Tri četvrtine mobilnih aplikacija za Android i iOS su ranjive

Tri četvrtine mobilnih aplikacija za Android i iOS su ranjive

Foto: Antonio Jularić

Mobilne aplikacije još uvijek nisu sigurne koliko bi morale i trebale biti, pokazalo je izvješće za 2019. godinu, načinjeno od strane Positive Technologies. Naime, oko tri četvrtine aplikacije ranjive su, a pod time se misli na one koje su dio Android i iOS mobilnih operativnih sustava. Samim time, nitko nije pošteđen...

Najčešće ranjivosti vežu se uz nesigurnu pohranu podataka, što znači da su takve aplikacije podosta "otvorene" za razne kibernetičke napade i samim time korisnici vrlo lako mogu postati žrtvama te izgubiti bitne im informacije. Dapače, nesigurna pohrana podataka u 76 posto slučajeva jest ranjivost preko koje se može probiti sustav uređaja.

Oko trećinu ili 35 posto aplikacija ranjivo je kod prijenosa osjetljivih podataka, dok su stručnjaci u Positive Technologies otkrili i da također 35 posto aplikacija pokazuje ranjivost zbog netočne implementacije isteka sesija. Preostale ranjivosti tiču se ostalih vidova dijelova aplikacija, kao pohranu osjetljivih podataka u kod jezgre...

Ipak, sve ove prijetnje koje mogu nastati zbog navedenih ranjivosti opisane su kao "osrednji rizik", što znači da nisu toliko realna opasnost, ali svejedno mogu načiniti štetu ukoliko hakeri prepoznaju načine kako preko njih uspjeti napasti svoje mete. Zato, dok se sve ove ranjivosti može nekako zanemariti, one "visokog rizika" svakako ne. A postoje i takve...

Primjerice, 29 posto aplikacija ranjivo je prilikom "interprocesne komunikacije" (eng., interprocess communication). Ta ranjivost napadačima omogućava pristup podacima procesuiranim u aplikacijama, što pak nudi mogućnost upravljanja uređajem "na daljinu". Tako nešto ne može se zanemarivati i realna je opasnost, što znači da ipak oni koji stoje iza aplikacija moraju napraviti više da ih zaštite, što će se i dogoditi ukoliko Google i Apple postrože kriterije "ulaska" na njihove trgovine aplikacijama - Google Play Store i App Store.

Još iz kategorije

Donosimo top 5 aplikacija uz koje će ti vrijeme brže proći!

Donosimo top 5 aplikacija uz koje će ti vrijeme brže proći!

08.04.2020. komentiraj

Dulji boravak kod kuće drugačije djeluje na svakog od nas. Neki su počistili svoje domove, neki se primili vježbanja, a neki i dalje traže svoj „ispušni ventil“. Ako ste vi jedan od njih, isprobajte neku od zanimljivih aplikacija s kojima biste si mogli skratiti vrijeme te obogatiti svoje znanje i iskustvo.

Studenti i gospodarstvenici udružili snage za pomoć zdravstvu

Studenti i gospodarstvenici udružili snage za pomoć zdravstvu

08.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa uzdrmala je domaće gospodarstvo, ali i još jednom dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže. Odličan primjer toga je studentska inicijativa za proizvodnju zaštitnih vizira za hrvatske bolnice. Ideja koja je krenula od jednog splitskog studenta u samo par tjedana izrasla je u nacionalnu akciju koja je ujedinila volontere, tvrtke i institucije diljem zemlje te na kraju završila serijskom proizvodnjom.

Mozilla i KaiOS dogovorili partnerstvo

Mozilla i KaiOS dogovorili partnerstvo

07.04.2020. komentiraj

Firefox OS, ranije poznat kao Boot2Gecko, bio je Mozillin neuspješan pokušaj ulaska na tržište mobilnih operativnih sustava i projekt je zaustavljen još 2016. No, preuzeo ga je KaiOS te zabilježio solidan uspjeh pa će u daljnjem razvoju ipak doći do partnerstva koje bi moglo donijeti korist objema kompanijama.