Zašto je rad od kuće loš za mlade zaposlenike?

Zašto je rad od kuće loš za mlade zaposlenike?

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa dovela je do situacije da deseci milijuna zaposlenih radi na daljinu, iz topline svojih domova. Velikoj većini to je idealna situacija, u kojoj su se odlično snašli, ali polako se razvija teorija da bi mlađi zaposlenici mogli ispaštati u konačnici.

Jer, bez prisustva u uredu, kraj starijih kolega, kao i nadređenih, izostaje mogućnost mentorstva, izostaje taj dio iskustva koji donosi osobni napredak na radnom mjestu. Pritom se ne misli na mlađe zaposlenike u smislu godina, već u smislu iskustva. Oni koji su tek počeli i još imaju mnogo za učiti.

Ovako na daljinu nedostaje taj bitan detalj, nedostaje trenutak u kojem će im se ukazati na grešku, u kojem će imati nekoga za pitati ono što ih zanima. Nedostaje taj potrebni fizički segment rada s radnog mjesta.

Naravno, ne vrijedi to za sve, neki će se snaći još i bolje bez pritiska kolega oko sebe, no većini ipak treba neko usmjeravanje, edukacija, mentorstvo... Posebno kad se radi u novim sustavima ili s novim alatima, za koje postoje razni trikovi kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.

Posebno se to može primijetiti u novinarskoj struci, gdje je došlo do fluktuacije ljudi, ali u smislu da se zapošljavalo neiskusnije, mlađe i jeftinije zaposlenike. Oni su došli u redakcije bez iskustva, ili s malo iskustva. No, ono što je bitnije, došli su u novo okruženje, koje je uvijek drugačije od prethodnog. Sustav u kojem se radi je drugačiji, pravila su drugačija, ljudi su drugačiji...

Kad se radi na daljinu, mnogo toga se ne prepoznaje, a posebno se ne može dokučiti na adekvatan način nadređena osoba. Napredak je samim time podosta sporiji i postoji sklonost greškama, koja sigurno ne bi postojala da se prošla edukacija u normalnijim vremenima, onima prije aktualne krize.

U konačnici, videopozivi teško mogu biti zamjena za kolegije i sastanke, ali vremena su takva da je potrebno prilagoditi se što prije i što bolje.

Još iz kategorije

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

02.03.2021.

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

02.03.2021.

Hrvatska pošta je za sve otoke omogućila dostavu paketa mase do 10 kilograma putem usluge brze dostave Paket24. Izmjenama pravila o uručenju, usluga Paket24 izjednačena je s univerzalnom uslugom, a maksimalna masa umjesto dosadašnja dva kilograma iznosi 10 kilograma.

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

02.03.2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) poziva sve zainteresirane sudionike kripto tržišta i financijskog tržišta da predlože i komentiraju prijedlog Europske komisije kojim će se u budućnosti urediti regulatorni okvir za tržišnu infrastrukturu utemeljenu na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (tzv. DLT – Distributed Ledger Technology).