AMBICIOZAN PLAN

Vlada podržala Infobip na važnom europskom projektu

Vlada podržala Infobip na važnom europskom projektu
Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH
Dražen Tomić / Tomich Productions

Infobip je danas predstavio svoje sudjelovanje u projektu IPCEI Cloud inicijative o čemu je govorio Aleksandar Raić, potpredsjednik ovog vodnjanskog jednoroga. Plan je ambiciozan, projekt bi trebao rezultirati novim fundamentalnim i komercijalnim istraživanjima i primjenama umjetne inteligencije u svakodnevnom poslovanju u Europskoj uniji, pojašnjava Raić. Ukupna vriednost ovog velikog EU projekta je oko 1,2 milijarde eura, a dio na kojem radi Infobip mogao bi iznositi nešto više od 30 milijuna eura. 

Na početku je govorio jedan od suosnivasča Infobipa Izabel Jelenić koji je pojasnio ključne projekte na kojima danas rade i pritom istaknuo rješenja koja se odnose na RCS (rich communication services) i način razmjene milijardi poruka svakog dana. On pritom napomenuo kako rade na vlastitim AI rješenjima koja pomažu tvrtkama u komunikaciji s njihovim korisnicima. Kao dokaz uspješnosti Jelenić je istaknuo kako su kao prva hrvatska kompanija koja je to uspjela našli na popisu najinovativnijih tvrtki na svijetu časopisa Fast Company.

Potpredsjednik za inženjerstvo Infobipa Damir Prusac je rekao kako ovim projektom europska IT industrija želi konkurirati onoj na svjetskoj razini i to prije svega SAD-u, Kini i Japanu. Prema njegovim riječima Svi pokušavaju, ili većina njih, uzeti postojeću tehnologiju, napraviti dodanu vrijednost i uklopit to u europski cilj.

„Mi želimo stvoriti novu tehnologiju i dati je drugima da se mogu uklopiti u ciljeve Europe", ističe Prusac te dodaje da korištenjem umjetne inteligencije omogućava se bolja i kvalitetnija komunikacija, a Infobip u suradnji s partnerima i drugim zemljama, radi komunikacijske sustave koji će biti svjetski konkurentni.

"Ovim projektom, između ostalog, Europa pokazuje u što želi ulagati, ali i da razumije važnost tehnologije i brzine kojom se mijenja", ističe suosnivač kompanije koja ima 60 ureda po cijelom svijetu, a posljednji smo otvorili u Rijadu u Saudijskoj Arabiji te globalno danas zapošljavamo 3500 ljudi. Samo u sklopu projekta razvoja globalne komunikacijske platforme, radit će 400 ljudi, a zaposliti planiraju 90 novih", poručio je Prusac.

Na kraju je govorio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji ističe projekt od zajedničkog europskog interesa u području infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije. Plenković je istaknuo kako je posebnost projekta, kako je naveo, je što se ne financira iz klasičnih europskih sredstava već u njega ulažu države članice kroz nacionalna sredstva i kroz dio koji stiže iz europskih fondova.

Prema njegovim riječima Vlada je podržala inicijativu Infobipa za sudjelovanje u projektu, još u ožujku o tome donesena i odluka. Infobip među partnerima koji u projektu sudjeluju jako cijenjen i uvažen, pojašnjava Plenković.

"Vi ste uvijek bili inovativni i korak ispred drugih i zato ovaj koncept stvaranja nove platforme, nove tehnologije, znači pravi iskorak jačanja konkurentnosti IT industrije u Europi u odnosu na one konkurente koji uglavnom dolaze iz SAD-a", istaknuo je Plenković.

On pojašnjava da će nas ovaj projekt dobro pozicionirati na europskom kontinentu te da će Infobip, kao jedan od europskih lidera na globalnoj razini, profilirati Hrvatsku kao zemlju u kojoj postoje kompanije koje razvijaju tehnologije budućnosti. 

Projekt je dio IPCEI Cloud inicijative koja je pokrenuta od strane više od 100 tvrtki i istraživačkih organizacija iz 12 članica Europske unije, s ciljem kreiranja komunikacijske platforme sljedeće generacije potpomognute umjetnom inteligencijom.

Ukupna mu je vrijednost 1,2 milijarde eura, što je čak  10 puta manje od sličnog projekta baziranog na rješenjima umjetne inteligencije koji je SAD najavio prije nekoliko dana.

Pojasnimo, IPCEI Cloud inicijativa želi izgraditi novu decentraliziranu softversku infrastrukturu za naprednu upotrebu računalnih resursa, od oblaka do računalstva na rubu (eng. edge computing), koja će omogućiti nove i inovativne poslovne modele temeljene na podacima.

Inovativnom komunikacijskom platformom želi se redefinirati i unaprijediti ekosustav tehnologije komunikacije unutar Europske unije, kroz integraciju umjetne inteligencije, optimizaciju energetske potrošnje i demokratizaciju digitalne transformacije za sve korisnike platforme.

Infobip će na projektu surađivati s uglednim europskim partnerima, uključujući Deutsche Telekom,  Sveučilište Twente i druge relevantne institucije, poput sveučilišta u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Poljskoj, kao i s drugim tvrtkama i partnerima iz Hrvatske.

Koristi koje donosi Infobipov projekt, a koje su prepoznali Vlada i Europska komisija su brojne. Rezultirat će otvaranjem novih radnih mjesta za visokokvalificirane stručnjake, s obzirom na to da će na njegovoj realizaciji raditi oko 400 ljudi. Na projektu će raditi i 90 istraživača iz partnerskih tvrtki i sveučilišnih institucija, a budući da se radi o istraživanju i razvoju, osigurat će se još snažnija i kvalitetnija suradnja između ICT industrije i akademije, što će osnažiti istraživačke i razvojne kapacitete svih uključenih. Također, projekt osigurava visokokvalificiranim stručnjacima za kojima vlada globalna potražnja, da u Hrvatskoj rade na inovacijskom projektu koji je jedinstven u Europskoj uniji, ali i šire, čime se osnažuje domaće tržište rada i ukupni potencijal naše ICT industrije.

Projekt je Hrvatska prijavila u sklopu IPCEI-CIS instrumenta i u skladu je s digitalnim prioritetima Europske komisije i ciljevima Digitalnog kompasa 2030.  IPCEI projekti su paneuropski projekti u područjima istraživanja kojima je cilj učiniti Europu globalno konkurentnijom. IPCEI-CIS potiče europsko tehnološko vodstvo u području inovativne obrade podataka te energetski učinkovitih i sigurnih cloud i edge sposobnosti u EU.

Infobip ima status indirektnog partnera na ovom IPCEI projektu, a iznos državne potpore koja će mu biti dodijeljena odredit će se okvirom definiranim Uredbom o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (GBER). Sukladno pravilima o državnim potporama, aktivnosti na projektu još nisu započele.