NOVA ISKUSTVA

Umjetna inteligencija u sve većoj mjeri oblikuje i modnu industriju

Umjetna inteligencija u sve većoj mjeri oblikuje i modnu industriju

Tehnološki napredak igra ključnu ulogu u transformaciji iskustva kupovine. Naime, uvođenje novih tehnoloških inovacija u modnu industriju mijenja način na koji potrošači doživljavaju i sudjeluju u procesu kupovine.

Prema McKinseyju, 73 posto izvršnih direktora modnih tvrtki smatra da je generativni AI prioritet za njihove tvrtke u ovoj godini, ali samo pet posto njih vjeruje da imaju sposobnosti potpuno iskoristiti njegove mogućnosti. Rezultati istraživanja ukazuju na to da tehnološki napredak u modnoj industriji postaje ključni faktor koji transformira iskustvo kupovine potrošača.

Modna industrija ulazi u novo razdoblje integriranjem inovativnih tehnologija poput vizualnog pretraživanja, AI asistenata, virtualnog isprobavanja odjeće i hiper-personalizaciji usluge. Ovaj sveobuhvatni pristup tehnologiji odražava rastuće zahtjeve i očekivanja potrošača, stvarajući tako dinamično okruženje u kojem se isprepliću moda i najnovije tehnološke mogućnosti. Stoga je važno pažljivo razmotriti područja primjene.

Kao što je često slučaj s novim tehnologijama, mišljenja o AI su podijeljena, pri čemu 31 posto ispitanika izražava nelagodu s njegovom upotrebom u bilo kojem aspektu iskustva kupovine.

Najmanje entuzijazma primjećuje se u dvije kategorije - AI generirane slike modela (osam posto) i dizajniranje odjeće pomoću AI-a, pri čemu je ova kategorija dobila samo šest posto podrške. Čini se da su korisnici više skloni prihvatiti AI kada im izravno koristi, nego kada se koristi u korist samih tvrtki koje ga implementiraju.

Što se tiče primjene umjetne inteligencije u modnim e-trgovinama, istraživanje je pokazalo da je samo 25 posto Hrvata prepoznalo upotrebu umjetne inteligencije.

Jedan od ključnih izazova s kojima se suočavaju modne e-trgovine leži u unapređenju iskustva kupaca. Jer, ono ne rezultira samo povećanom prodajom već i poboljšanjem poslovnih rezultata, što bi trebalo potaknuti brendove da investiraju u tehnološka rješenja za poboljšanje korisničkog iskustva. Brendovi trebaju strateški prikupljati i analizirati podatke te provoditi dobivene spoznaje.

Primjerice, GLAMI aktivno potiče prikupljanje podataka iz prve ruke, izravno od posjetitelja. Kroz pokretanje kviza, posjetitelji mogu definirati modne preferencije, omiljene brendove i veličine. Svaki kupac zatim dobiva personalizirane preporuke proizvoda koji odgovaraju njihovom ukusu među stotinama e-trgovina.

Taj kviz ne samo da olakšava kupcima pronalaženje željenih proizvoda, već i potiče istraživanje novih modnih brendova. Stoga, koristi su dvosmjerne - kupci dobivaju jednostavan pristup onome što traže, dok se istodobno povećava izloženost kako malim tako i velikim modnim e-trgovinama.