Tri četvrtine mobilnih aplikacija za Android i iOS su ranjive

Tri četvrtine mobilnih aplikacija za Android i iOS su ranjive

Foto: Antonio Jularić

Mobilne aplikacije još uvijek nisu sigurne koliko bi morale i trebale biti, pokazalo je izvješće za 2019. godinu, načinjeno od strane Positive Technologies. Naime, oko tri četvrtine aplikacije ranjive su, a pod time se misli na one koje su dio Android i iOS mobilnih operativnih sustava. Samim time, nitko nije pošteđen...

Najčešće ranjivosti vežu se uz nesigurnu pohranu podataka, što znači da su takve aplikacije podosta "otvorene" za razne kibernetičke napade i samim time korisnici vrlo lako mogu postati žrtvama te izgubiti bitne im informacije. Dapače, nesigurna pohrana podataka u 76 posto slučajeva jest ranjivost preko koje se može probiti sustav uređaja.

Oko trećinu ili 35 posto aplikacija ranjivo je kod prijenosa osjetljivih podataka, dok su stručnjaci u Positive Technologies otkrili i da također 35 posto aplikacija pokazuje ranjivost zbog netočne implementacije isteka sesija. Preostale ranjivosti tiču se ostalih vidova dijelova aplikacija, kao pohranu osjetljivih podataka u kod jezgre...

Ipak, sve ove prijetnje koje mogu nastati zbog navedenih ranjivosti opisane su kao "osrednji rizik", što znači da nisu toliko realna opasnost, ali svejedno mogu načiniti štetu ukoliko hakeri prepoznaju načine kako preko njih uspjeti napasti svoje mete. Zato, dok se sve ove ranjivosti može nekako zanemariti, one "visokog rizika" svakako ne. A postoje i takve...

Primjerice, 29 posto aplikacija ranjivo je prilikom "interprocesne komunikacije" (eng., interprocess communication). Ta ranjivost napadačima omogućava pristup podacima procesuiranim u aplikacijama, što pak nudi mogućnost upravljanja uređajem "na daljinu". Tako nešto ne može se zanemarivati i realna je opasnost, što znači da ipak oni koji stoje iza aplikacija moraju napraviti više da ih zaštite, što će se i dogoditi ukoliko Google i Apple postrože kriterije "ulaska" na njihove trgovine aplikacijama - Google Play Store i App Store.

Još iz kategorije

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

23.09.2019. komentiraj

CARNET-ova konferencija za korisnike okupit će, od 6. do 8. studenoga, više od 1200 nastavnika, učitelja, ravnatelja, obrazovnih stručnjaka i IKT profesionalaca te drugih sudionika iz obrazovnog sustava, a otvara ju Igor Rudan.

Završen još jedan Weekend Media Festival

Završen još jedan Weekend Media Festival

22.09.2019. komentiraj

I ove godine u vrijeme kada ljeto polako ustupa mjesto jeseni Rovinj je bio mjesto susreta medijskih profesionalaca, marketingaša i PR-ovaca na još jednom i to dvanaestom po redu Weeken Media Festivalu. A brojke su impresivne.

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

22.09.2019. komentiraj

Nikad se nisam bojala, pjevala sam pjesme koje nitko ne bi pjevao, poručila je Severina Kojić na jednom od najposjećenijih panela Tko to tamo peva: Novi val glazbenih trendova u regiji na kojem se raspravljalo o novom glazbenom žanru, kombinaciji folka i hip-hopa, koji je pokorio cijelu regiju. Uz Severinu, na panelu su sudjelovali i Tonči Huljić, Relja Milanković Reksona i Stefan Đurić Rasta.