PORAST PARANOJE

Više od polovice zaposlenih u strahu da će ih zamijeniti umjetna inteligencija

Više od polovice zaposlenih u strahu da će ih zamijeniti umjetna inteligencija
Depositphotos

Umjetna inteligencija kao tehnologija izaziva divljenje zbog brzine kojom napreduje i razvija se, no istovremeno izaziva podosta paranoje i straha koji nisu neutemeljeni s obzirom na činjenicu da vrlo lako može zamijeniti ljude u sve više zanimanja.

Konkretnije, prema podacima koja je prezentirao Atlas VPN, čak 42 posto ispitanih odraslih osoba iz 17 zemalja u razdoblju od rujna do listopada prošle godine, iskazalo je bojazan da će ih umjetna inteligencija zamijeniti na radnom mjestu. Riječ je o 17.193 osoba pa je istraživanje podosta relevantno.

Ipak, pozitivno je da se 39 posto osoba ne slaže da ih umjetna inteligencija može zamijeniti na poslu dok ih je 19 posto neutralno. Samim time, lako je moguće da se uz više spoznaja o novoj tehnologiji razmišljanja mogu okrenuti u pozitivnom smjeru. Naravno, potrebno je i dobiti garancije da će umjetna inteligencija stvarati nove prilike kako i se spostavila ravnoteža na tržištu rada bliske nam budućnosti.

Također, pozitivno je da 67 posto ipak gleda optimistično na umjetnu inteligenciju, njih 60 posto je uzbuđeno zbog nje, a 57 posto doživljava je na opušten način. Ipak, 48 posto ispitanih je zabrinuto zbog onoga što donosi, 47 posto je u strahu, a 24 posto ih je užasnuto.

Ukratko, dojam je da se ljudi ponašaju kao i kod svih promjena, samo što je ova globalnija i brža nego sve kojima smo svjedočili kroz povijest. Zato treba i na adekvatan način pristupiti tome što se događa i što bi se moglo dogoditi jer samo na taj način se mogu izbjeći potencijalne društvene krize te sve ono što bi one donijele diljem svijeta.

Pod time se misli na značajan gubitak radnih mjesta, socijalne probleme koje bi to automatski donijelo sa sobom, što pak podrazumijeva prosvjede i javna negodovanja koja lako mogu prerasti u nasilno ponašanje i nemile scene.