Kolika je stvarna cijena mobilnog oglašavanja?

Kolika je stvarna cijena mobilnog oglašavanja?
Fotolia

Mobilno oglašavanje još je uvijek poprilično neistraženo područje i neki se snalaze u njemu bolje, neki lošije. Stoga je najbolje prikazati kako sve skupa točno izgleda u istraživanju provedenom od strane prestižnog New York Timesa.

Treba napomenuti da mobilno oglašavanje još uvijek ima prednost u smislu da ne postoje aplikacije za njihovo blokiranje kao na desktop računala, no to ne olakšava situaciju uvelike jer, primjerice, jedan velikan kao Google teško se snalazi i zasad ne bilježi profit kakav bi želio. No lako za Google, snaći će se, treba vidjeti što je s medijima koji u doba Interneta muku muče s oglašivačima i prihodom od oglasa.

S obzirom da "love u mutnom", mediji su se odlučili iskoristiti činjenicu da se tek Apple odnedavno otvorio prema "ad block" softveru i aplikacijama. Nije to najbolje za korisnike, što pokazuju brojke prema kojima oglasa ima više od medijskog sadržaja i to nikako ne može biti dobro.

Primjerice, Boston.com prilikom otvaranja naslovnice u prosjeku otvoriti 15,4 oglasa. Istovremeno, medijski sadržaj je na mizernoj brojci četiri. To je ujedno i najekstremniji primjer, dok je onaj pozitivni najbolje prikazan na New York Post gdje sadržaj čini 8,5 u odnosu na 4,4 kad su u pitanju oglasi.

Televizijske postaje također na svojim web stranicama održavaju određenu ravnotežu pa tako CNN ima odnos 4,3 - 2,7 u korist oglasa, Fox News je na 1,9 - 1,4 u korist oglasa i BBC ima 1,2 - 0,9 u korist oglasa. Jasno je, oglasi prevladavaju i mobilno oglašavanje sad je kao surfanje internetskim stranicama početkom stoljeća - reklame iskaču sa svih strana.

S vremenom će se to sigurno promijeniti jer koliko god Google želio agresivno zaraditi na oglasima, jasno im je da zabranama i forsiranjem dugoročno štete sebi samima. Zato će nakon iOS i Android vrlo skoro imati ad-block opciju. Tad će mediji morati kreativnošću do oglasa.