ZANEMARENE I OSTAVLJENE

Ljubitelji retro igara nemaju sreće: Nedostupno im 87 posto naslova

Ljubitelji retro igara nemaju sreće: Nedostupno im 87 posto naslova
Depositphotos

Studija koju je provela Zaklada za povijest videoigara, "neprofitna organizacija posvećena očuvanju, slavljenju i podučavanju povijesti videoigara", otkrila je da većina starijih igara nije dovoljno zastupljena na tržištu. Samim time, fanovi su zakinuti.

Konkretnije, samo 13 posto videoigara koje su u nekom trenutku bile na američkom tržištu, trenutno se može kupiti. To se dokazalo pregledom 1500 igara predstavljenih prije 2010., što je godina kad se digitalna distribucija počela isticati kao glavni način kupovine igara.

Potom su prikupili i detaljnije podatke za više igara, podijeljenih striktnije po konzolama i ekosustavima, uz oznake "napuštena", "zanemarena" i "aktivna". Uvrštene su čak igre s Commodore 64, PlayStationa 2, Game Boya... Ukupno, riječ je o njih više od 4000.

Kao aktivne se označavaju i remastered verzije igara, ali samo ako nisu previše različite od originala. Primjerice, Jinxster iz 1987. upada u tu kategoriju, ali Yakuza Kiwami iz 2005. ne jer je remastered verzija previše različita.

Zašto je sve to uopće bitno? Autori studije iskoristili su film kao najbolje objašnjenje.

"Zamislite da je Titanic moguće pogledati samo na VHS-u. Morali biste nabavljati i stariju opremu samo kako biste pogledali nešto što je moguće digitalizirati i prilagoditi današnjim popularnim medijima. Tako je sa starijim igrama", kazali su.

Nažalost, lideri unutar gaming industrije ne žele takvu raširenu dostupnost, a oni koji bi i htjeli, odavno su prestali s radom pa ni ne mogu transferirati neke naslove u digitalni oblik. Oni koji mogu, imaju svoj tempo i žele potpunu kontrolu nad time.

Stoga, svijet je osuđen na emulatore koje rade entuzijasti, što je ili piratstvo ili na rubu. Odnosno, osuđeni su na nabavku retro gaming uređaja kako bi igrali retro igre.