Megatrend konferencijom Power of Data najavio proslavu 30 godina poslovanja

Megatrend konferencijom Power of Data najavio proslavu 30 godina poslovanja

Već tradicionalna konferencija Power of Data  tvrtka Megatrend i iskorištena je za najavu proslave 30 godina poslovanja. Na početku konferencije Anđelka Strajher, predsjednica uprave Megatrend poslovnih rješenja, okupljenima je predstavila najznačajnija postignuća tvrtke koja idući mjesec obilježava 30 godina poslovanja.

Zora Hollá, Team Leader za Cognitive Systems iz IBM-a, je u sklopu svog uvodnog izlaganja uvela sudionike u konferencijski program objasnivši na primjerima kako je danas došlo do velikog ubrzavanja tehnologije i poslovanja te koju ulogu u svemu tome ima umjetna inteligencija.

Konferencija se nastavila uz predavanje Asye Kotler, direktorice prodaje EMEA iz SQreama, koja je istaknula sve veću važnost podataka u poslovnom svijetu kroz činjenicu kako je 90 posto podataka u organizacijama kreirano u zadnje dvije godine. Predstavila je SQream bazu podataka nove generacije i sve prednosti koje ima nad tradicionalnim bazama podataka.

Mario Jurić, voditelj Big Data & Data Science tima Megatrend poslovnih rješenja, prezentirao je konkretni primjer projekta predviđanja potražnje koji je tvrtka radila za klijenta Heraldi, ekskluzivne trgovine vodećih svjetskih modnih brandova. Predviđanje se temeljilo na podacima koje je tvrtka imala od 2013. godine na ovamo, a bilo je potrebno predvidjeti potražnju muške mode u sezoni prodaje bez popusta, odnosno za razdoblje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, uz razine prodaje na tjednoj razini. Jurić je prezentirao modele koje su koristili i pojasnio kako su se prilikom izračuna u obzir uzimali trendovi, sezonalnost, ciklički elementi, autokoleracija i slučajne varijacije. Napravljeni model rezultirao je točnijim naručivanjem asortimana i optimizaciji zaliha.

Konzultant za poslovna rješenja Megatrend poslovnih rješenja Ivan Šemeš predstavio je IBM Cognos Dashboard i Story, dva alata koji omogućuje vizualni prikaz informacija. Pokazao je što sve korisnik može prikazati njima koristeći različite izvore podataka te neke specifičnosti programa poput virtualnog asistenta koji pomaže u izradi dashboarda i analizi podataka.

Konferencijski dio programa završio je zanimljivom demo prezentacijom uživo na kojoj su podatkovni znanstvenici iz Megatrend poslovnih rješenja, Domagoj Marić i Valentino Vukadinović, predstavili IBM PowerAI Vision platformu koja upotrebom modela dubokog učenja u realnom vremenu otkriva objekte i klasificira slike. Sudionici su se upoznali s raznim poslovnim situacijama u kojima se uspješno može koristiti računalni vid.

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja poznata je po razvoju i isporuci kvalitetnih poslovnih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama iz područja poslovne analitike, Big Date, AI-ja, power računala i sustava za pohranu podataka, vlastitom podatkovnom centru te razvoju inovativnih softverskih proizvoda.

Još iz kategorije

Udruga glas poduzetnika želi pomoći poduzetnicima u borbi

Udruga glas poduzetnika želi pomoći poduzetnicima u borbi

31.05.2020. komentiraj

Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika pod imenom “Ovdje štiti UGP“, u kojem kako sami tvrde da će njihovi članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.

Adata pokrenula kampanju ‘Build to Create’ kojom ističe svoje proizvode namijenjene stvarateljima sadržaja

Adata pokrenula kampanju ‘Build to Create’ kojom ističe svoje proizvode namijenjene stvarateljima sadržaja

31.05.2020. komentiraj

Tvrtka Adata Technology, vodeći proizvođač visokoperformansnih DRAM modula, NAND flash proizvoda i dodataka za mobilne uređaje pokrenula je novu kampanju ‘Build to Create’ kako bi istakla svoj portfelj proizvoda savršeno prikladan za stvaratelje sadržaja. Ti proizvodi uključuju unutarnje i vanjske SSD uređaje vanjski tvdi disk, DRAM memorijski modul i memorijske kartice.

U travnju zabilježen veliki pad maloprodajnoga prometa

U travnju zabilježen veliki pad maloprodajnoga prometa

30.05.2020. komentiraj

U travnju 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 25,5 posto manji u odnosu na travanj 2019. godine, što predstavlja najbržu dinamiku pada u novijoj hrvatskoj povijesti. Pad u ovogodišnjem travnju rezultat je mjera u borbi protiv koronavirusa, čija je primjena počela 19. ožujka, u punome obujmu trajale su gotovo cijeli travanj (tek 27. travnja započela je prva faza popuštanja mjera), a uključivale su, među ostalim, i obustavu rada dijela poduzetnika u djelatnosti trgovine te obustavu rada ugostiteljskih objekata.