MANJAK ŽENA

Muškarci još uvijek dominantna većina na radnim mjestima u podatkovnim centrima

Muškarci još uvijek dominantna većina na radnim mjestima u podatkovnim centrima
Depositphotos

Kompanije diljem svijeta proteklih nekoliko godina više pažnje posvećuju uključivosti i raznolikosti pa pri zapošljavanju više prilika daju skupinama ljudi koji općenito nisu dijelom njihovog "ekosustava".

Naravno, sve ovisi o branši, a u izvješću koje je objavio institut Uptime, može se vidjeti da muškarci uvelike prevladavaju kad se radi o udjelu zaposlenih u podatkovnim centrima. Otkako se IT sektor pojavio u širem obujmu unazad nekoliko desetljeća, nekako je sinonim za muške zaposlenike. Također, iako se stvari mijenjaju, ponegdje to ne ide jednako brzo.

Pa tako u podatkovnim centrima radi oko deset posto žena, ostalo su muškarci. Istovremeno, čak 20 posto ispitanih tvrdi da nema nijednu kolegicu na radnom mjestu. Iako to jest poboljšanje u odnosu na isto izvješće otprije pet godina, svejedno je pomak slab.

U svijetu gdje postoji izniman manjak stručne IT radne snage, koncentrirati se na jednu skupinu svakako je dugoročno velik problem. Zato organizacije moraju, ako to već ne rade, vući korake kojima bi se motiviralo širu populaciju za zaokrete u karijeri, odnosno, za odabir karijere. Tako se "bazen" povećava i automatski radi podosta po pitanju manjka radne snage.

Posebno jer 54 posto poslužitelja podatkovnih centara tvrdi da ima nedostatan broj zaposlenih te da im je najveći izazov kako to riješiti. Još 2021. je bilo riječ o njih 47 posto, a 2018. o njih 38 posto, što dovoljno govori o tome da s godinama situacija ne ide na bolje. A mogla je jer od 2018. se mogla "generirati" cijela jedna generacija novih potencijalnih zaposlenika.

I u toj nestašici postoje oni koji "otimaju" radnike drugima, što je logično jer dobivaju iskusne, vješte i provjerene osobe. A često presuđuju benefiti, okolina i atmosfera pa oni koji nisu uložili truda u uključivanje žena na ta radna mjesta, ostaju bez kvalitetnih radnika...