SKORA BUDUĆNOST

Solarni paneli energiju će prikupljati iz kapi kiše?

Solarni paneli energiju će prikupljati iz kapi kiše?
Depositphotos

Stručnjaci su smislili novi način za proizvodnju električne energije pomoću tehnologije solarnih panela, tako da sakupljaju energiju koju proizvode kapi kiše.

Metoda, koju je predložio tim sa Sveučilišta Tsinghua u Kini, uključuje uređaj nazvan triboelektrični nanogenerator (TENG) i stvara elektrifikaciju iz kontakta tekućine i krutine.

Oni se obično koriste za prikupljanje energije iz valova, budući da su TENG-ovi temeljeni na kapljicama (D-TENG-ovi) ranije bili suočeni s tehničkim ograničenjima koja su ih sprečavala u radu u bilo kakvoj značajnoj mjeri.

Korištenjem premosnih nizova solarnih panela, istraživači su otkrili da se takve prepreke mogu prevladati. Studija s detaljima ovog otkrića pod nazivom "Rational TENG arrays as panel for harvesting large-scale raindrop energy" objavljena je u časopisu iEnergy.

"Kao važan dio ciklusa prirodne energije i vode, oborine sadrže obilje obnovljive energije", navodi se u studiji.

Međutim, ovoj vrsti obnovljive energije danas nedostaje učinkovita upotreba... Stoga je pronalaženje razumne topologije za oslobađanje inherentnih ograničenja D-TENG-ova od velike važnosti za realizaciju velike žetve energije kišnih kapi.

To je jedan od niza obećavajućih napredaka u tehnologiji solarnih panela u posljednjih nekoliko mjeseci, s australskim timom istraživača koji razvijaju samoiscjeljujuće stanice koje mogu vratiti sto posto svoje izvorne učinkovitosti nakon što su pretrpjele degradaciju zbog svemirskog zračenja.

Također, znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija za obnovljive izvore energije američkog Ministarstva energetike (NREL) predstavili su dizajn dvostrane solarne ploče koja može povećati stopu učinkovitosti do 20 posto prikupljanjem reflektirane sunčeve svjetlosti.