POZITIVNI TRENDOVI

Prihod od automobilskih poluvodiča premašit će 8,5 milijardi dolara do 2027.

Predviđa se da će tržište automobilskih poluvodiča održati snažan zamah rasta s povećanjem popularnosti električnih vozila i napretkom automobilske tehnologije. Ovaj trend predstavlja neusporedive prilike za proizvođače poluvodiča, potičući ih da zacrtaju nove razvojne putove i ulažu u tehnološke inovacije i proširenje kapaciteta.

Prihod od automobilskih poluvodiča premašit će 8,5 milijardi dolara do 2027.
Depositphotos

IDC očekuje rast bez presedana na globalnom tržištu automobilskih poluvodiča kako automobilski sektor napreduje prema digitalizaciji i inteligenciji. Analitička tvrtka predviđa eskalaciju potražnje za poluvodičima kao što su čipovi za računalstvo visokih performansi (HPC), jedinice za obradu slike (IPU), radarski čipovi i lidar senzori zajedno s popularnošću naprednih sustava za pomoć u vožnji (ADAS), električnih vozila (EV) , i Internet vozila (IoV). Potražnja za automobilskim poluvodičima znatno će porasti u nadolazećim godinama.

Globalno, ograničenja emisija iz vozila i politike podrške za nova energetska vozila od strane vlada diljem svijeta dodatno su potaknule tržišnu potražnju za EV i hibridnim električnim vozilima (HEV). Osobito u Kini, Europi i Sjevernoj Americi, strogi ekološki standardi i podrška politici potiču brzi razvoj u ovom području. "Prihod od svjetskog tržišta automobilskih poluvodiča premašit će 8,5 milijardi američkih dolara do 2027. Ukupna godišnja stopa rasta (CAGR) za razdoblje 2023. – 2027. dosegnut će 7 posto", istaknula je Adela Guo, direktorica istraživanja u IDC Azija/Pacifik.

Općenito, predviđa se da će tržište automobilskih poluvodiča održati snažan zamah rasta s povećanjem popularnosti električnih vozila i napretkom automobilske tehnologije. Ovaj trend predstavlja neusporedive prilike za proizvođače poluvodiča, potičući ih da zacrtaju nove razvojne putove i ulažu u tehnološke inovacije i proširenje kapaciteta.

Automobilska poluvodička tehnologija ključna je za višestruke primjene. Čipovi visokih performansi u autonomnoj vožnji omogućuju percepciju i donošenje odluka u stvarnom vremenu kroz naprednu obradu podataka za senzore, kamere i radare. U pametnim kokpitima, poluvodiči pokreću zaslone visoke razlučivosti, prepoznavanje govora i sučelja zaslona osjetljivog na dodir, poboljšavajući udobnost i interakciju. Za pogonske sklopove upravljaju kontrolom motora i energetskom učinkovitošću u električnim i električnim vozilima. Osim toga, poluvodiči poboljšavaju sigurnost i kontrolu u sustavima šasije i karoserije kroz podršku za ADAS i kontrole stabilnosti. Ova poboljšanja poboljšavaju performanse vozila i korisničko iskustvo te potiču značajan rast na tržištu poluvodiča.

"Među slučajevima višestruke upotrebe, segmenti pametnih kokpita i autonomne vožnje doživjeli su najbrži rast, s prognozama koje pokazuju da su spremni osigurati više od 50 posto tržišnog udjela do 2027.", istaknuo je Guo. Uz kontinuirani prodor slučajeva uporabe, zrelost 5G komunikacijske tehnologije i promicanje IoV-a, primjena poluvodiča u automobilima bit će opsežnija i dublja. U budućnosti će tržište automobilskih poluvodiča svjedočiti pomacima u tehnološkim inovacijama i kontroli troškova te će djelovati kao ključni pokretač u kataliziranju transformacije automobilske industrije rješavanjem stalno nadograđujućih potreba za sigurnošću, udobnošću i zaštitom okoliša.