Popularne iOS aplikacije koriste pozadinsko osvježavanje za prikriveno slanje vaše lokacije i IP adrese

Popularne iOS aplikacije koriste pozadinsko osvježavanje za prikriveno slanje vaše lokacije i IP adrese

Foto: DepositPhotos

Apple se brendirao posljednjih godinu do dvije dana, u jeku krize narušavanja privatnosti korisnika od strane Facebooka, Googlea, Microsofta, kao kompanija koja štiti privatnost svih svojih poklonika, ali potvrđuje se da to ipak nije tako. Jer, iOS aplikacije bezbrižno bilježe lokaciju onih koji ih koriste.

Konkretnije, kad se koristi aplikacija, ona istovremeno odašilje lokaciju i IP adresu korisnika. I što je najgore, to ne čine neke nepoznate i manje aplikacije već i velike kao Washington Post. Kojem je, uzgred rečeno, vlasnik nitko doli Jeff Bezos, osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu. Platio je taj medij čak 250 milijuna američkih dolara i očito ga usput koristi za ovako nešto, između ostalog.

Paradoks jest to što upravo novinar tog lista Geoffrey A. Fowler, stoji iza objave o ovakvoj situaciji. Potpuno slučajno otkrio je da ga aplikcije nadziru tijekom korištenja Yelp! aplikacije, koja mu je javljala grešku i iza nje je utvrdio da aplikacija zna sve o njemu, vezano uz lokacije i IP adrese. Zatim je počeo dublje kopati jer je također bio uvjeren da iPhone, odnosno Apple, ne čine takve stvari.

"Doznao sam da isto čine Microsoft OneDrive, Intuit Mint, Nike, Spotify, The Washington Post i IBM-ov Weather Channel. U jednom tjednu sam otkrio 5400 trackera na iPhoneu, većinom unutar aplikacija i u mjesec dana oni prikupe oko 1,5 gigabajta podataka samo na jednom korisniku, u ovom slučaju meni", napisao je Fowler i kazao da je ironično što Apple u posljednje vrijeme koristi prilikom oglašavanja slogan "Što se događa na tvom iPhoneu, ostaje na tvom iPhoneu".

Sve to zbiva se u trenucima kad je troje ljudi podiglo tužbe protiv Applea jer je dijelio njihove iTunes podatke, svjesno i po 136 dolara za tisuću korisnika. Pritom su uključena imena, godine starosti, adrese i cijela povijest iTunesa, što podrazumijeva ono što se slušalo, ali i općenito glazbene preferencije korisnika. Ozbiljna stvar i ako tužba prođe, Apple bi se mogao naći u problemima, ako već nije. Jer, privatnost je na iPhoneu očito jednako zaštićena kao i bilo gdje drugdje. Dakle, malo ili nikako...

Još iz kategorije

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

25.06.2019. komentiraj

Bolt je uveo dvije nove usluge – Bolt for Business, portal koji omogućava tvrtkama da upravljaju i plaćaju sve svoje poslovne vožnje te uslugu Comfort koja privatnim i poslovnim korisnicima nudi udobnije vožnje u prostranijim osobnim automobilima.

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

24.06.2019. komentiraj

Huawei je ojačao svoju poziciju na vodećem globalnom indeksu brendova te tako povećao vrijednost svog brenda. BrandZ-ova godišnja studija 100 najvrjednijih globalnih brendova, koju je objavio istraživački tim WPP-a Kantar, rangira Huawei na 47. mjesto (skok za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu), s osam posto povećanja vrijednosti brenda. Ovo je četvrta godina zaredom da je Huawei uvršten među 50 najboljih.

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

23.06.2019. komentiraj

Vrhunac je 3. sezone A1 Adria League powered by ESL koja se igra online. Poznati su pobjednici CS:GO i Dota2. Što se tiče mobilnih igara, završile su kvalifikacije za Clash Royale i idućeg vikenda saznat ćemo pobjednika. Istovremeno će se igrati kvalifikacije za četvrtu igru – Hearthstone, najpopularniju digitalnu kartašku igru.