Androidu prijeti kraj kako Google razvija novi mobilni operativni sustav Fuchsia

Androidu prijeti kraj kako Google razvija novi mobilni operativni sustav Fuchsia

Foto: DepositPhotos

Android čini oko 88 posto tržišta koje se tiče mobilnih operativnih sustava i u vlasništvu je Googlea. Ali, sve bi uskoro moglo biti bitno drugačije jer Google već neko vrijeme radi na novom operativnom sustavu. Zove se Fuchsia, i još tijekom svibnja prošle godine u javnosti su se pojavile prve video snimke kako izgleda pa se naravno pažnja zajednice uvelike okrenula prema tom projektu. Samo, sad kad je prošlo skoro godinu dana od te informacije, pojavile su se glasine da bi Android prije ili kasnije zbog novog operativnog sustava mogao doživjeti kraj.

Trenutno, Fuchsia se razvija pod AOSP (Android Open Source Project), ali pod ART (Android Runtime) dijelom (eng., branch). To znači da će imati podrčku za native Android aplikacije. Sve to sugerira i da bi Fuchsia mogla biti nešto potpuno zasebno, nešto što nije otvoreno za poglede zajednice.

U budućnosti bi zahvaljujući činjenice da se nalazi pod AOSP, ali i činjenici da na Fuchsiji rade Android developeri, taj novi operativni sustav mogao raditi sam za sebe i Android bi mogao izgubiti pažnju koju ima. Nešto slično kao što se dogodilo s Android tabletima, o kojima Google više praktički uopće ne brine niti im daje potrebnu podršku.

A prvi korak trebali bi biti Pixel modeli sa svojim posebnim operativnim sustavom, koji bi trebao biti - Fuchsia. Time bi luksuzni uređaji imali dodatni ekskluzivitet i više sličnosti s Appleovim iOS, odnosno, s iPhoneima. Potom, s vremenom bi Fuchsia počela svoje širenje i Android bi kao takav bio potpuno u drugom planu, namijenjen manje luksuznim uređajima. To je najcrnji scenarij...

No, moguće je i nešto manje crno, da se Fuchsia ubuduće nađe isključivo na Pixel pametnim telefonima, koji su ionako već u neku ruku unikatniji od ostatka Android društva. Svakako, ne bi to bilo ništa iznenađujuće, niti bi na kraju priče bilo pogubno za Android operativni sustav u cjelini.

Još iz kategorije

Podaci na sigurnom uz Kingston DataTraveler 2000 Encrypted USB disk

Podaci na sigurnom uz Kingston DataTraveler 2000 Encrypted USB disk

21.09.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe na tržište donosi DataTraveler 2000 enkriptiranog USB diska kapaciteta 128GB. DataTraveler 2000 sadrži alfanumeričku tipkovnicu koja omogućava korisnicima zaključavanje uređaja kombinacijom riječi i brojeva za jednostavan PIN koji pruža dodatnu razinu sigurnosti. Za još više sigurnosti, značajka automatskog zaključavanja se aktivira čim se uređaj nepropisno odvoji s glavnog uređaja.

PlayStation 5 dolazi 19. studenog na europsko tržište

PlayStation 5 dolazi 19. studenog na europsko tržište

20.09.2020. komentiraj

Sony Interactive Entertainment je najavio kako će oba modela PlayStation 5 konzole stići na europsko tržište 19. studenog. Preporučena cijena modela s Ultra HD Blu-Ray čitačem iznosi 499,99€, dok za digitalni model iznosi 399,99€.

Od svih predstavljenih noviteta Apple One je najzanimljiviji

Od svih predstavljenih noviteta Apple One je najzanimljiviji

19.09.2020. komentiraj

Apple je na svom eventu 15. rujna najavio Apple Watch Series 6, Apple Watch SE, Apple One pakete usluga, Apple Fitness Plus koji bi potencijalno bio konkurent za Peloton te iPad i iPad Air nadopune. Sve to s razlogom izaziva uzbuđenje kod korisnika.