ICT na Ti: Velika ulaganja u fiksnu i mobilnu telefoniju

ICT na Ti:  Velika ulaganja u fiksnu i mobilnu telefoniju

Nacionalni plan za razvoj širokopojasnog interneta 2021.-2027. u Hrvatskoj ima za cilj osigurati brzine preuzimanja od najmanje 100 Mbps za sva kućanstva s mogućnošću nadogradnje na 1 Gbps i 1 Gbps za vladine urede i javne zgrade kao što su škole i zdravstvene ustanove. 5G mreže trebale bi pokriti sve glavne gradove i mjesta te glavne autoceste. Dio je to velikog europskog plana za digitalizaciju i digitalnu transformacije Europske unije.

Upravo o ulaganjima i razvoju optičke i 5G infrastrukture razgovarali smo s Borisom Drilom, član Uprave i glavnim izvršnim direktorom za tehniku i informacijske tehnologije koji ističe kako su tehnologije dostupne svima, koristimo mnogo rješenja i usluga. Dolazak 4G mreža imao je veliki utjecaj i na razvoj fiksne telefonije, a to će se nastaviti dolaskom 5G mreža i njihovim ubrzanim razvojem, pojašnjava Drilo.

Podsjetimo, hrvatski plan oporavka i otpornosti uključuje mjere povezivanja za jačanje povezanosti kao temelja digitalne tranzicije društva i gospodarstva. U vrijednosti od oko 106 milijuna eura, cilj im je pružiti usluge VHCN povezivosti u skladu s ciljevima EU Gigabit Society 2025 i to usluge od 100 Mbps za 100.000 hrvatskih kućanstava (700.000 stanovnika) u 20 projekata u isto toliko jedinica lokalne samouprave, kako bi se prevladale prepreke povezivosti za rad na daljinu i učenje na daljinu, posebno u ruralnim područjima i među ranjivim skupinama kao što su studenti iz obitelji u nepovoljnom položaju ili oni s invaliditetom, 1 Gbit usluge svim glavnim društveno-ekonomskim pokretačima kao što su škole, sveučilišta, istraživački centri, prometna čvorišta, bolnice, javna administrativna tijela i poduzeća.