MIT razvio sustav za autonomna vozila koji pomaže predvidjeti osobnost vozača u drugim vozilima

MIT razvio sustav za autonomna vozila koji pomaže predvidjeti osobnost vozača u drugim vozilima
DepositPhotos

Stručnjaci na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvili su sustav koji pomaže odrediti mogu li autonomna vozila biti programirana na način da predvide osobnost vozača u drugim vozilima, što uvelike pomaže pri sprečavanju potencijalnih prometnih nesreća.

Konkretnije, stručnjaci u MIT-ovom laboratoriju koji se tiče računalnih znanosti i umjetne inteligencije (CSAIL) razvili su iznimno napredan sustav koji bi mogao označiti prekretnicu na području autonomne vožnje. Zašto je to toliko bitno?

Svaki vozač susreo se s nepredvidljivim vozačima u prometu i zbog njih se našao u situacijama koje su završavale s prometnim nesrećama, ili su one bile u posljednji trenutak izbjegnute. Sustav koji može prepoznati ako je netko neoprezan, nestrpljiv, nagao i samim time opasan, učinio bi mnogo za sprečavanje prometnih nesreća. Također, moguće je odrediti i ako netko preoprezno vozi pa se prilagoditi tome jer i to pomaže spriječiti nezgode.

Znanstvenici su ovo postigli tako što su iskoristili postojeći framework korišten za osobnosti poznate kao "orijentacija društvenih vrijednosti" (eng., social value orientation), koji određuje koliko je tko sebičan (egoističan) ili altruistian (pro-socijalan). Na taj način "mapiralo" se način vožnje i podosta precizno odredilo kako se tko pomaže u vožnji.

Dosad su autonomna vozila predviđala situacije u prometu jednakima, odnosno, svaki vozač je za umjetnu inteligenciju bio potpuno jednak, što nikako nije slučaj pa će određivanje, odnosno prepoznavanje, nečijeg ponašanja, uvelike pomoći napretku na području razvoja autonomnih vozila.

Iako brojke boljeg predviđanja ponašanja nisu "skočile u nebesa", bolje su za 25 posto od onoga što postoji u ovom trenutku, a ta četvrtina svakako je izniman korak naprijed i smjernica kako bi se situacija mogla dodatno poboljšavati.