Tri četvrtine mobilnih aplikacija za Android i iOS su ranjive

Tri četvrtine mobilnih aplikacija za Android i iOS su ranjive

Foto: Antonio Jularić

Mobilne aplikacije još uvijek nisu sigurne koliko bi morale i trebale biti, pokazalo je izvješće za 2019. godinu, načinjeno od strane Positive Technologies. Naime, oko tri četvrtine aplikacije ranjive su, a pod time se misli na one koje su dio Android i iOS mobilnih operativnih sustava. Samim time, nitko nije pošteđen...

Najčešće ranjivosti vežu se uz nesigurnu pohranu podataka, što znači da su takve aplikacije podosta "otvorene" za razne kibernetičke napade i samim time korisnici vrlo lako mogu postati žrtvama te izgubiti bitne im informacije. Dapače, nesigurna pohrana podataka u 76 posto slučajeva jest ranjivost preko koje se može probiti sustav uređaja.

Oko trećinu ili 35 posto aplikacija ranjivo je kod prijenosa osjetljivih podataka, dok su stručnjaci u Positive Technologies otkrili i da također 35 posto aplikacija pokazuje ranjivost zbog netočne implementacije isteka sesija. Preostale ranjivosti tiču se ostalih vidova dijelova aplikacija, kao pohranu osjetljivih podataka u kod jezgre...

Ipak, sve ove prijetnje koje mogu nastati zbog navedenih ranjivosti opisane su kao "osrednji rizik", što znači da nisu toliko realna opasnost, ali svejedno mogu načiniti štetu ukoliko hakeri prepoznaju načine kako preko njih uspjeti napasti svoje mete. Zato, dok se sve ove ranjivosti može nekako zanemariti, one "visokog rizika" svakako ne. A postoje i takve...

Primjerice, 29 posto aplikacija ranjivo je prilikom "interprocesne komunikacije" (eng., interprocess communication). Ta ranjivost napadačima omogućava pristup podacima procesuiranim u aplikacijama, što pak nudi mogućnost upravljanja uređajem "na daljinu". Tako nešto ne može se zanemarivati i realna je opasnost, što znači da ipak oni koji stoje iza aplikacija moraju napraviti više da ih zaštite, što će se i dogoditi ukoliko Google i Apple postrože kriterije "ulaska" na njihove trgovine aplikacijama - Google Play Store i App Store.

Još iz kategorije

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

21.02.2020. komentiraj

Lenovo Group objavio je kako su prihodi grupe u trećem kvartalu dosegli rekordnih 14,1 milijardu američkih dolara, što predstavlja rast od 10 uzastopnih kvartala. Prihod prije oporezivanja u usporedbi s istim kvartalom prošle godine rastao je 11 posto, dosegavši 390 milijuna američkih dolara dok je neto prihod također rastao za 11 posto na 258 milijuna američkih dolara. Osnovna zarada po dionici za treći kvartal iznosila je 2,16 američkih centi ili 16,90 honkonških centi.

INA u procesu rješavanja problema nastalih kibernetičkim napadom i oporavkom IT sustava

INA u procesu rješavanja problema nastalih kibernetičkim napadom i oporavkom IT sustava

21.02.2020. komentiraj

INA Grupa u procesu je otklanjanja poteškoća u informatičkim sustavima na koje je utjecao kibernetički napad koji se dogodio krajem prošlog tjedna, ističe se u priopćenje hrvatske naftne kompanije. Dodaju kako su započeli s oporavkom sustava te rade na ponovnoj uspostavi svih usluga koje povremeno nisu radile.

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

21.02.2020. komentiraj

U prosincu prošle godine nastavljena je tendencija rasta plaća uz dinamičnije kretanje bruto plaće u odnosu na neto plaću tijekom cijele prošle godine. Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 6.559 kuna, što je 23 kune više nego u studenom te 297 kuna ili 4,7% više nego u prosincu 2018. godine. Istodobno je bruto plaća na mjesečnoj razini smanjena za tri kune, na iznos od 8.874 kune, dok je na godišnjoj razini ona porasla za 405 kuna ili za 4,8%. Pri rastu potrošačkih cijena od 1,4% realan godišnji rast plaća bio je nešto niži i iznosio je 3,3% kod neto i 3,4% kod bruto plaće.