Većina zaposlenih očekuje rad od doma postati normalna stvar u budućnosti

Većina zaposlenih očekuje rad od doma postati normalna stvar u budućnosti

Foto: DepositPhotos

Istraživanje koje je proveo Zoom/Survey Monkey pokazalo je da 65 posto zaposlenih na daljinu preferira “hibridni model” rada, što znači da bi u budućnosti željeli dio radnog tjedna provesti u domovima, a dio na radnim mjestima.

Ujedno, trećina bi željela većinu ili svo vrijeme provesti na radnim mjestima, a trećina bi voljela stalno raditi na daljinu. Iako se još uvijek ne zna hoće li svima želje biti adekvatno uslišane, 72 posto ispitanih vjeruje da će dok god traje pandemija koronavirusa njihovi poslodavci uvesti nešto opušteniji pristup po pitanju dolazaka na posao i rada na daljinu.

Kako se čini po rezultatima istraživanja, rad na daljinu češći je izbor kod mlađe generacije koja zagovara fleksibilnost, određenu slobodu i pomicanje granica koje su stvorene u situaciji kad se podrazumijeva fizičko prisustvo. Smatraju da se radom na daljinu štedi vrijeme putovanja na posao, a samim time i novac koji bi se pritom trošio. I ne samo to, pomaže onima koji žive predaleko da rade ono što možda fizički nikako ne bi mogli baš zbog činjenice da žive predaleko.

Kad se pogledaju preferencije u ovom istraživanju, jasno je da podsjeća na većinu onih provedenih kroz posljednjih otprilike devet mjeseci. Primjerice, Citrix je u studenome objavio jedno koje navodi da bi 75 posto Britanaca pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu. U prosjeku, ispitanici bi pristali na 14 posto nižu plaću ako bi mogli raditi otkud god žele.

No, na kraju priče nikako ne bi smjeli biti zakinuti oni koji žele na radna mjesta, kad situacija to dozvoli. Jer, dok netko bolje funkcionira u komforu svog doma, drugi bolje funkcionira kad je na radnom mjestu, uz kolege i sve potrebne uvjete da bi posao bio obavljen na adekvatan način. Dojam je da se u ovih gotovo godinu dana već polako mogla okvirno napraviti strategija za vrijeme nakon pandemije.

Još iz kategorije

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

16.01.2022.

I prošla je godina donijela mnoštvo prepreka. Uz sve s čime su se Garmin korisnici se borili prošle godine, zadržan je status quo u zdravstvenom i fitness režimu. Zahvaljujući Garmin Connect, interaktivnom alatu kojeg koriste milijuni ljubitelja fitnessa diljem svijeta za praćenje, analizu i dijeljenje fitness aktivnosti, možemo vidjeti da su Garmin korisnici ponovno imali rekordnu godinu.

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

16.01.2022.

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije „Budućnost kompanija“ predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.