.

Nokia telefoni osvojili šest priznanja na dodjeli iF DESIGN nagrada 2020.

20.02.2020. komentiraj

HMD Global objavio je kako je šest Nokia telefona nagrađeno iF DESIGN nagradom 2020. za izvanredan dizajn. iF DESIGN nagrade dodjeljuje najstarija svjetska nezavisna organizacija za dizajn iF International Forum Design. Ocjenjivačku komisiju čini 78 nezavisnih stručnjaka za dizajn koji su pregledali preko sedam tisuća prijava koje su dobili iz 56 zemalja diljem svijeta.

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

19.02.2020. komentiraj

I dok svi portovi izgledaju praktički identično, tehnologije na kojima se temelje imaju bitne razlike, pa tako Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1 nisu ni približno jednaki. Dapače, dijele ih bitne stavke, koje vrijedi znati jer možda jednom zatrebaju pri kupovini.