Među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena

Među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena

Foto: DepositPhotos

Video igre su na kompetitivnoj razini već nekoliko godina iznimno popularne, prvenstveno u financijskom smislu, ali među 500 igrača s najvećom zaradom, tek je jedna žena!

Da, u eSport elitnom društvu onih koji su najviše zaradili kroz karijeru tek je jedna - Sasha "Scarlett" Hostyn. Ta Kanađanka igra Starcraft 2 i zaradila je 330 tisuća američkih dolara u karijeri. Time se našla među 300 najplaćenijih ikad. No, to je to, među 500 nije čak ni uspješna igračica Halo: Reach igre. Riječ je o Katherin "Mystik" Gunn. Zaradila je 122 tisuće dolara no to nije dovoljno.

Primjerice, Dora 2 igrač Johan Sundestein je zaradio gotovo sedam milijuna dolara u karijeri, što je ponajprije rezultat dva velika uspjeha na financijski najvećim turnirima. Ali, dovoljno govori o činjenici da djevojaka baš i nema u eSportu. Ako te brojke nisu dovoljne, treba pogledati koliko su ukupno zaradile sve eSport igračice zajedno. Odnosno, njih 400 najboljih.

Riječ je o 3,03 milijuna dolara, što je više no dvostruko manje nego zarada do koje je stigao Sundestein! Ali, razlog za to leži i u činjenici da igre nisu toliko popularne kod žena, no i to se mijenja s godinama pa bi već kroz nekoliko sljedećih situacija trebala biti bitno bolja po njih.

Uostalom, još do prije pet godina prestižni eSport turniri su donosili nekoliko desetaka tisuća dolara osvajačima, a danas je riječ o milijunima. Dakle, cijela scena doživjela je iznimne promjene pa će isto tako postati podosta izjednačenija kad se radi o udjelu muškaraca i žena u njoj.

Zapravo, sve se brzo mijenja u eSport svijetu. Naime, sve počelo globalno početkom stoljeća, a kao termin se pojavilo 1972. godine na američkom sveučilištu Stanford i "intergalaktičkim Olimpijskm igrama". No to je ipak bilo podosta neozbiljno u odnosu na  orhanizaciju Word Cyber Games (WCG) s dolaskom 2000. godine, gdje su se igrači natjecali u igrama kao Starcraft Broodwar, Need For Speed 3 i dalje, Warcraft 3, FIFA 00 i dalje, ali i mnoge druge koje bi se mijenjale, bilo da je riječ o Counter Strike, Call of Duty ili neka druga "pucačina". Bilo je tu i Warhammera, bilo je i Street Fightera, Mortal Kombata...

Još iz kategorije

Kroz digitalno usavršavanje, tvrtke u sektoru financijskih usluga omogućavaju svojim zaposlenicima prelazak s analognog na digitalno

Kroz digitalno usavršavanje, tvrtke u sektoru financijskih usluga omogućavaju svojim zaposlenicima prelazak s analognog na digitalno

15.10.2019. komentiraj

PwC-ovo izvješće o digitalnim transformacijama radne snage u sektoru financijskih usluga Fit to compete: Accelerating digital workforce transformation in financial services, koje je dio naše serije izvješća pod nazivom New world, New skills, naglašava potrebu za digitalnim usavršavanjem u svim segmentima sektora financijskih usluga (osiguranje, bankarstvo i kapitalna tržišta te upravljanje imovinom) u različitim regijama svijeta.

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

15.10.2019. komentiraj

Dvije hrvatske tvrtke, AMPnet i Hortilab, uspješno su predstavile svoje inovativne proizvode na nedavno održanom TBB-u u Parizu, ključnom događaju za inovacije u energetskom sektoru, kojega redovito organizira EIT InnoEnergy, a koji je na konferenciji predstavio i zanimljive rezultate istraživanja o poduzetnicima u sektoru energetike.

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

14.10.2019. komentiraj

Drugo izdanje FinTech konferencije Shift Money održat će se 18. i 19. studenog 2019. godine u zagrebačkoj Laubi, a riječ je o konferenciji u čijem je fokusu budućnost novca, što podrazumijeva sve promjene i trendove u industriji u kojoj su donedavno glavnu riječ vodile banke i druge klasične financijske institucije. U posljednje vrijeme sve češće im konkuriraju telekomi, FinTech tvrtke i startupi, koji nude inovativne proizvode i usluge koji klijenta često stavljaju u povlašteni položaj i omogućuju mu jednostavnije i povoljnije iskustvo kupovine, vršenja transakcije, promjene valuta i sličnih radnji.