Android uređaji prva su meta malwarea i prijevara

Android uređaji prva su meta malwarea i prijevara

Foto: DepositPhotos

Android mobilni operativni sustav svakako je jedan od najkorištenijih softvera na svijetu, ali ima svojih mana i njih u svojem izvještaju prokazuje Nokia te navodi da su one razlog što će u 2019. godini najviše hakerskih napada doživjeti upravo Android korisnici.

Šanse da Android uređaj postane zaražen nekim malwareom su na 47,5 posto, bitno više od 35,82 posto kod Windows operativnih sustava. Appleovi iPhonei su pak na svega 0,85 posto šansi da se zaraze malwareom. To svakako iOS korisnike može učiniti spokojnima i zadovoljnima. Sve što Android korisnik ne može biti jer jasno je da se nalazi na vjetrometini.

Taj mobilni operativni sustav previše je popularan, ali i previše ranjiv zbog tolikih modifikacija, broja uređaja, različitih verzija sustava, različitih proizvođača i njihovih pravila ili propusta... Samim time, hakeri imaju podosta lakši posao "provaliti" na jedan takav uređaj no što bi imali na neki drugi, kao iOS. Koji prima nadopune i nadogradnje u roku pa se ništa ne može prepustiti slučaju.

Također, razlog za toliki rizik jesu u tome što svaki korisnik može preuzimati aplikacije s bilo kojeg mjesta na internetu. Stizat će mu upozorenja da to nije sigurno, ali može ih ignorirati i zato je prevarantima bitno one lakovjerne i naivne privući da preuzmu što im se nudi. A nakon toga nema povratka sve dok malware ne bude detektiran. Tad je najčešće prekasno.

Slično je i s Windows operativnim sustavom, koji također podosta ovisi o potezima svog korisnika. I to je stara priča, internet nudi razne stvari, od kojih su mnoge opasne, ali postoje pa ako korisnik bude "navučen" do njih, može se opeći. Ponovno, iOS i macOS nema tih problema zbog zatvorenijeg sustava i nemogućnosti "treće strane" da toliko sudjeluje u njima...

Zaključak je kao i toliko puta dosad, paziti što se preuzima jer u otvorenom sustavu kao Android i Windows, većinom su korisnici ti koji moraju paziti na svaki svoj korak.

Još iz kategorije

VIDEO: Preklopni telefoni stižu na tržište

VIDEO: Preklopni telefoni stižu na tržište

25.03.2019. komentiraj

Dolazak novih pametnih telefona uvijek je vezan ili za sam sajam MWC ili netom prije ili malo poslije. Samsung je netom prije kako bi zaokupio medijsku pažnju i da se ne utopi sa svima drugima predstavio povodom 10 godina prvih Galaxy telefona nove modele i to Samsung – Galaxy S10e, S10 i S10+.

Apple predstavio nove iPade

Apple predstavio nove iPade

24.03.2019. komentiraj

Apple se bez previše pompe odlučio predstaviti novu iPad liniju, u formi novog iPad Air sa zaslonom od 10,5 inča i iPad mini sa zaslonom od 7,9 inča, uz koje dolazi i podrška za Apple Pencil. Ovakvo predstavljanje stiglo je iz razloga što američki tehnološki gigant 25. ožujka ima veliki događaj, na kojem se želi koncentrirati na usluge.

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

23.03.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki, SSD-ovi SU750 nude izvrsnu vrijednost, vrhunske performanse i krajnju pouzdanost te predstavljaju izvrsnu ponudu za korisnike i njihovu sljedeću nadogradnju.