Androidu prijeti kraj kako Google razvija novi mobilni operativni sustav Fuchsia

Androidu prijeti kraj kako Google razvija novi mobilni operativni sustav Fuchsia

Foto: DepositPhotos

Android čini oko 88 posto tržišta koje se tiče mobilnih operativnih sustava i u vlasništvu je Googlea. Ali, sve bi uskoro moglo biti bitno drugačije jer Google već neko vrijeme radi na novom operativnom sustavu. Zove se Fuchsia, i još tijekom svibnja prošle godine u javnosti su se pojavile prve video snimke kako izgleda pa se naravno pažnja zajednice uvelike okrenula prema tom projektu. Samo, sad kad je prošlo skoro godinu dana od te informacije, pojavile su se glasine da bi Android prije ili kasnije zbog novog operativnog sustava mogao doživjeti kraj.

Trenutno, Fuchsia se razvija pod AOSP (Android Open Source Project), ali pod ART (Android Runtime) dijelom (eng., branch). To znači da će imati podrčku za native Android aplikacije. Sve to sugerira i da bi Fuchsia mogla biti nešto potpuno zasebno, nešto što nije otvoreno za poglede zajednice.

U budućnosti bi zahvaljujući činjenice da se nalazi pod AOSP, ali i činjenici da na Fuchsiji rade Android developeri, taj novi operativni sustav mogao raditi sam za sebe i Android bi mogao izgubiti pažnju koju ima. Nešto slično kao što se dogodilo s Android tabletima, o kojima Google više praktički uopće ne brine niti im daje potrebnu podršku.

A prvi korak trebali bi biti Pixel modeli sa svojim posebnim operativnim sustavom, koji bi trebao biti - Fuchsia. Time bi luksuzni uređaji imali dodatni ekskluzivitet i više sličnosti s Appleovim iOS, odnosno, s iPhoneima. Potom, s vremenom bi Fuchsia počela svoje širenje i Android bi kao takav bio potpuno u drugom planu, namijenjen manje luksuznim uređajima. To je najcrnji scenarij...

No, moguće je i nešto manje crno, da se Fuchsia ubuduće nađe isključivo na Pixel pametnim telefonima, koji su ionako već u neku ruku unikatniji od ostatka Android društva. Svakako, ne bi to bilo ništa iznenađujuće, niti bi na kraju priče bilo pogubno za Android operativni sustav u cjelini.

Još iz kategorije

Mobiteli uzrok svake treće nesreće

Mobiteli uzrok svake treće nesreće

21.10.2020. komentiraj

Na fontanu Sveučilišne livade je 21. listopada u 20 sati projiciran logotip kampanje Dan bez mobitela u prometu čime je grad Zagreb i simbolički podržao kampanju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, koja se provodi već četvrtu godinu. Podaci govore kako se mobitel  popeo s četvrtog na treće mjesto kao uzrok prometnih nesreća. Lani je MUP uhvatio 43.240 vozača da koriste mobitel u vožnji, što je 6 posto više nego u 2018. godini.

Nova Canonova bljeskalica za zahtjevne korisnike

Nova Canonova bljeskalica za zahtjevne korisnike

21.10.2020. komentiraj

Canon Europe predstavlja Speedlite EL-1 – novu bljeskalicu iz linije Speedlite visokih performansi koja dosljedno i pouzdano funkcionira čak i u nepovoljnim uvjetima zahvaljujući robusnom dizajnu otpornom na vremenske prilike, tvrde u kompaniji.

Novi kompaktan fotić iz Canon

Novi kompaktan fotić iz Canon

21.10.2020. komentiraj

Canon Europe je predstavio PowerShot ZOOM – lagani fotoaparat razlučivosti 12 megapiksela koji stane na dlan sa stabilizacijom slike i zumom u tri koraka koji se lako koristi. Pomoću njega korisnici će moći iskusiti svaki trenutak i detaljno ga ponovno proživjeti, tvrde u kompaniji.