Osiguravajuće kuće zabrinute da im samovozeći automobili ne unište posao

Osiguravajuće kuće zabrinute da im samovozeći automobili ne unište posao

Foto: Audi

Automobile koji voze sami najavio je Google odavno, ali u posljednje vrijeme to čine i neki iz same industrije, kao i tvrtke iz svijeta tehnologije, kao Amazon, Microsoft i Apple. Očito, to je budućnost prije ili kasnije, a nekoga će učiniti jako nezadovoljnim.

Svaki razvoj tehnologije nekoga zakida jer se ne zna prilagoditi ili ono što nudi više nije potreba. Primjerice, CD/DVD uništio je tržište ploča, VHS, a brzi internet otpravio je videoteke u prošlost. Isto tako, automobili koji ne trebaju vozača ne trebaju ni policu osiguranja kao danas, što bi moglo značiti za osiguravajuće kuće značajan pad prihoda.

Da se to ne dogodi preko noći, pobrinule su se kroz izvješće tri američke osiguravajuće kuće - Cincinnati Financial, Mercury General i Travelers Companies. Navode da će se tržište drastično promijeniti i to na gore po pitanju osiguranja te da treba reagirati na vrijeme.

- Vozači za svoje automobile više neće uzimati police osiguranja kao što uzimaju danas jer broj nesreća će se smanjiti, a samim time i rizik da će se zbiti - piše u izvješću.

Umiruje ih pak glasna većina u branši, koja navodi da se tržište ne može promijeniti preko noći i da će trebati 30 godina da 95 posto ili više vozila bude bez vozača. Vjerojatno malo podcjenjuju razvoj tehnologije po pitanju vremenskog perioda, ali ga istovremeno i precjenjuju po pitanju postotka jer trebat će više od jedne ili dvije generacije da se želja za vožnjom "izbriše" i da svi prihvate robotizirane automobile.

Ali ono što treba brinuti, a to posebno upozoravaju tri osiguravajuće tvrtke, tako da skrenu pozornost s inzistiranja na isključivo samovozećim automobilima, jest da razvojem tehnologije automobili postaju sve sigurniji. Nije stvar u materijalu već onome unutra. Svaki noviji automobil ima razne senzore, automatski reagira u određenim situacijama, u slučaju nesreća obavještava hitnu službu da je došlo do nesreće i sve to zajedno smanjuje rizik, samim time broj nesreća i samim time potrebu ulaganja u osiguranje kao danas.

Još iz kategorije

Teslin Model Y dobio najveće ocjene u europskom sigurnosnom testu

Teslin Model Y dobio najveće ocjene u europskom sigurnosnom testu

28.11.2022.

Europski program testiranja sigurnosnih karakteristika novih automobila (Euro NCAP) dodijelio je sjajne ocjene Tesla Model Y iz ove godine te ga prema njima postavio na sami tron najsigurnijih automobila ikad proizvedenih. Što je velika vijest za kompaniju jer se radi o vozilu s kritiziranim autopilotom.

Stiže 6 milijuna eura iz Norveškog financijskog mehanizma za investicije u zelene tehnologije i plavi rast

Stiže 6 milijuna eura iz Norveškog financijskog mehanizma za investicije u zelene tehnologije i plavi rast

28.11.2022.

Innovation Norway objavio je Treći poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru poslovnog programa Business Development and Innovation Croatia, financiranog iz sredstava Norveškog financijskog mehanizma. Cilj je Programa, koji stavlja fokus na inovacije zelene industrije i plavi rast povećanje konkurentnosti i poticanje održivog poslovanja hrvatskih, primarno malih i srednjih poduzeća.

Advanced Technology Days konferencija okupit će 500 IT stručnjaka iz Hrvatske i regije

Advanced Technology Days konferencija okupit će 500 IT stručnjaka iz Hrvatske i regije

28.11.2022.

Advanced Technology Days konferencija 17. put okupit će hrvatsku IT zajednicu 29. i 30. studenog 2022. u Cinestar Arena Centru u Zagrebu. Sudionici će moći birati između 66 predavanja u 5 paralelnih tematskih blokova te upoznati inovacije i novosti iz svijeta tehnologije. Domaći IT stručnjaci prepoznali su kvalitetu sadržaja koji temama pristupa iz inženjerskog kuta pa je konferencija rasprodana tjedan dana uoči početka.