MIT: Ako čipovi ne mogu biti manji, programeri će morati biti pametniji i kreativniji

MIT: Ako čipovi ne mogu biti manji, programeri će morati biti pametniji i kreativniji
DepositPhotos

Stručnjaci na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT) tvrde da je Mooreov zakon stigao svome kraju, što znači da čipovi teško mogu biti manji no što su trenutno pa koderi moraju postajati kreativniji i pametniji kako bismo svjedočili konstantnoj inovativnosti, kao što smo svjedočili svih ovih desetljeća.

Naime, Gordon Moore (90) postavio je tezu koja vrijedi kao zakon još 1965. godine, a kazao je da će se broj tranzistora na jednom čipu udvostručavati svake godine. Na 50. obljetnicu kazao je da će se taj proces nastaviti i idućih pet do deset godina, što je samo po sebi fascinantno jer je tehnologija otišla iznimno daleko i već sad se na četvornom milimetru nalaze "čuda".

Konkretnije, genijalni Moore rekao je ovo:

"Broj tranzistora koji se po najpovoljnijoj cijeni mogu smjestiti na čip udvostručavat će se svake godine sljedećih deset godina.

Uistinu je to vrijedilo pola stoljeća, s ponekim izmjenama, kao 1975. kad je Moore rekao da će se proces usporiti i da će se napredak odvijati svake dvije godine, što je prvotno i predividio.

Zakon je originalno formuliran u obliku zapažanja i prognoze, što je šire prihvaćan, to je više služio kao cilj za cijelu elektroničku industriju. Razvojni timovi u tvrtkama koje su se bavile proizvodnjom poluvodičkih čipova ulagali su sve više energije u njegovo postizanje. Planovi industrije poluvodiča predviđaju da će Mooreov zakon vrijediti još nekoliko generacija čipova.

Znalo se da Mooreov zakon neće trajati beskonačno dugo jer je tehnologija u jednom trenutku morala dosegnuti granicu koju nameću fizički zakoni. Prema saznanjima na MIT-u, to se dogodilo i vrijeme je za kreativniji pristup, a ne konstantno traženje prostora, odnosno, načina kako čipove učiniti manjima no što su u datom trenutku...