ICT na Ti: Velika ulaganja u fiksnu i mobilnu telefoniju

ICT na Ti:  Velika ulaganja u fiksnu i mobilnu telefoniju

Nacionalni plan za razvoj širokopojasnog interneta 2021.-2027. u Hrvatskoj ima za cilj osigurati brzine preuzimanja od najmanje 100 Mbps za sva kućanstva s mogućnošću nadogradnje na 1 Gbps i 1 Gbps za vladine urede i javne zgrade kao što su škole i zdravstvene ustanove. 5G mreže trebale bi pokriti sve glavne gradove i mjesta te glavne autoceste. Dio je to velikog europskog plana za digitalizaciju i digitalnu transformacije Europske unije.

Upravo o ulaganjima i razvoju optičke i 5G infrastrukture razgovarali smo s Borisom Drilom, član Uprave i glavnim izvršnim direktorom za tehniku i informacijske tehnologije koji ističe kako su tehnologije dostupne svima, koristimo mnogo rješenja i usluga. Dolazak 4G mreža imao je veliki utjecaj i na razvoj fiksne telefonije, a to će se nastaviti dolaskom 5G mreža i njihovim ubrzanim razvojem, pojašnjava Drilo.

Podsjetimo, hrvatski plan oporavka i otpornosti uključuje mjere povezivanja za jačanje povezanosti kao temelja digitalne tranzicije društva i gospodarstva. U vrijednosti od oko 106 milijuna eura, cilj im je pružiti usluge VHCN povezivosti u skladu s ciljevima EU Gigabit Society 2025 i to usluge od 100 Mbps za 100.000 hrvatskih kućanstava (700.000 stanovnika) u 20 projekata u isto toliko jedinica lokalne samouprave, kako bi se prevladale prepreke povezivosti za rad na daljinu i učenje na daljinu, posebno u ruralnim područjima i među ranjivim skupinama kao što su studenti iz obitelji u nepovoljnom položaju ili oni s invaliditetom, 1 Gbit usluge svim glavnim društveno-ekonomskim pokretačima kao što su škole, sveučilišta, istraživački centri, prometna čvorišta, bolnice, javna administrativna tijela i poduzeća.

 

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska godinu zaključuje s pojačanjima u upravi

Telemach Hrvatska godinu zaključuje s pojačanjima u upravi

07.12.2022.

Upravi Telemacha Hrvatska pridružile su se dvije nove članice – Danijela Bistrički Morović na poziciji glavne direktorice za tehniku i Matija Mandić kao glavna direktorica za financije. Ovim pojačanjem Telemach Hrvatska odgovorit će na izazove koje im nosi nova tržišna pozicija i uloga nacionalnog konvergentnog operatora. Zahvaljujući kadrovskom osnaživanju, Uprava Telemacha danas ima čak 50 posto žena u svojem sastavu, što je iznad hrvatskog prosjeka i čime je Telemach postao prvi teleoperator s 50-postotnim udjelom žena u upravi.

Ericsson očekuje do kraja ove godine više od milijardu 5G korisnika

Ericsson očekuje do kraja ove godine više od milijardu 5G korisnika

05.12.2022.

U svom posljednjem izvješću o mobilnoj telefoniji, Ericsson predviđa da bi 5G pretplate doseglo milijardu do kraja 2022. Analitičari Ericssona  je, međutim, naglasio potrebu za smanjenjem utjecaja na okoliš povećanja količine podatkovnog prometa.

5G „rezana“ mreža za autonomna vozila

5G „rezana“ mreža za autonomna vozila

02.12.2022.

Deutsche Telekom, BMW, Valeo, Ericsson i Qualcomm najavili su prvu svjetsku demonstraciju aplikacije za automatiziranu vožnju koju podržava 5G Samostalna (SA) mreža za rezanje (sliceing) s kontroliranim mrežnim značajkama za kvalitetu usluge (QoS).