Android uređaji prva su meta malwarea i prijevara

Android uređaji prva su meta malwarea i prijevara

Foto: DepositPhotos

Android mobilni operativni sustav svakako je jedan od najkorištenijih softvera na svijetu, ali ima svojih mana i njih u svojem izvještaju prokazuje Nokia te navodi da su one razlog što će u 2019. godini najviše hakerskih napada doživjeti upravo Android korisnici.

Šanse da Android uređaj postane zaražen nekim malwareom su na 47,5 posto, bitno više od 35,82 posto kod Windows operativnih sustava. Appleovi iPhonei su pak na svega 0,85 posto šansi da se zaraze malwareom. To svakako iOS korisnike može učiniti spokojnima i zadovoljnima. Sve što Android korisnik ne može biti jer jasno je da se nalazi na vjetrometini.

Taj mobilni operativni sustav previše je popularan, ali i previše ranjiv zbog tolikih modifikacija, broja uređaja, različitih verzija sustava, različitih proizvođača i njihovih pravila ili propusta... Samim time, hakeri imaju podosta lakši posao "provaliti" na jedan takav uređaj no što bi imali na neki drugi, kao iOS. Koji prima nadopune i nadogradnje u roku pa se ništa ne može prepustiti slučaju.

Također, razlog za toliki rizik jesu u tome što svaki korisnik može preuzimati aplikacije s bilo kojeg mjesta na internetu. Stizat će mu upozorenja da to nije sigurno, ali može ih ignorirati i zato je prevarantima bitno one lakovjerne i naivne privući da preuzmu što im se nudi. A nakon toga nema povratka sve dok malware ne bude detektiran. Tad je najčešće prekasno.

Slično je i s Windows operativnim sustavom, koji također podosta ovisi o potezima svog korisnika. I to je stara priča, internet nudi razne stvari, od kojih su mnoge opasne, ali postoje pa ako korisnik bude "navučen" do njih, može se opeći. Ponovno, iOS i macOS nema tih problema zbog zatvorenijeg sustava i nemogućnosti "treće strane" da toliko sudjeluje u njima...

Zaključak je kao i toliko puta dosad, paziti što se preuzima jer u otvorenom sustavu kao Android i Windows, većinom su korisnici ti koji moraju paziti na svaki svoj korak.

Još iz kategorije

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

16.01.2019. komentiraj

Tržište električnih automobila ove godine postaje zaista ozbiljnije jer nakon dosadašnjih igrača poput Tesle, Nissana, Toyote, Honde, Forda te drugih hibrida na ceste dolazi prvi pravi Mercedosov električni automobil kojeg smo imali prilike vidjeti na CES-u u Las Vegasu jer CES je postao jedan od najvećih svjetskih automobilskih sajmova gdje se osim samih automobila pokazuju i druga napredna tehnološka rješenja iz automobilske industrije.

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

16.01.2019. komentiraj

Kineski proizvođač Huawei dobio je za svoj Honor brand pametnih telefona seriju priznanja za najbolji uređaj na sajmu potrošačke elektronike CES 2019 za svoje vrhunske performanse i elitne značajke, uključujući 48MP AI Ultra Clarity stražnju kameru, All-View zaslon, 3D TOF kameru i čipset visokih performansi. Globalno predstavljanje pametnog telefona HONOR View20 održat će se 22. siječnja u Parizu kada će biti predstavljene dodatne značajke ovog uređaja za globalno tržište.

CES 2019: HTC VIVE razvija vrhunski VR paket

CES 2019: HTC VIVE razvija vrhunski VR paket

13.01.2019. komentiraj

Predvodnik u room-scale virtualnoj stvarnosti (VR) HTC Vive, najavio je na CES sajmu u Las Vegasu novu ponudu hardvera, softvera i sadržaja koja u potpunosti redefinira doživljaj virtualne stvarnosti. Uz Vive Pro Eye, nov naglavni sustav s ugrađenim praćenjem oka, VR iskustvo postaje još bolje. Osim toga, VIVEPORT, globalna HTC-ova trgovina aplikacija za VR sadržaje, najavljuje neograničen pristup pretplati uz Viveport Infinity kako bi svi najbolji sadržaji bili uvijek dostupni.