Među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena

Među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena

Foto: DepositPhotos

Video igre su na kompetitivnoj razini već nekoliko godina iznimno popularne, prvenstveno u financijskom smislu, ali među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena!

Da, u eSport elitnom društvu onih koji su najviše zaradili kroz karijeru tek je jedna - Sasha "Scarlett" Hostyn. Ta Kanađanka igra Starcraft 2 i zaradila je 330 tisuća američkih dolara u karijeri. Time se našla među 300 najplaćenijih ikad. No, to je to, među 500 nije čak ni uspješna igračica Halo: Reach igre. Riječ je o Katherin "Mystik" Gunn. Zaradila je 122 tisuće dolara no to nije dovoljno.

Primjerice, Dora 2 igrač Johan Sundestein je zaradio gotovo sedam milijuna dolara u karijeri, što je ponajprije rezultat dva velika uspjeha na financijski najvećim turnirima. Ali, dovoljno govori o činjenici da djevojaka baš i nema u eSportu. Ako te brojke nisu dovoljne, treba pogledati koliko su ukupno zaradile sve eSport igračice zajedno. Odnosno, njih 400 najboljih.

Riječ je o 3,03 milijuna dolara, što je više no dvostruko manje nego zarada do koje je stigao Sundestein! Ali, razlog za to leži i u činjenici da igre nisu toliko popularne kod žena, no i to se mijenja s godinama pa bi već kroz nekoliko sljedećih situacija trebala biti bitno bolja po njih.

Uostalom, još do prije pet godina prestižni eSport turniri su donosili nekoliko desetaka tisuća dolara osvajačima, a danas je riječ o milijunima. Dakle, cijela scena doživjela je iznimne promjene pa će isto tako postati podosta izjednačenija kad se radi o udjelu muškaraca i žena u njoj.

Zapravo, sve se brzo mijenja u eSport svijetu. Naime, sve počelo globalno početkom stoljeća, a kao termin se pojavilo 1972. godine na američkom sveučilištu Stanford i "intergalaktičkim Olimpijskm igrama". No to je ipak bilo podosta neozbiljno u odnosu na  orhanizaciju Word Cyber Games (WCG) s dolaskom 2000. godine, gdje su se igrači natjecali u igrama kao Starcraft Broodwar, Need For Speed 3 i dalje, Warcraft 3, FIFA 00 i dalje, ali i mnoge druge koje bi se mijenjale, bilo da je riječ o Counter Strike, Call of Duty ili neka druga "pucačina". Bilo je tu i Warhammera, bilo je i Street Fightera, Mortal Kombata...

Još iz kategorije

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

23.02.2020. komentiraj

Novi podaci pokazuju kako poslovna tintna tehnologija može transformirati sektor maloprodaje, ublažavajući CSR pritiske, obuhvaćajući osnovice i omogućavajući preraspodjelu resursa. Novi podaci pokazuju kako jednostavan prijelaz s jedne vrste tehnologije pisača na modernu alternativu može otvoriti neprocjenjive resurse u maloprodajnom sektoru. Epson poslovna tintna tehnologija svake godine ima potencijal spasiti europske trgovce na malo 246 milijuna Kwh u potrošnji energije, smanjite troškove za €29 milijuna, smanjiti CO2 emisiju za 87 milijun kilograma i značajno manje otpada od pisača.

Europljani u laptopima traže gotovo isključivo SSD

Europljani u laptopima traže gotovo isključivo SSD

22.02.2020. komentiraj

Istraživanje provedeno od strane Contexta pokazalo je da u zapadnom dijelu Europe klasični HDD diskovi umiru jer kroz posljednji kvartal 2019. čak 93 posto prodanih prijenosnih računala imalo je SSD diskove kao primarne za pohranu podataka.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje akreditiran međunarodnim ISO 27001:2013 standardom informacijske sigurnosti

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje akreditiran međunarodnim ISO 27001:2013 standardom informacijske sigurnosti

22.02.2020. komentiraj

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobio je Certifikat prema međunarodnoj normi ISO/IEC 27001:2013 za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću (ISMS). Certifikat je ravnatelju HZMO-a Ivanu Serdaru danas uručio zamjenik direktora međunarodno akreditirane certifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia d. o. o. Dejan Grahovac.