Android uređaji prva su meta malwarea i prijevara

Android uređaji prva su meta malwarea i prijevara

Foto: DepositPhotos

Android mobilni operativni sustav svakako je jedan od najkorištenijih softvera na svijetu, ali ima svojih mana i njih u svojem izvještaju prokazuje Nokia te navodi da su one razlog što će u 2019. godini najviše hakerskih napada doživjeti upravo Android korisnici.

Šanse da Android uređaj postane zaražen nekim malwareom su na 47,5 posto, bitno više od 35,82 posto kod Windows operativnih sustava. Appleovi iPhonei su pak na svega 0,85 posto šansi da se zaraze malwareom. To svakako iOS korisnike može učiniti spokojnima i zadovoljnima. Sve što Android korisnik ne može biti jer jasno je da se nalazi na vjetrometini.

Taj mobilni operativni sustav previše je popularan, ali i previše ranjiv zbog tolikih modifikacija, broja uređaja, različitih verzija sustava, različitih proizvođača i njihovih pravila ili propusta... Samim time, hakeri imaju podosta lakši posao "provaliti" na jedan takav uređaj no što bi imali na neki drugi, kao iOS. Koji prima nadopune i nadogradnje u roku pa se ništa ne može prepustiti slučaju.

Također, razlog za toliki rizik jesu u tome što svaki korisnik može preuzimati aplikacije s bilo kojeg mjesta na internetu. Stizat će mu upozorenja da to nije sigurno, ali može ih ignorirati i zato je prevarantima bitno one lakovjerne i naivne privući da preuzmu što im se nudi. A nakon toga nema povratka sve dok malware ne bude detektiran. Tad je najčešće prekasno.

Slično je i s Windows operativnim sustavom, koji također podosta ovisi o potezima svog korisnika. I to je stara priča, internet nudi razne stvari, od kojih su mnoge opasne, ali postoje pa ako korisnik bude "navučen" do njih, može se opeći. Ponovno, iOS i macOS nema tih problema zbog zatvorenijeg sustava i nemogućnosti "treće strane" da toliko sudjeluje u njima...

Zaključak je kao i toliko puta dosad, paziti što se preuzima jer u otvorenom sustavu kao Android i Windows, većinom su korisnici ti koji moraju paziti na svaki svoj korak.

Još iz kategorije

Sony predstavio telefoto 600mm F4 G Master Prime objektiv

Sony predstavio telefoto 600mm F4 G Master Prime objektiv

18.06.2019. komentiraj

Tvrtka Sony objavila je još jedan impresivan dodatak svojoj vrhunskoj liniji objektiva G Master serije, novi FE 600mm F4 GM OSS super-telefoto objektiv (model SEL600F40GM). Objektiv tvrtke Sony najvećeg raspona, od 600mm, uključuje mnoge od najnaprednijih optičkih i mehaničkih tehnologija tvrtke, proizvodeći izuzetnu kvalitetu fotografije s izvanrednom brzinom fokusiranja i preciznošću. Najlakši u svojoj klasi , težine samo 3040g, model FE 600mm F4 GM OSS karakterizira izuzetno uravnotežen dizajn kako bi se osigurao najbolji mogući doživljaj snimanja. Zajedno s priznatim objektivom FE 400mm F2.8 GM OSS, novi raspon od 600mm daje profesionalnim fotografima sportaša, divljih životinja i fotoreporterima više opcija za snimanje subjekata na velikim udaljenostima s ekstremnom preciznošću i detaljima.

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

17.06.2019. komentiraj

MAKERphone, edukacijski mobilni telefon kojeg korisnik sastavlja posve samostalno, bit će dostupan od ovog tjedna u A1 ponudi, ekskluzivno za hrvatsko tržište. Edukativni je to alat u obliku mobilnog telefona koji najmlađim generacijama donosi posve novi oblik učenja, a imali su ga prilike testirati mali zaljubljenici u STEM područja na A1 MAKERphone igri avanture koja se održala ove subote u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

17.06.2019. komentiraj

Domaći startup iz Slavonske silicijske doline iz Osijek Orqa koja se bavi sustavima za FPV (first person view) za letenje bespilotnim letjelicama krenula je u svoju prvu Kickstareter kampanju za Orqa FPV.One naočale i u samo nekoliko sati premašila sva očekivanja prije svega svoja i 30 tisuća željenih dolara.