Sve više koristimo mobilno beskontaktno plaćanje

Sve više koristimo mobilno beskontaktno plaćanje
Shutterstock

Mobilno beskontaktno plaćanje u porastu je na globalnoj razini, čemu je uvelike doprinijela pandemija koronavirusa, ali samo u smislu ubrzanja trenda širenja takvog načina obavljanja novčanih transakcija.

Jer, rast i prihvaćanje korisnika za takvu mogućnost očekivana je, samo ne u ovolikom obujmu. Odnosno, nije bila prognozirana na ovakav način u trenucima kad su rađene prognoze. Dakle, prije pandemije. Ali, pustimo to...

Prema podacima ComprarAcciones, u 2020. je obavljeno transakcija u vrijednosti dva bilijuna američkih dolara, dok bi u ovoj godini brojka trebala biti veća za 500 milijuna dolara, što znači da se unutar dvije godine bilježi rast od 107 posto.

Konkretnije, do kraja ove godine bi vrijednost svih transakcija obavljenih mobilnim načinom trebale dosegnuti 2,49 bilijuna dolara i to je rast od 24 posto na godišnjoj razini. Primjerice, još 2017. brojka je bila na 330 milijardi dolara, zatim godinu kasnije na 760 milijardi i onda je u 2019. probijena čarobna granica pa se baratalo s 1,2 bilijuna dolara.

Ujedno, mobilni novčanici iz godine u godinu sve su sigurniji, uživaju samim time više povjerenja korisnika, upravo zato su i sve popularniji te u konačnici postaju iznimno vrijedna industrija.

Moglo se naslutiti da će biti ovako kad u srpnju ove godine pokazalo da ustavi mobilnih mjesta prodaje (POS - Point of Sale) uživaju sve veću popularnost kod manjih i srednjih maloprodajnika zahvaljujući benefitima koje donose "na stol".

Pa je tako Buy Shares predvidio da će do 2024. oko 1,8 milijardi mobilnih korisnika biti dio mobilne POS priče. Što je bitno jer uz POS raste i broj mobilnih transakcija.

Bez premca, Kina je svjetski prvak po tom pitanju jer više od milijardu ljudi u toj zemlji koristi se nekom vrstom mobilnog plaćanja. Ukupno, 32,7 posto svih transakcija obavi se tim putem, a po osobi je godišnja vrijednost mobilnih transakcija u Kini na 1596 američkih dolara. No s godinama će i drugi dijelovi svijeta bilježiti slične rezultate.