"VJEČNO" PITANJE

Koliko VRAM memorije je potrebno za gaming?

Koliko VRAM memorije je potrebno za gaming?
Depositphotos / Ilustracija

Računala namijenjena za gaming uvijek su posebna priča u PC svijetu jer iziskuju više truda svojih vlasnika u smislu njihova "građenja". Ukratko, svaku komponentu potrebno je pomno izabrati i nakon toga pratiti trendove kako bi se u svakom trenutku pronašlo nešto bolje. Naravno, ovisno o budžetu...

Ne treba posebno naglašavati koliko je u cijeloj toj priči video radna memorija (VRAM) krucijalan segment i treba li gamer 6GB, 8GB, 12GB ili više. Izbor pada na to koliko "teške" igre želite pokretati, a ponajprije koliko novca možete izdvojiti za VRAM.

Ono što se zna jest da većina, ili svako, modernih desktop računala ima DDR4 RAM, a odnedavno postoji i podrška za DDR4-2133. Ali, sve ovo je lakši dio priče...

Teži dio je procijeniti utječe li brža memorija na sustav. Primjerice, ako se pokreće Intelov s jednom od najboljih grafičkih kartica, većina programa neće smisleno reagirati na bržu ili sporiju sistemsku memoriju. S druge strane, neka će se radna opterećenja dobro skalirati s višim brzinama prijenosa podataka, uključujući neke igre i softver.

S druge strane, AMD-ovi Zen procesori imaju više koristi od viših frekvencija memorije. Njegov "Infinity Fabric" odgovara brzini memorijske sabirnice (eng. bus). Povećane brzine memorije na platformama temeljenim na Ryzenu i Threadripperu često se prevode u povećanje performansi u stvarnom svijetu. U igrama to znači veći broj sličica u sekundi pri glavnim razlučivostima kao što je 1080p (1920 x 1080) i glatkiju izvedbu pri višim razlučivostima. Ali broj dodatnih okvira koje dobivate s bržim RAM-om značajno će se razlikovati od igre do igre. Neki su naslovi više vezani za GPU.

Na kraju, brzina memorije čini veliku razliku ako igrate s integriranom grafikom. Grafički motor koji je ugrađen u većinu najboljih procesora za igranje općenito nema namjensku memoriju. Povećanje takta memorije sustava općenito povećava performanse.

Ukratko, najbolji RAM za vas je brža memorija ako igrate bez namjenske grafičke kartice, a koristite AMD Ryzen sustav i u nekim izoliranim scenarijima, Intelov. Ali, ako vam nije stalo do izvlačenja najboljih performansi iz vašeg hardvera, DDR5-5200 je idealan s AMD-ovim Zen 4 procesorima te DDR5-5600 ili DDR4-3200 za Intel 13. generaciju Raptor Lake CPU-a.

U konačnici, od viška glava ne boli i ako se želite osigurati na "duge" staze, uzmite što više VRAM-a možete.