SMS prijevare u snažnom padu

SMS prijevare u snažnom padu
DepositPhotos

Operateri će u 2025. ostvarivati od poslovnog SMS prometa ostvarivati 50 milijardi američkih dolara, što je osjetno povećanje u odnosu na prihode od 39,6 milijardi dolara u ovoj godini.

Prognoze su to koje je načinio Juniper Research, a temelje se na aktualnoj situaciji. I bitnoj činjenici - smanjenju ilegalnog SMS prometa zahvaljujući SMS firewall rješenjima koja se polako i sigurno implementiraju kao sigurnosna barijera.

Samim time, lažni promet, "pumpan" od strane ilegalnih izvora, smanjih će se za 75 posto do 2025. Odnosno, s 539 milijardi takvih SMS poruka na 138 milijardi za pet godina. Velik je to napredak, što brojke zorno prikazuju. Uz to, operateri će za pet godina izgubiti 1,2 milijarde dolara zahvaljujući SMS prevarama, što je mnogo no ni blizu kao 5,8 milijardi dolara u ovoj godini.

Prognozu Juniper temelji na podacima 20 vodećih SMS firewall poslužitelja, među kojima je i hrvatski Infobip. Ujedno, ta kompanija je među pet vodećih na svom području, a uz nju su uključeni još Mavenir, Mobileum, Proofpoint i Tata Communications.

Vodeći poslužitelji nude naprednu analitiku, koja se bazira na procesuiranju jezika i strojnog učenja, sve s ciljem sprečavanja ilegalnih SMS aktivnosti. A upravo je strojno učenje ključno u borbi s prevarantima, koji se konstantno prilagođavaju zaštiti te traže načine kako je zaobići. Srećom, strojno učenje jako brzo uči i unaprijed sprečava tu prilagodbu pa prevaranti sve teže uspijevaju do cilja.

A, kako pokazuje prognoza, za pet godina to će biti još i teže. Ujedno, prognoza sugerira i da SMS poruke neće nestati ni za pet godina, dapače. Čini se da će takva vrsta komunikacije, posebno u poslovnom smislu, ostati itekako relevantna i popularna. Dapače, bit će to prvi izbor za veće i srednje organizacije.

Zato je ugodno vidjeti da se Infobip nalazi u toj priči...