Pravila privatnosti u mobilnim aplikacijama često sadrže kontradiktorne tvrdnje

Pravila privatnosti u mobilnim aplikacijama često sadrže kontradiktorne tvrdnje
Antonio Jularić

Privatnost korisnika goruća je tema posljednjih godina, ali još uvijek se gleda previše blagonaklono na njeno uzurpiranje, što potvrđuje politika kakvu gaji Google Play Store, čije aplikacije imaju podosta kontradikcija u uvjetima korištenja, upravo vezanih za privatnost.

Kako bi "pročešljali" gomili pravnih fraza i raznih pravila navedenih u uvjetima korištenja određene aplikacija, stručnjaci iz IBM-a su načinili alat zvan PolicyLint te uz njegovu pomoć analizirali jezik korišten za pravila vezana uz privatnost na čak 11.430 Play Store aplikacija.

Ono što su pronašli jest da njih 14,2 posto ili njih 1618 sadrži logične kontradiktorne tvrdnje u politici poslovanja vezanoj za prikupljanje privatnih podataka. Primjerice, navode da ne prikupljaju privatne podatke, a već u idućem paragrafu navode da prikupljaju e-mail adrese i(li) imena korisnika. Dakle, ipak prikupljaju privatne podatke.

Stručnjaci vjeruju kako je osnovni cilj takvog načina pisanja pravilnika zavarati one koji si uistinu uzmu vremena i krenu ih čitati. Ali, postoje i one aplikacije koje su iskoristile već postojeće pravilnike jer njihovi kreatori nisu imali volje, vremena ili znanja napisati ih sami. Njih 59 u ukupnom broju koristilo se online uslugama automatskog generiranja pravila korištenja.

Može se reći da je tih 59 slučajno imalo kontradikcije, ali kod drugih je to učinjeno namjerno pa su automatski takve aplikacije podložne kažnjavanju od strane nadležnih institucija u Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

U konačnici, PolicyLint mogao bi biti iznimno koristan na najvišim razinama kako bi se uočile ovakve nepravilnosti ili kako bi se općenito uočilo kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja vrijedi na području Europske unije. Jer, potrebno je na sve moguće načine boriti se protiv ovakvih stvari, koje su više nego jasno prevare.