U 2017. korisnici će skinuti 108 milijardi mobilnih aplikacija

U 2017. korisnici će skinuti 108 milijardi mobilnih aplikacija
Fotolia

Prošle godine skinuto je 60 milijardi mobilnih aplikacija, a godinu dana ranije dakle 2011. svega 29,5 milijardi, tvrdi se u najnovijoj analizi Berg Insighta, s očekivanjima da će u narednim godinama biti nastavljen rast na godišnjoj razini po dvoznamenkastim stopama rasta.

U naredne četiri godine očekuje se da bi korisnici na godišnjoj razini mogli skidati sve brže i sve više tako da će u 2017. godini skinuti više od 108 milijuna aplikacija.

Ovakvo stanje na tržištu mobilnih aplikacija, bez obzira da li su one namijenjene tabletima ili pametnih telefona treba svakako promatrati, tvrde analitičari Berg Insighta i kroz prizmu plaćanja aplikacija. Uz rast broja skinutih aplikacija, rast će i prihodi za one aplikacije koje se plaćaju.

Na kraju 2012. godine prema procjenama potrošeno je 6,4 milijarde eura na plaćene aplikacije, a uz prosječan godišnji rast od 17 posto u naredne četiri godine za mobilne aplikacija bit će izdvojeno čak 14,1 milijarda eura.

Kada je riječ o podjeli tržišta, analitičari Berg Insighta procjenjuju kako će dominantan i dalje biti AppStore od Applea, no slijedit će da Google Play za Android operativne sustave i Windows Phone Store.