Među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena

Među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena
DepositPhotos

Video igre su na kompetitivnoj razini već nekoliko godina iznimno popularne, prvenstveno u financijskom smislu, ali među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena!

Da, u eSport elitnom društvu onih koji su najviše zaradili kroz karijeru tek je jedna - Sasha "Scarlett" Hostyn. Ta Kanađanka igra Starcraft 2 i zaradila je 330 tisuća američkih dolara u karijeri. Time se našla među 300 najplaćenijih ikad. No, to je to, među 500 nije čak ni uspješna igračica Halo: Reach igre. Riječ je o Katherin "Mystik" Gunn. Zaradila je 122 tisuće dolara no to nije dovoljno.

Primjerice, Dora 2 igrač Johan Sundestein je zaradio gotovo sedam milijuna dolara u karijeri, što je ponajprije rezultat dva velika uspjeha na financijski najvećim turnirima. Ali, dovoljno govori o činjenici da djevojaka baš i nema u eSportu. Ako te brojke nisu dovoljne, treba pogledati koliko su ukupno zaradile sve eSport igračice zajedno. Odnosno, njih 400 najboljih.

Riječ je o 3,03 milijuna dolara, što je više no dvostruko manje nego zarada do koje je stigao Sundestein! Ali, razlog za to leži i u činjenici da igre nisu toliko popularne kod žena, no i to se mijenja s godinama pa bi već kroz nekoliko sljedećih situacija trebala biti bitno bolja po njih.

Uostalom, još do prije pet godina prestižni eSport turniri su donosili nekoliko desetaka tisuća dolara osvajačima, a danas je riječ o milijunima. Dakle, cijela scena doživjela je iznimne promjene pa će isto tako postati podosta izjednačenija kad se radi o udjelu muškaraca i žena u njoj.

Zapravo, sve se brzo mijenja u eSport svijetu. Naime, sve počelo globalno početkom stoljeća, a kao termin se pojavilo 1972. godine na američkom sveučilištu Stanford i "intergalaktičkim Olimpijskm igrama". No to je ipak bilo podosta neozbiljno u odnosu na  orhanizaciju Word Cyber Games (WCG) s dolaskom 2000. godine, gdje su se igrači natjecali u igrama kao Starcraft Broodwar, Need For Speed 3 i dalje, Warcraft 3, FIFA 00 i dalje, ali i mnoge druge koje bi se mijenjale, bilo da je riječ o Counter Strike, Call of Duty ili neka druga "pucačina". Bilo je tu i Warhammera, bilo je i Street Fightera, Mortal Kombata...