Mobile gaming zauzeo 45 posto ukupnog gaming tržišta

Mobile gaming zauzeo 45 posto ukupnog gaming tržišta
DepositPhotos / Ilustracija

Mobilna gaming industrija proteklih nekoliko godina proživljava izniman procvat te u ovom trenutku čini oko 45 posto ukupnog gaming tržišta, što je gotovo 70 milijardi američkih dolara! Naravno, u takvoj situaciji Google i Apple imaju najviše koristi zahvaljujući svojim trgovinama aplikacijama, na kojima su najpopularnije upravo igre.

Ali, kad se odmjere snage dvaju tehnoloških giganta, jedan mora biti bolji. I po pitanju generiranih prihoda od gaming aplikacija, App Store je osjetno bolji no Google Play Store. Konkretnije, riječ je o 22,2 milijarde dolara prihoda ili 52 posto više no što je uspio ostvariti Google. Ukupno, generirano je 36,8 milijardi dolara i to je skok od 26 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Te podatke donosi GoldenCasinoNews.com i tiču se prve polovice ove godine, koju je pogodila pandemija koronavirusa te zapravo pomogla gaming industriji, posebno onoj vezanoj za mobilne uređaje, da sruši pokoji rekord po pitanju ostvarenih prihoda, profita i općenito prodaje raznih naslova.

No, ovaj trend započeo je prije pojave koronavirusa i stigao bi do iznimnih razina prije ili kasnije. Jer, još u prvoj polovici 2017. su Google i Apple zajedno od igara generirali 22,6 milijarde dolara, od čega 65 posto Apple. Zatim, godinu kasnije su generirali 26,2 milijarde dolara, a 2019. 30,3 milijarde dolara.

Android korisnici u ovoj su godini kroz Google Play Store generirali 14,6 milijardi dolara, od čega je 7,7 milijardi dolara "pristiglo" kroz drugi kvartal ove godine. Utjeha za Google jest u tome što Android korisnici i dalje preuzimaju daleko više aplikacija no iOS korisnici. Što nije iznenađujuće ako se zna da Android zauzima oko 80 posto tržišta mobilnih operativnih sustava.

Dakle, u tom segmentu Google je pobjednik s 22,8 milijardi preuzimanja mobilnih igara tijekom prve polovice ove godine, što je rast od 52 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, App Store je zabilježio oko četiri puta manje preuzimanja, njih 5,7 milijardi. Zato je Appleov uspjeh još impozantniji te potvrđuje da iOS korisnici ipak troše osjetno više novca no Android korisnici.